COVID-19Egészség

Több száz vágóhídi dolgozónak lett pozitív a koronavírus-tesztje

Húsipari dolgozók koronavírus

Bizonytalan időre bezárja egyik üzemét a Smithfield, Amerika egyik legnagyobb húsipari cége. A döntés azért született, mert több száz dolgozónál igazolták a koronavírus jelenlétét.

A Sioux Falls településen regisztrált 730 eset közül 293 a sertéstelep dolgozói közé tartozik. A dél-dakotai kormányzó, Kristi Noem és a polgármester, Paul TenHaken a polgárok védelmének érdekében bezárta a vágóhidat.

Ez az üzem az egyik legnagyobb sertéshús-előállító létesítmény az országban, mely 3700 embert foglalkoztat. Kezdetben csak három napra állt le a működés a fertőtlenítés miatt, de most teljesen bezárt, amíg csak ellenkező rendelkezés nem születik.

A vezérigazgató, Ken Sullivan arra figyelmeztet, hogy a bezárás jelentős hatással lesz a lakosság húsellátására.

„Kemény döntés előtt állunk: akár folytatjuk az élelmiszergyártást a COVID-19 jelenlétében, akár nem, lehetetlen lesz ellátni a boltokat, ha az üzemünk nem működhet” – hangoztatta egy írásos nyilatkozatban.

További „húsbavágó” intézkedések

Ahogy a Smithfield-nél, számos más hústerméket gyártó amerikai létesítményben tapasztalták a koronavírus nagy százalékban történő előfordulását.

Egyes szervezetek a szoros érintkezéssel járó munkakörülményekre és a védőfelszerelések hiányára világítanak rá elsődleges okként.

A húsüzemek, mint a Tyson Foods, Cargill, National Beef Packing Co, az Empire Kosher Poultry Inc. szintén visszafogták a termelést vagy bezártak, válaszként a terjedő vírusra és a dolgozók megbetegedéseire.

A JBS, a világ legnagyobb húsüzeme ideiglenesen bezárta pennsylvaniai marhahús-telepét a hónap elején. Ugyanígy járt el Coloradoban, ahol jó néhány dolgozónál pozitív lett a koronavírus teszt.

A vágóhidak még a vírus kitörése előtt is veszélyes munkahelynek bizonyultak. Egy, az élelmiszerellátást vizsgáló projekt szerint a bevétel mindig prioritást élvezett a dolgozók biztonsága felett. A magas termelési követelmények a fő okai a dolgozók sérüléseinek és az állatokkal szembeni erőszaknak.

A JBS dolgozói közül több, mint ötvenen betegedtek meg koronavírusban, és a jelentésük szerint ketten elhaláloztak. Néhány esetben a dolgozók sztrájkba léptek a jobb munkakörülmények kiharcolásának érdekében.

„Nem áldozhatunk fel emberéleteket. Az embereknek meg kell tanulniuk marhahús nélkül élni!”

– mondta Kim C. Cordova, az egyik népszerű szakszervezet munkatársa.

Ez is érdekelhet ➡  Egy szupermarket szerint a vegán eladások növekednek, a húsipar haldoklik
Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.