Most olvasott cikk
Teljes értékű, gluténmentes sütőtökös muffin: így használd fel a maradék sütőtököt

Teljes értékű, gluténmentes sütőtökös muffin: így használd fel a maradék sütőtököt

Sütőtökös muffin zabpehellyel és dióval közelről, bézs háttérrel

Az őszi hangulat sztárja kétségkívül a sütőtök: ebben az időszakban szinte nincs olyan étel, legyen az sós vagy édes, amibe ne kerülhetne bele összetevőként. Ilyen ez a sütőtökös muffin is, amivel könnyedén őszi hangulatot csempészhetsz a konyhádba.

Ez a sütőtökös muffin amellett, hogy mennyei, még a teljes értékű növényi étrendbe is illeszthető, valamint gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Cukortól, olajtól és finomított liszttől mentes, így akár egészséges reggeliként is fogyaszthatod.

Természetesen a hagyományos, cukros, olajtól puha muffinnal nem érdemes összehasonlítani. Ennek a változatnak a megszokottól kissé eltér az állaga, valamint kevésbé édes is, a sütőtöknek és a fűszereknek köszönhetően azonban így is isteni. Ezért mindenképp érdemes kipróbálni, ha szereted a hagyományos desszerteket egészségesebb változatban elkészíteni.

Ha más sütőtökös receptek is érdekelnek a szezonra való tekintettel, akkor ide kattintva elérheted a sütőtökös receptválogatásunkat, ahol a rizottótól kezdve a tiramisuig találsz ötleteket.

Hozzávalók

  • 250 g sütőtökpüré
  • 200 g zabpehelyliszt vagy darált zabpehely
  • 2 evőkanál lenmagpehely vagy cukormentes almaszósz
  • 120 g cukormentes mogyoró-, mandula- vagy kesuvaj*
  • 200 g húsos datolya (magozott)
  • 100 g durvára vágott dió
  • 60 ml növényi tej
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál vaníliakivonat

*A kesuvaj és a mandulavaj semlegesebb ízű, a mogyoróvaj ízét kicsit lehet érezni a muffinban. Akár keverhetsz is különböző magvajakat, vagy ha kedveled az ízét, tahinivel is elkészítheted.

Sütőtökös muffin elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magokat és tedd be a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy megpuhult-e már. Természetesen ha van a hűtődben egy kis maradék sütőtök, az is megteszi, mivel ehhez a recepthez nincs szükség nagy mennyiségre.
  2. Közben két evőkanál lenmagpelyhet keverj össze hat evőkanál langyos vízzel, és tedd félre tíz percre.
  3. A datolyát áztasd be forró vízbe legalább tíz percre, majd szűrd le. Ezt a lépést kihagyhatod, ha olyan datolyád van, ami már egyébként is nagyon puha és krémes.
  4. Egy nagyobb tálban keverd össze a zabpehelylisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a szegfűszeget és a durvára vágott diót.
  5. Tedd a sütőtökpürét, a datolyát, a lenmagpelyhet, a növényi tejet, a magvajat, a vaníliakivonatot és almaecetet egy késes aprítóba, mixeld el, majd fakanállal keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz. Forgasd össze addig, amíg éppen csak össze nem áll, és vigyázz, hogy ne keverd túl.
  6. A tésztát oszlasd el a muffinformában úgy, hogy majdnem színig legyen.
  7. Süsd a muffinokat először 220 °C-on 3-4 percig, majd 180 °C-on további 18-20 percig, vagy amíg egy villát beleszúrva már nem ragad rá a tészta. A sütés első húsz percében azonban ne nyisd ki a sütőajtót, különben összeesnek a muffinok.
  8. Várj tíz percet, mielőtt a formából megpróbálod kivenni a muffinokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének