Tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves pirított kenyérkockákkal

Zöld krémleves pirított kenyérkockákkal, mellette kék-sárga-fehér-zöld kockás terítő és színes virágszirmok.

Friss, zöld ízeivel és selymes állagával avatja mángoldrajongóvá kipróbálóit ez a tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves. Receptünk vegán és – pirított kenyérkockák helyett napraforgó- vagy tökmaggal tálalva – ráadásképp gluténmentes is.

Ettél már valaha mángoldot? Ez egy sokak számára ismeretlen levélzöldség, a cékla rokona, ám azzal ellentétben nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Júniustól októberig van szezonja.

Érdemes beépíteni az étrendedbe, a mángold ugyanis alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint magnéziumot, vasat és káliumot is.

A krémlevesek szerelmeseinek érdemes kipróbálni ezt a friss, zöld ízekkel, selymes állaggal és egy csipetnyi fűszeres karakterrel bíró változatot. A tárkonyos-zsályás mángoldkrémleves önmagában gluténmentes, a tálaláshoz kínált pirított kenyérkockákat pedig simán helyettesítheted például napraforgó- vagy tökmaggal. Ezeket használva plusz pont, hogy ropogós extra karakterrel egészül ki a fogás.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 g friss mángold*
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 teáskanál só
  • ¼ teáskanál fehér bors
  • 3-4 friss zsályalevél
  • ¼ csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított)
  • 1 liter víz
  • 150 ml konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
  • pirított kenyérkockák a tálaláshoz**
  • olívaolaj a pirításhoz

*A szárakat is belerakhatod a levesbe.

**Ha gluténmentesség a cél, akkor a kenyérkockákat helyettesítheted napraforgó- vagy tökmaggal is.

A mángoldkrémleves elkészítése

  1. Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsd aranybarnára.
  2. Mehet bele a felaprított fokhagyma is, pirítsd fél percig – csak éppen addig, amíg illatozni kezd.
  3. Fűszerezd sóval, fehér borssal, majd add hozzá a durvára összevágott mángoldot. Pár percig párold, amíg összeesik és kiengedi a levét.
  4. Szórd bele az apró kockákra vágott burgonyát, öntsd fel 1 liter vízzel, és főzd takarékon kb. 10-12 percig, amíg a burgonya megpuhul.
  5. Ekkor add hozzá a friss zsályát és tárkonyt, majd botmixerrel vagy turmixban pürésítsd simára.
  6. Keverd hozzá a kókuszkrémet, forrald össze egy percig, és ellenőrizd a fűszerezést. Ha kell, sózd, borsozd még.
  7. Tálaláskor szórd meg olívaolajon pirított kenyérkockákkal, esetleg napraforgó- vagy tökmaggal.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének