Unod már a vinaigrette és mustáros önteteket? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a fokhagymás-citromos tahiniszószt. Ez az egyik legsokoldalúbb öntet a növényi alapú konyhában, ami nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen tele van értékes tápanyagokkal. A szezámpasztás öntet mély, különleges ízvilága egyaránt illik mediterrán és közel-keleti fogásokhoz is.
A selymes, fokhagymás-citrusos ízvilágú tahiniszósz tökéletes salátákhoz, sült zöldségekhez, vegán tálakhoz és szendvicsekhez is. Sokan szeretik hummusszal vagy más mártogatósokkal kombinálni, de remek kiegészítője lehet grillezett tofunak, szójának és szejtánnak is. Az egyszerű, de gazdag ízű öntet segít feldobni a legegyszerűbb ételeket is, így érdemes mindig tartani belőle a hűtőben.
Ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető, csupán néhány alapanyag szükséges hozzá. A frissen facsart citromlé, a fokhagyma és az olívaolaj remekül kiegészíti a tahini mély, pörkölt szezámos ízét, így egyszerre kapsz testes, de citrusosan könnyed öntetet. Ha szereted a közel-keleti ízeket, ezt az öntetet garantáltan imádni fogod.
Hozzávalók
- 4 evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 1 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2-3 evőkanál víz (állagtól függően)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál agávé-, datolya- vagy juharszirup
- 1/4 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
- néhány tekerés frissen őrölt bors
- 1/2 teáskanál só
Tahiniszósz elkészítése
- Egy közepes tálban keverd össze a tahinit, a citromlevet és a reszelt vagy zúzott fokhagymát.
- Adj hozzá egy kevés vizet, és keverd addig, amíg krémes állagot nem kapsz. Ha túl sűrű, fokozatosan adj még hozzá kevés vizet.
- Keverd hozzá az olívaolajat, majd add hozzá az agávé- vagy juharszirupot. Kóstold, és ízlés szerint adj még hozzá, ha édesebb öntetet szeretnél.
- Sózd, és attól függően, hogy semlegesebb vagy fűszeresebb ízeket szeretnél, adj hozzá negyed teáskanál őrölt római köményt.
- Keverd simára, és kóstold meg. Ha szükséges, sózd, és igazíts az ízesítésen.
- A tahiniszósz hűtőben pár napig eláll, és remekül feldob szinte bármilyen ételt. Próbáld ki salátákhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár wrapbe szószként.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.