Tárkonyos zöldségleves karalábéval és csipetkével

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

A tárkonyos zöldségleves egy olyan laktató étel, amit könnyedén és gyorsan elkészíthetsz egyszerű alapanyagokból, önmagában fogyasztva vagy egy többfogásos menü részeként is kiváló.

Bár leggyakrabban karfiollal szokták készíteni, ennek a tárkonyos zöldséglevesnek az alapja a karalábé. Emellett répát és burgonyát teszünk bele, de természetesen kerülhet bele fehérrépa, zeller vagy zöldborsó is. A csipetkétől pedig annyira laktató, hogy önálló fogásként is megállja a helyét.

Ha mégis menüsorban fogyasztod, a tárkonyos zöldségleves mellé tökéletesen passzolhat ez a szilvás gombóc vagy ez a kókuszos darázsfészek is.

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 közepes karalábé felkockázva
  • 2 közepes répa félkarikára vágva
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 2 evőkanál liszt
  • 100 g vegán tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál szárított tárkony
  • frissen őrölt bors
  • friss citrom leve a tálaláshoz
  • egy kisebb csokor felaprított friss petrezselyem

A csipetkéhez

  • 120 g liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só

Tárkonyos zöldségleves elkészítése

  1. Hevítsd fel az olajat egy lábasban, majd alacsony-közepes lángon párold üvegesre a hagymát (kb. öt perc). Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, amihez két perc kavargatás után jöhet a répa és a karalábé. Pirítsd még ezt is 1-2 percig, majd öntsd fel a zöldségalaplével.
  2. Add hozzá a felkockázott krumplit, és főzd lefedve (amíg felforr, felveheted magasabbra a lángot, de utána állítsd alacsonyra), amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20 perc).
  3. Közben keverd össze a csipetkéhez a lisztet, az olívaolajat, a sót és kb. 60 ml vizet, hogy gyúrható tésztát kapj. Ezután nyújtsd ki egycentis szalagokra, ezeket vágd fel egy centi széles szeletekre, majd dobd őket a levesbe.
  4. Jöhet a levesbe a tárkony, a só és a frissen őrölt bors is ízlés szerint.
  5. Keverj el a vegán tejfölben egy evőkanál lisztet, adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, ezt is keverd csomómentesre, és öntsd hozzá a leveshez. Miközben öntöd hozzá, egy habverővel folyamatosan keverd a levest, hogy ne csomósodjon össze.
  6. Add hozzá az apróra vágott, friss petrezselymet, forrald még 1-2 percig, majd zárd el.
  7. Tálaláskor az elkészült tárkonyos zöldséglevest ízesítsd tovább friss citromlével.

Ez a cikk is érdekelhet:

Két kézben egy-egy csomag vörös hús a boltban

Egyre többen gondolják újra a húsvásárlási szokásaikat

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének