Ez a vegán tejfölös krumplileves a klasszikus változat növényi alapú variációja, ami egyszerű, mégis ellenállhatatlanul finom, és különösen jól esik a hideg napokon, amikor valami táplálóra és melengetőre vágysz. A plusz csavar ebben a változatban az, hogy fehérbab is kerül bele, amitől még laktatóbb és tápanyagdúsabb lesz a végeredmény.
A leves alapját a klasszikus hozzávalók – burgonya, sárgarépa és frissen aprított petrezselyem – alkotják, amit fehérbabbal egészítünk ki. A fehérbab kiváló fehérje- és rostforrás, amely számos alapvető tápanyagot – például folsavat, vasat, magnéziumot és B6-vitamint – tartalmaz. Ezért a leves nemcsak ízletes, hanem az egészségünkre is jótékony hatással van.
A receptet kedved szerint variálhatod: ha szeretnél, a magyarosabb ízvilágért őrölt pirospaprikát is tehetsz bele. Egyszerű fűszerpaprika helyett füstölt változatot is használhatsz, ettől még izgalmasabb lesz a leves. Ezt a hagyma lepirítása után érdemes hozzáadni, a tűzről félrehúzva hozzákeverni, és csak miután az olajban feloldódott, utána visszatenni a tűzre.
Ha más fehérbabos receptek is érdekelnek, akkor próbáld ki az itt található fehérbabpástétomot, vagy az itt található mediterrán fehérbabsalátát.
Hozzávalók
4-6 adaghoz
- 150 ml Fino Vegajó Vegaföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 480 g (2 kis konzerv) főtt fehérbab
- 750 gramm főzni való burgonya
- 3 közepes szál répa
- 2 evőkanál finomliszt vagy zabliszt
- 1,5 liter zöldségalaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál 10%-os ételecet vagy citrom
- 1 közepes csokor (kb. 50 gramm) friss petrezselyem
- frissen őrölt bors
- só
- opcionális: friss kenyér a tálaláshoz
A vegán tejfölös krumplileves elkészítése
- Hámozz meg egy nagyobb fej vöröshagymát, három közepes sárgarépát és 750 gramm burgonyát.
- A hagymát vágd kis kockákra, a sárgarépát fél-egy cm vastag félkarikákra, a krumplit pedig kb. másfél-két centis kockára.
- Egy nagy lábasban, alacsony lángon, két evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót, és pirítsd még 7-8 percig. Közben hámozz meg és zúzz össze négy gerezd fokhagymát, és vágj apróra egy csokor friss petrezselymet.
- Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, a fokhagymát, még fél teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Kb. két percig pirítsd, majd öntsd fel másfél liter zöldségalaplével, és add hozzá a felkockázott burgonyát.
- Főzd 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd add hozzá az átmosott fehérbabot. Kóstold, és sózd, ha kell. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz még hozzá vizet, ezután azonban kóstold újra, hogy kell-e még bele só.
- Keverj csomómentesre egy tálban két evőkanál finomlisztet vagy zablisztet két evőkanál vízzel, és keverd hozzá a Vegafölt. Adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, és alaposan keverd el. Ezt lassan öntsd hozzá a leveshez, és közben folyamatosan keverd habverővel, hogy ne csomósodjon össze.
- Amint felforrt, jöhet hozzá a felaprított friss petrezselyem. Ekkor már csak 2-3 percig főzd, majd zárd el.
- Keverj hozzá két evőkanál ecetet vagy citromlevet. Tálalj mellé friss, ropogós héjú kenyeret, és ízlés szerint adj még hozzá ecetet vagy citromlevet.
A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.