Friss, zöld ízeivel és selymes állagával avatja mángoldrajongóvá kipróbálóit ez a tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves. Receptünk vegán és – pirított kenyérkockák helyett napraforgó- vagy tökmaggal tálalva – ráadásképp gluténmentes is.
Ettél már valaha mángoldot? Ez egy sokak számára ismeretlen levélzöldség, a cékla rokona, ám azzal ellentétben nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Júniustól októberig van szezonja.
Érdemes beépíteni az étrendedbe, a mángold ugyanis alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint magnéziumot, vasat és káliumot is.
A krémlevesek szerelmeseinek érdemes kipróbálni ezt a friss, zöld ízekkel, selymes állaggal és egy csipetnyi fűszeres karakterrel bíró változatot. A tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves önmagában gluténmentes, a tálaláshoz kínált pirított kenyérkockákat pedig simán helyettesítheted például napraforgó- vagy tökmaggal. Ezeket használva plusz pont, hogy ropogós extra karakterrel egészül ki a fogás.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 g friss mángold*
- 1 nagyobb burgonya
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál fehér bors
- 3-4 friss zsályalevél
- ¼ csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított)
- 1 liter víz
- 150 ml konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
- pirított kenyérkockák a tálaláshoz**
- olívaolaj a pirításhoz
*A szárakat is belerakhatod a levesbe.
**Ha gluténmentesség a cél, akkor a kenyérkockákat helyettesítheted napraforgó- vagy tökmaggal is.
A mángoldkrémleves elkészítése
- Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsd aranybarnára.
- Mehet bele a felaprított fokhagyma is, pirítsd fél percig – csak éppen addig, amíg illatozni kezd.
- Fűszerezd sóval, fehér borssal, majd add hozzá a durvára összevágott mángoldot. Pár percig párold, amíg összeesik és kiengedi a levét.
- Szórd bele az apró kockákra vágott burgonyát, öntsd fel 1 liter vízzel, és főzd takarékon kb. 10-12 percig, amíg a burgonya megpuhul.
- Ekkor add hozzá a friss zsályát és tárkonyt, majd botmixerrel vagy turmixban pürésítsd simára.
- Keverd hozzá a kókuszkrémet, forrald össze egy percig, és ellenőrizd a fűszerezést. Ha kell, sózd, borsozd még.
- Tálaláskor szórd meg olívaolajon pirított kenyérkockákkal, esetleg napraforgó- vagy tökmaggal.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.