Több mint 600 ezer tonna állati eredetű sajt áll amerikai raktárakban mert senki nem akarja megvenni

Több, mint 600 ezer tonna állati eredetű sajt áll amerikai raktárakban, mert senki nem akarja megvenni

A VegNews jelentése szerint az Egyesült Államokban nem volt az elmúlt 100 évben akkora felhalmozott sajtmennyiség, mint most.

635 ezer tonna amerikai termelésű sajt áll raktárakban szerte az Államokban – ennek okai többek között az importországok vámtarifái, illetve a növényi alapú termékek iránti hatalmas kereslet. Tavaly óta 4500 tonnával nőtt a felhalmozott sajtmennyiség.

A hatalmas árufelesleg és a rengeteg felhalmozódott “érett termék” ellenére a gyártók még mindig termelik a különböző sajtokat. Többek között cheddart, a tipikus amerikai lapkasajtot és különböző feldolgozott sajtokat. Mindeközben a tehenészetekben több száz millió liter felesleges tejet termelnek. 2017 első öt hónapjában rekordmennyiségű tej halmozódott fel Amerikában – csaknem 300 millió liter.

A sajt és a tej ára folyamatosan csökken

2014 óta a tej ára Amerikában majdnem 40 százalékkal esett vissza, aminek következtében csak Wisconsin államban 600 tehenészet zárta be kapuit. Októberben a világ legnagyobb tejipari cége, az új-zélandi Fonterra először jelentett veszteséges évet: 2017-ről 2018-ra a tejüzemet – amerikai dollárral számolva – 130 millió dolláros veszteség érte.

Tavaly Amerika legnagyobb tejipari cége, a Dean Foods bezárta egy illinois-i üzemét, a tejfogyasztás csökkenésére hivatkozva. A cég, amely főleg olyan termékeinek gyártásáról és forgalmazásáról ismert, mint a DairyPure tehéntej és a TruMoo kakaós tejital, úgy véli, a jövőben több üzeme is be fog zárni, ahogy egyre nő azon fogyasztók száma, akik a hagyományos tejtermékek helyett a növényi alternatívákat választják. Mi több, a cég tavaly több termelővel bontotta meg a szerződését, mivel a kereslet csökkenése miatt tejtúltermelés lépett fel.

Csökken a sajt és a tej iránti kereslet

Az egyre csökkenő kereslet ellenére a tejipar továbbra is túltermeli a tejet és a tejalapú termékeket. A The Guardian publikált egy kutatást, amely szerint három literenként fél liter kitermelt tej kárba vész: évente ez összesen 128 millió tonna tejet jelent.

Peter Alexander, az Edinborough-i Egyetem Globális Mezőgazdasági és Élelmiszerbiztonsági Akadémiájának professzora kiszámolta, hogy a kiskereskedők, a viszonteladók és a fogyasztók ebből körülbelül 66 millió tonnányi pazarlásért felelősek. Körülbelül 61 millió tonna tej kerül kidobásra a termelési és a terjesztési folyamat alatt.

Több is lehet a pazarlás

A The Guardian szerint vannak elemzők, akik pazarlási rátát még magasabbra, akár 30 százalékosra is becsülik. Ez az Edinborough-i Egyetem becsléseinek duplája.

A tejiparban gyakori szokás a felesleges tej kidobása. Tavaly augusztusban az Iowa Állami Vásár nevű nívós, 11 napos eseményről az összes megmaradt tej összegyűjtésre és kidobásra került. 2016-ban amerikai tejtermelők több tíz millió gallon tejtől szabadultak meg, hogy a hatalmas felhalmozott árufelesleg miatt kialakult alacsony árakat mesterségesen megemeljék.

Így bánik az állatokkal a Boldog Hús nevű cég_cowsave

A profitérdekelt tejipar nem csak pazarló, de kegyetlen is. Azáltal, hogy olyan árucikkeket termelnek, amikre nincs kereslet, a teheneket feleslegesen teszik ki rengeteg szenvedésnek, hogy aztán a lefolyókban végezze az a tej, ami valójában a borjakat illeti.

Kegyetlenség

A tejipari üzemekben a tehenek rendszeres kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve: erőszakkal megtermékenyítik és borzasztó életkörülmények között tartják őket. A hím borjakat mindössze órákkal a születésük után elszakítják az anyjuktól és húsukért megölik, míg a nőstény borjakat megtartják tejtermelésre, majd, ahogy csökken a produktivitásuk, ők is a vágóhídra kerülnek.

Szerencsére van választásunk: dönthetünk úgy, hogy nem járulunk hozzá a kegyetlenséghez. 

A Danone nemrég bejelentette, hogy megtriplázza növényi alapú tejtermékeit, az amerikai Elmhurst tejipari cég teljesen vegánra vált, és több másik hasonló vállalat is a növényi alternatívákba való befektetésen dolgozik – ezek ismeretében egyértelmű, hogy soha nem volt egyszerűbb vegánnak lenni, mint manapság. Tégy egy próbát!


 

Ez a cikk is érdekelhet:

Konyhai csapból enged valaki vizet egy pohárba. Csak a keze látszik, a háttérben pedig konyhai eszközök: vízforraló, kések

Váratlan helyen bukkantak édesvízkészletekre kutatók

Hatalmas édesvízkészleteket rejthet az óceán mélye, állapították meg kutatók az

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Dióval megszórt sütőtökös-spenótos saláta fekete tányéron, mellette villa

Sütőtökös saláta spenóttal és pirított dióval – könnyed, mégis tápláló fogás az őszi napokra

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének