Allergia, növényi alapú étkezés vagy egyéb étrendi megfontolások – ezek mind okai lehetnek annak, hogy valaki a tojás elhagyása mellett dönt. Ez azonban nem kell, hogy a hőn szeretett rántotta vagy omlett elhagyását is jelentse. Mutatjuk, hogyan készítheted el a kedvenc tojásos reggelidet tisztán növényi alapú összetevőkből.
Sokan egyáltalán nem azért hagyják el az étrendjükből a tojást, mert nem szeretik az ízét. Sokféle megfontolás állhat ennek a döntésnek a háttérben: van, aki allergiás, vagy csak simán kitapasztalta, hogy nem érzi jól magát a tojástól. Illetve akadnak olyanok is, akik állatjóléti megfontolásból döntenek így, a tojótyúkok tartási körülményei miatt.
Nem kell azonban a gyorsan elkészíthető, fehérjedús reggeliről lemondani – akadnak ugyanis olyan, teljesen növényi alapú összetevők, amelyek tökéletesen helyettesíthetik a tojást rántotta vagy omlett formájában.
Növényi alapú omlett vagy rántotta
A VeganChef növényi alapú omlettjének elkészítése pontosan ugyanolyan minimális idő- és energiabefektetést igényel, mint a tojásos változaté. Elkészítéséhez egyszerűen össze kell keverni 40 gramm omlettport 16 gramm olajjal és 160 ml vízzel. Ezután két percig pihentetni kell, majd kiolajozott serpenyőben ízlés szerinti állagúra sütni: készíthetsz belőle rántottát vagy omlettet is.
Jó hír, hogy ennek a csicseriborsóliszt- és lóbablisztalapú vegán helyettesítőnek a tojáshoz mérhető a fehérjetartalma: 100 grammonként 10 gramm fehérje van benne.
Szerezd be a tojásmentes omlettet a Herbaházból!
Tofu és fekete só
A morzsolt tofu mind állagának, mind semleges ízének, mind fehérjetartalmának köszönhetően jól helyettesítheti a rántottát. Érdemes a tofurántottához félkemény vagy kemény tofut választani, a lágy változat és a selyemtofu ugyanis sütés közben túlságosan szétesik. Ha korábban a lágy rántottát szeretted, akkor a félkemény tofut ajánljuk. Ha pedig a jól átsültet, akkor készítsd kemény tofuból.
A rántottához adhatsz különféle zöldségeket is, például hagymát, spenótot, paradicsomot vagy paprikát. Megpiríthatod az összetevőket kevés olívaolajon is, de ha kerülöd az olajat, akkor vízen is párolhatod. A sütés végén hozzáadott fekete sóval pedig tojásos ízt adhatsz a tofurántottának.
Juss hozzá top áron a fekete sóhoz a Herbaházból!
Csicseriborsóliszt és fekete só
A csicseriborsólisztet a dél-ázsiai konyhában régóta használják omletthez hasonló lepények készítéséhez. Magas fehérjetartalma és különleges állaga miatt tökéletesen helyettesíti ezt a hagyományosan tojásból készült ételt. Csak sűrű palacsintatészta-állagú masszát kell belőle készíteni, amit ízlés szerint fűszerezhetsz, fekete só hozzáadásával pedig tojásos ízt adhatsz neki.
Pár perc pihentetés után, közvetlenül a kisütés előtt adhatsz hozzá egy csipet szódabikarbónát – ettől levegősebb lesz az állaga. Még teljes értékűbb omlettért pedig keverhetsz a masszához zöldségeket, vagy serpenyőben is megpiríthatod őket, amire aztán a csicseriomlettet ráöntöd. Mindkét oldalát süsd kiolajozott serpenyőben alacsony lángon 4-6 percig attól függően, milyen vastag lett az omletted.
Vásárold meg a csicseriborsólisztet a Herbaház kínálatából!
A cikk megjelenését a Herbaház támogatta.

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.