Hozzávalók:
- 1 nagyobb hagyma
- 1 karalábé
- 1 közepes zeller
- pár szem gomba
- 1 csésze zöldborsó
- 1 kisebb karfiol fele
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- só, bors, szemes bors, tárkony, leveskocka vagy vegeta, pirospaprika, babérlevél, chili (opcionális)
- citromlé
- rizstej vagy szójatej, esetleg növényi tejföl
Elkészítés:
- A hagymát kockára vágjuk és kevés olajon, alacsony lángon 5-6 perc alatt megdinszteljük.
- A zöldségeket felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük, majd ezeket is a hagymához adjuk (kivéve a zöldborsót), és pár percig tovább pirítjuk.
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a leveskockát vagy vegetát, felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük tovább. A zöldborsót kb. 20 perc után adjuk hozzá.
- Kb. 30 perc után ellenőrizzük, puhák-e már a zöldségek: ha nem, akkor még 5-10 percig tovább főzzük.
- Az utolsó 5 percben ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük a növényi tejjel, esetleg növényi tejfölt is tehetünk bele.
- Ha elkészült, tárkonnyal megszórjuk a levest és citromlével savanyítjuk.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.