A hagyományos húsvéti asztalról nem maradhatnak el a tojásos receptek. Ennek akkor sem kell másképp lennie, ha valaki vegán: a tojás helyettesítése néhány tipp és trükk elsajátításával szinte gyerekjáték tisztán növényi alapú összetevőkből. A cikk végén három húsvéti, növényi alapú „tojásos” receptet is mutatunk.
Minél több ideje vegán valaki, általában annál kevesebb „helyettesítős” receptre tart igényt, egyre inkább nyit a növényi alapú ételekben gazdag nemzetek konyhái felé. Hagyományos ünnepeinkhez azonban elválaszthatatlanul kapcsolódnak olyan ételek, amelyek az alkalom hangulatához elengedhetetlenek – és ezek bizony sok esetben nem növényi alapú ételek.
Egyike ezen hagyományoknak a termékenységet, újjászületést, tavaszi reneszánszt szimbolizáló tojás is. Tehát a „Miért akarnak a vegánok tojásra hasonlító dolgokat enni húsvétkor?” kérdésre a válasz egyszerű: azért, mert a tojás – még ha tudat alatt is – az ünnepléshez kapcsolódó, életet jelentő szimbólum. A korábban megszokott, tojásos ételek imitálása pedig azt a közös, családias, meghitt hangulatot hozza el, ami nélkül sokaknak nem ünnep az ünnep.
Ebben a cikkben összeszedtük, hogyan helyettesítsd növényi alapú összetevőkkel a tojást idén húsvétkor, legyen szó süteményekről, majonézes vagy tojásos salátákról vagy akár kaszinótojásról. Sőt, még arra is adunk tippet, hogyan imitálhatod a tojás jellegzetes, kénes ízét növényi alapokon.

A tojás helyettesítése – süteményekhez
Sütéshez, ha a tojást ragasztóanyagnak szeretnéd használni, a legnépszerűbb választás az őrölt lenmag. Ehhez egy tojás helyettesítésére keverj össze egy evőkanálnyit három evőkanál meleg vízzel, és tedd félre 15 percre, vagy amíg zselés állagú nem lesz.
Kevert tésztákhoz tökéletes választás a bolti vagy otthon készített almaszósz is (a végeredmény egyáltalán nem lesz almaízű), vagy a pépesített banán, ha illik az ízvilághoz.
Habosításhoz is léteznek növényi alternatívák. Amennyiben piskótát, macaront vagy egyéb olyan süteményt készítesz, ahol a tojásfehérje habosságára van szükség, egy meglepő növényi alternatívával helyettesítheted: a csicseriborsó-konzerv leve – hobbicukrász körökben aquafaba – ugyanolyan kemény habbá verhető.
Vannak olyan sütemények is, ahonnan egyszerűen kihagyhatod: a pitetészta például tökéletesen megvan nélküle, ahogyan a vaníliás-citromos húsvéti kalács és a répatorta is.
A húsvéti kalács receptjét ide kattintva éred el, a répatorta receptjét pedig itt találod.

A tojás helyettesítése – húsvéti receptekhez
Azt láthatjuk, hogy a süteményekben gyerekjáték a tojás helyettesítése. Mi a helyzet azonban azokkal a receptekkel, amelyekben a tojás főszerepet kap? A húsvéti ételek sokszor ebbe a kategóriába tartoznak – a kaszinótojás és a tojássaláta sok háztartásban nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
Talán meglepő lehet azok számára, akik nem túl jártasak még a vegán konyhában, de mind állag, mind íz szempontjából könnyen imitálhatóak ezek az ételek is teljesen növényi alapon. A vegán tojásos ételeknél, ha krémesítésről van szó – például tojáskrémhez –, növényi alapú tejfölt vagy joghurtot, kesukrémet vagy vegán majonézt is használhatsz. A kénes, tojásos ízt pedig fekete sóval imitálhatod.
A vegán majonéz receptjét itt találod, a kapros-majonézes krumplisaláta receptjét pedig ide kattintva éred el.
A tojást pedig helyettesítheted például
- tofuval,
- avokádóval,
- fehérbabbal,
- csicseriborsóval
- vagy csicseriborsóliszttel is.
Ezeknek az összetevőknek a felhasználásával olyan növényi alapú recepteket mutatunk néhány klasszikus, tojásos húsvéti fogásra, amiket garantáltan imádni fog az egész család.

Vegán tojáskrém és kaszinótojás
A tojáskrém egyike azon ételeknek, amiből nem lehet eleget készíteni húsvétkor. Ez a vegán változattal sincs másképp: minden vendég imádni fogja, azok is, akik nem rajonganak a növényi konyháért.
A tojás helyettesítése ebben a receptben három különböző összetevőből is történhet: tofuból, avokádóból vagy csicseriborsóból. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket.
Ami viszont nem elhanyagolható vagy cserélhető, az a fekete só. Ennek köszönhető ugyanis a vegán tojáskrém domináns, tojásos íze.
A tojáskrém receptjéért kattints ide!
Hasonló a helyzet a kaszinótojással is: megszólalásig hasonlít mind kinézetében, mind ízében és állagában a hagyományos változatra, mégis mindenféle állati eredetű hozzávalót nélkülöz.
Elkészítéséhez a feljebb található tojáskrémre, valamint újburgonyára lesz szükséged. A tojáskrémből készíthetsz egyből dupla vagy tripla adagot is. Egy részéből készülhet vegán kaszinótojás, a többit pedig tálalhatod metélőhagymával megszórva mártogatósként.
A zsenge újburgonya megfőzve meglepően hasonlít a főtt tojásfehérje állagára, valamint méretre is tökéletes. Ha szkeptikus vagy, csak ennyit mondhatunk: bízz bennünk, és próbáld ki, a végeredményben biztosan pozitívan fogsz csalódni.
A kaszinótojás receptjéért kattints ide!

Vegán tojássaláta
Ha nálatok húsvétkor inkább nem a tojáskrém, hanem inkább a tojássaláta népszerűbb – vagy esetleg mindkettő –, akkor is van számodra növényi alapú receptünk. Az előző receptekhez hasonlóan a tojásos ízért itt is a fekete só felel, az állagról pedig a morzsolt tofu gondoskodik, krémesítésnek pedig vegán majonézt és tejfölt vagy joghurtot használunk.
Az ízesítés terén a klasszikus tojássaláta mellett maradunk: metélőhagyma, mustár és frissen őrölt bors kerül bele. A tojássalátát a vendégeid halmozhatják frissen sült kalácsra, de akár zöldségrudacskákat – például uborkát, cukkinit, zellert és répát – is kínálhatsz mellé.

Vegán quiche
A quiche, azaz az omlós tésztában sült, általában tojásalapú, sós pite hasonlóan szimbolizálja a kora tavaszi újjászületést, mint maga a tojás. Leginkább ugyanis akkor népszerű, amikor a hozzá használt zöldségeknek szezonja van: gyakran készítik spárgával, spenóttal, cukkinivel, póréhagymával és zsenge zöldborsóval.
Ebben a növényi alapú változatban az omlós pitetésztából egyszerűen kihagyjuk a tojást, a töltelékben pedig tofuval és csicseriborsóliszttel helyettesítjük. A növényi tojásos töltelékbe az alapreceptben spárga és paradicsom kerül, de arra is adunk tippeket, milyen más ízkombinációkat próbálhatsz ki.

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.