Most olvasott cikk
Több, mint 100 orvos követeli, hogy az angol kormány népszerűsítse a növényi étrendet

Több, mint 100 orvos követeli, hogy az angol kormány népszerűsítse a növényi étrendet

Stop Eating animals tábla

Több, mint száz angol orvos és további száz egészségügyi dolgozó írt nyílt levelet az angol kormánynak, amelyben arra kérik őket: a népegészség és a bolygó védelmében helyezzék előtérbe a teljes értékű növényi étrend népszerűsítését.

A levél videós verziójában az orvosok elmondják: egyértelművé vált, hogy a jelenlegi élelmezési rendszer fenntarthatatlan, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból:

“Mi, az NHS [angol egészségügyi rendszer] orvosai és dolgozói, azért írjuk ezt a levelet, hogy az NHS vezetőit és a kormányt arra ösztönözzük, hogy olyan törvényeket hozzanak a COVID-19 lefolyása után, amelyek országszerte lehetővé teszik, hogy a jelenlegi, az elhízást és fenntarthatatlan termelést támogató élelmezési rendszer minél gyorsabban átalakulhasson. Ez a rendszer nagyban hozzájárult az Egyesült Királyság COVID-19-es haláleseteinek számához.

Egészségügyi dolgozókként aggódunk amiatt, hogy a járvány után minden visszatér majd a régi kerékvágásba. Elfogadhatatlan, hogy az NHS összeroppan a krónikus megbetegedések terhe alatt, amelyeknek legtöbbje megelőzhető és kezelhető lenne, ha bizonyos életvitel- és étrendbeli tényezőket figyelembe vennénk.”

Az orvosok szerint az egész egészségügyi hozzáállás reformjára van szükség – a reaktív orvoslás helyett a preventív orvoslást kell előtérbe helyezni.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a mostani egészségügy szinte kizárólagosan a már megbetegedett emberek kezelésére összpontosít, és nem igazán foglalkozik a megelőzéssel.

A levélben elmondják: ők készen állnak erre a változásra, és vállalják, hogy mostantól a megelőzésre fókuszálnak, de ez nem elég, mert az NHS vezetőinek és a politikusoknak törvényhozói háttérmunkával kell támogatnia ezt a változást.

Az orvosok összesen hat pontban követelik a szerintük szükséges jogalkotói intézkedéseket:

  • Az egészségtelen ételek/gyorsételek/üdítők, valamint a nagyüzemi állattartás állami támogatásainak megadóztatása, illetve megszüntetése.
  • A gyorsétel-reklámok, valamint a piac bármiféle, egészségtelen ételek és italok fogyasztásának növelését célzó manipulációjának betiltása.
  • Állami támogatások, amelyek segítik az Egyesült Királyság lakosságát abban, hogy túlnyomórészt teljes értékű növényi étrendre álljanak át mind az emberiség, mind a bolygó egészségének érdekében.
  • Növényeken alapuló élelmezési rendszer támogatása a környezetkímélő (talajkímélő) mezőgazdasági rendszerekre való átállás útján, amellyel csökkenthető lesz a széndioxid-kibocsátás, valamint annak veszélye, hogy elérjünk a “posztantibiotikus” korszakhoz.
  • Az óceánok védelme a túlhalászás visszaszorításával és a halfogyasztás csökkentésével, valamint más omega-3 zsírforrások előtérbe helyezésével.
  • Példamutató, egészséges és fenntartható étkeztetés a közszférában, iskolákban és kórházakban.”

A levél írói hozzáteszik, azért van ezekre a lépésekre szükség, mert az újonnan felbukkanó fertőző betegségek négyből három esetben állatoktól származnak, és főleg a vadállat-kereskedelem és a nagyüzemi állattartás útján terjednek át az emberekre.

Azt is kihangsúlyozzák, hogy az egyre növekvő igény az olcsó húsra nagyban hozzájárul a környezet pusztításához és az antibiotikumrezisztencia kialakulásához.

A környezet pusztítása és a járványok terjedése mellett az erősen feldolgozott ételekben, húsban és egyéb állati termékekben gazdag, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban szegény étrend az egyik fő oka a krónikus megbetegedéseknek világszerte.

Az orvosok azt is hozzáteszik, azokat érinti leginkább az egészségtelen étkezés veszélye, akik alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportokba tartoznak. Ennek oka, hogy az állami és EU-s támogatások főleg a húst, tojást és tejtermékeket teszik elérhetővé alacsony áron.

Ez pedig nem csak Nagy-Britanniára igaz: az egészségtelen ételekre (és fenntarthatatlan élelmezési módszerekre) vonatkozó támogatások az egész világon jellemzőek, míg az egészséges ételek és a fenntartható gazdálkodások háttérbe szorulnak.

Ennek oka természetesen az, hogy az állatipari lobbi és a mezőgazdasági pénzek túlsúlya a szektor ezen részében rendkívül nagy mértékben befolyásolja a politikai döntéseket, ahogyan erre az NHS orvosai is rávilágítottak levelükben:

“Az NHS vezetőinek és a kormánynak az emberek és a bolygó érdekében kell cselekedniük, nem pedig az üzleti szektor érdekében, akik agresszív lobbi és marketing-módszerek útján nagyban hozzájárultak a klímaváltozáshoz és a jelenlegi egészségügyi krízishez.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.