Most olvasott cikk
Vegán tejfölös krumplileves – tartalmas és laktató egytálétel

Vegán tejfölös krumplileves – tartalmas és laktató egytálétel

Tejfölös krumplileves fehérbabbal sötét felületen felülnézetből, a tetején friss petrezselyem, mellette két félszelet rozskenyér.

Ez a vegán tejfölös krumplileves a klasszikus változat növényi alapú variációja, ami egyszerű, mégis ellenállhatatlanul finom, és különösen jól esik a hideg napokon, amikor valami táplálóra és melengetőre vágysz. A plusz csavar ebben a változatban az, hogy fehérbab is kerül bele, amitől még laktatóbb és tápanyagdúsabb lesz a végeredmény.

A leves alapját a klasszikus hozzávalók – burgonya, sárgarépa és frissen aprított petrezselyem – alkotják, amit fehérbabbal egészítünk ki. A fehérbab kiváló fehérje- és rostforrás, amely számos alapvető tápanyagot – például folsavat, vasat, magnéziumot és B6-vitamint – tartalmaz. Ezért a leves nemcsak ízletes, hanem az egészségünkre is jótékony hatással van.

A receptet kedved szerint variálhatod: ha szeretnél, a magyarosabb ízvilágért őrölt pirospaprikát is tehetsz bele. Egyszerű fűszerpaprika helyett füstölt változatot is használhatsz, ettől még izgalmasabb lesz a leves. Ezt a hagyma lepirítása után érdemes hozzáadni, a tűzről félrehúzva hozzákeverni, és csak miután az olajban feloldódott, utána visszatenni a tűzre.

Ha más fehérbabos receptek is érdekelnek, akkor próbáld ki az itt található fehérbabpástétomot, vagy az itt található mediterrán fehérbabsalátát.

Hozzávalók

4-6 adaghoz

  • 150 ml Fino Vegajó Vegaföl
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 480 g (2 kis konzerv) főtt fehérbab
  • 750 gramm főzni való burgonya
  • 3 közepes szál répa
  • 2 evőkanál finomliszt vagy zabliszt
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál 10%-os ételecet vagy citrom
  • 1 közepes csokor (kb. 50 gramm) friss petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • opcionális: friss kenyér a tálaláshoz

A vegán tejfölös krumplileves elkészítése

  1. Hámozz meg egy nagyobb fej vöröshagymát, három közepes sárgarépát és 750 gramm burgonyát.
  2. A hagymát vágd kis kockákra, a sárgarépát fél-egy cm vastag félkarikákra, a krumplit pedig kb. másfél-két centis kockára.
  3. Egy nagy lábasban, alacsony lángon, két evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát, majd 2-3 perc elteltével tegyél hozzá fél teáskanál sót, és pirítsd még 7-8 percig. Közben hámozz meg és zúzz össze négy gerezd fokhagymát, és vágj apróra egy csokor friss petrezselymet.
  4. Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, a fokhagymát, még fél teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot. Kb. két percig pirítsd, majd öntsd fel másfél liter zöldségalaplével, és add hozzá a felkockázott burgonyát.
  5. Főzd 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd add hozzá az átmosott fehérbabot. Kóstold, és sózd, ha kell. Ha túl sűrűnek találod, tehetsz még hozzá vizet, ezután azonban kóstold újra, hogy kell-e még bele só.
  6. Keverj csomómentesre egy tálban két evőkanál finomlisztet vagy zablisztet két evőkanál vízzel, és keverd hozzá a Vegafölt. Adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, és alaposan keverd el. Ezt lassan öntsd hozzá a leveshez, és közben folyamatosan keverd habverővel, hogy ne csomósodjon össze.
  7. Amint felforrt, jöhet hozzá a felaprított friss petrezselyem. Ekkor már csak 2-3 percig főzd, majd zárd el.
  8. Keverj hozzá két evőkanál ecetet vagy citromlevet. Tálalj mellé friss, ropogós héjú kenyeret, és ízlés szerint adj még hozzá ecetet vagy citromlevet.

A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének