A Govinda étteremlánc egyik étkezdéje, Szombathely egyik tisztán növényi alapokon működő étterme szeptembertől már nem fogad vendégeket. A hely üzemeltetői a döntést „gazdasági és személyi” okokkal magyarázták.
Nyár elején számoltunk be arról, hogy a bezárás mellett döntöttek egy növényi alapú ételeket kínáló budapesti étterem, az Édeni Vegán tulajdonosai. Szintén idén, négy év működés után a budapesti Élelem Étterem is lehúzta a rolót, követve a franchise 2023-ban megszűnt győri étkezdéjét. Most pedig újabb vegán hely, a szombathelyi Govinda Vegán Étterem állt elő ugyanezzel a hírrel.
Sajnos eljött az idő, hogy éttermünket gazdasági és személyi okokból végleg bezárjuk. Szeptembertől már nem nyitunk ki. Köszönjük azt a sok kedves szót és elégedettséget, amit ezalatt a szűk három év alatt kifejeztetek felénk. Örülünk, hogy magas minőségben, barátságos hangulatban, elérhető árakon szolgálhattunk titeket
– olvasható az étterem közösségi oldalán.
Amint az a bejegyzésből is kiderül, a kulturális központként is funkcionáló hely nem zár be teljesen. Az étteremtől ugyan el kell búcsúzni a vendégeknek, a jógastúdió és a közösségi tér azonban zavartalanul működik tovább.
Megkerestük a szombathelyi Govinda Vegán Étterem üzemeltetőit, hogy a bezárás hátteréről, és arról kérdezzük őket, van-e még remény az újranyitásra. Utóbbira utalhat ugyanis a posztot záró talányos mondat: „Találkozunk még talán.” Kérdéseinkre azonban cikkünk megjelenéséig válaszokat nem kaptunk.
Szombathely nem marad vegán étterem nélkül
Hazánkban több Govinda étterem is működik, ez a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének étteremlánca. „A Govinda éttermek megalakulásához erősen hozzájárult a 70-es évek spirituális fellendülése, a zöld és vegetáriánus mozgalmak erősödése, amely nagyban köszönhető az indiai utazó szerzetesnek, és a Nemzetközi Közösség alapítójának, Śrīla Prabhupādának. Prabhupāda az erőszakmentességen nyugvó vegetarianizmus népszerűsítése céljából kérte tanítványait arra, hogy minden nagyobb városban alapítsanak vegetáriánus éttermeket, táplálkozási alternatívát nyújtva az egyre szaporodó húst felszolgáló éttermekkel szemben” – írja a lánc hivatalos oldala a kezdeményezés gyökereiről.
Magyarországon a szombathelyi étkezde bezárásával hat Govinda étterem marad talpon. Ezek közül azonban csak kettő kínál kizárólag növényi alapú ételeket: egy budapesti, valamint egy másik, amely a Krisna-völgyben található.
Közben Szombathely vegánjai sem maradnak éttermi lehetőségek híján. Nyers vegán ételekkel, sült és főtt gluténmentes opciókkal, napi menüvel, édes és sós pékárukkal, szendvicsekkel és desszertekkel továbbra is várja a vendégeket az Életkert. Mellette pedig több hagyományos menüvel rendelkező vendéglátóhely biztosít vegán választási lehetőséget is.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.