Most olvasott cikk
Különdíjas lett a vegán tarhonyaétel a Tápéi Tarhonyafesztiválon – interjú

Különdíjas lett a vegán tarhonyaétel a Tápéi Tarhonyafesztiválon – interjú

A Vigyázz, vegán! csapata, Fodor József, felesége, és 11 hónapos kislányuk, akik a tápéi tarhonyafesztiválon elnyert különdíjukkal pózolnak

Vakkóstolós bíráláson nyert különdíjat a Vigyázz, vegán! csapatának tarhonyakülönlegessége az idei Tápéi Tarhonyafesztiválon. A csapat ráadásul elég későn tudott hozzálátni a főzéshez, mert fával készültek, de csak gázpalackot lehetett használni. Szerencsére időben segített rajtuk egy másik versenyző, így elkészülhetett a különdíjas vegán tarhonyaétel. Fodor Józseffel, a csapat egyik tagjával a versennyel kapcsolatos élményeiről beszélgettünk.

Szegeden és környékén lassan hagyománnyá válik, hogy a főzőversenyeken vegán csapatok is neveznek. A két évvel ezelőtt még csak szórakozásból főzött vegán halászlé tavaly már arany minősítést kapott a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Idén pedig egy vegán tarhonyaétel zsebelhetett be különdíjat a Tápéi Tarhonyafesztiválon.

Ráadásul a zsűri vakkóstolás útján határozta meg a díjakat, úgyhogy még csak azt sem lehet mondani, hogy a tarhonyakülönlegesség a zsűri szimpátiája miatt került volna az egyetlen vegán csapathoz. A versenyre háromfős csapatokkal lehetett nevezni, így József tizenegy hónapos kislánya is hivatalos induló volt (a harmadik csapattag József felesége volt), ezzel pedig ő a tarhonyafesztiválok legfiatalabb versenyzője.

Kőrösi Bogdán / Prove: Miért döntöttél úgy, hogy benevezel a versenyre?

Fodor József / Vigyázz, vegán!: Baráti társaságnak többször tartottunk már vacsoraestet, ahol próbáltuk megmutatni, hogy a vegán konyha mennyire színes és változatos. Soha nem indultunk főzőversenyen, nem volt hozzá semmi eszközünk, de ezeknek a vacsoraesteknek a sikerén felbuzdulva neveztünk a versenyre, és mindent beszereztünk hozzá.

Úgy látjuk, hogy a legtöbb ember csak a lemondásokat látja az állati termékek kizárásában, a megannyi lehetőség helyett. Ha ezen tudunk változtatni, mondjuk éppen egy ilyen vegán tarhonyaétellel, akkor talán többen lesznek nyitottak a veganizmus mélyebb és komolyabb témáira is, így végül tudatosabban tudnak növényi és állati étrend között választani.

Mióta vagytok vegánok? Hogyan viszonyul ehhez a környezetetek?

Feleségemmel 4 éve kezdtük el közösen kivezetni a nem növényi alapú ételeket az étrendünkből. Ő egészségügyi, én pedig fenntarthatósági indokok mentén. Mára egyébként etikai indokok is a veganizmus útján tartanak minket. Próbálunk lehetőségeinkhez mérten egészégesen és fenntartható módon élni és étkezni.

Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy együtt, egymást támogatva tudtunk erre az útra lépni. Családunk támogatása is fontos, vegán menüs nagyobb családi összejöveteleinkre szívesen jönnek. Ha mi megyünk, akkor elfogadják, ha viszünk magunknak ételt, vagy külön készülnek a részünkre mindig valamivel.

Mi volt az étel, amit elkészítettél?

Egy szakácskönyvből választottunk olyan receptet, amibe bele tudjuk fűzni a tarhonya-összetevőt is, ami kötelező feltétele volt a versenyen való részvételnek. Édesburgonyás cukkiniragut készítettünk, ami tartalmazott batátát, cukkinit, paradicsomot, csicseriborsót és spenótot is gazdagon. Ezeket reggel a piacon szereztem be frissen.

A krémes szaftot a kókusztej, édességét a juharszirup, savanyúságát az almaecet adta, fűszerek terén a koriander és a római kömény dominált. Saját fermentált zöldségekkel tálaltuk, és Prove-os recept alapján naan kenyeret készítettünk hozzá. Asztalunkon friss gyümölcsök, szilvás sütemény és gyümölcsszörp volt kirakva, a szomszédokat és arra járókat folyamatosan kínáltuk ezekkel is.

Volt bármi reakció a többi versenyzőtől, vagy a zsűritől érkező fogadtatás?

A zsűri körbejárta az asztalokat a verseny előtt, tudtunk pár szót beszélni, hogy mégis mik a terveink. A receptet felvázoltam nekik, és azt mondták, hogy kíváncsian várják a vegán tarhonyaétel különlegesebb ízvilágát. A járókelők közül többen dicsértek, hogy milyen különleges a bográcsunk a sok színes zöldség miatt, sőt volt, akik azt hitték, hogy a lila színű, kockára vágott batáta valamilyen hús benne.

Egy bácsinak annyira ízlett, hogy ételhordóért is hazament, és addig-addig alkudozott, amíg vásárolt magának elvitelre is egy nagyobb dobozzal. Összességében mindenki érdeklődően figyelte a sátrunkat, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk.

Milyen díjazásban részesültél pontosan?

A háromtagú zsűri két szakácsból és egy csapatok közül kisorsolt delegált zsűritagból állt össze. Három helyezést és egy különdíjat osztottak ki a versenyen, amin több mint húsz csapat indult. Mi a különdíjat nyertük el a vegán tarhonyaétellel.

Rákérdeztem, hogy miért kaptuk a díjat, de biztosítottak róla, hogy kizárólag az étel íze érdemelte ki a különdíjat, nem a vegán jelző, vagy a legfiatalabb versenyző. Egyébként a zsűri külön sátorban volt elzárva, és a sorszámozott tányérokat kapták csak meg, szóval ténylegesen vakkóstolás történt.

Mik a jövőbeli terveitek, mentek-e még hasonló versenyre?

Nem vagyunk profi szakácsok, de nagyon élveztük a főzést, ismerkedést, a sok érdeklődőt, és biztos megyünk még főzőversenyre. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni a vegán alternatívákat városban és falvakban rendezett főzőversenyeken egyaránt. Lehet, hogy jövőre már valamilyen egyesület formájában tartunk vacsoraesteket, járjuk a főzőversenyeket, és így térünk vissza a Tápéi Tarhonyafesztiválra akár több vegán bográccsal is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének