A francia élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi és munkavédelmi hivatal, az ANSES azt javasolja, hogy minden üzemi étkezdéből tiltsák ki a szójatermékeket. Ebbe beletartoznak az iskolák, nyugdíjas otthonok és munkahelyi menzák is. Az indok a szójában lévő fitoösztrogének, amelyek az ügynökség szerint károsak lehetnek az egészségre. A tudományos konszenzus viszont nem támasztja alá a félelmüket.
A növényi húsalternatívák címkéinek tiltásával és a sejtalapú húsok betiltásával is próbálkoztak már a franciák. Eddig egyik kezdeményezés sem járt sikerrel, ez viszont nem szegte kedvét a francia szabályozóknak. Most éppen a szója, valamint a szójából készült termékek kerültek célkeresztbe. Az ország élelmiszer-biztonsági ügyekben is illetékes hivatala, az ANSES azt tanácsolja minden intézménynek, hogy étkezdéikből tiltsák ki a szójatermékeket.
Az ügynökség a szójában lévő izoflavonokat, vagyis a fitoösztrogéneket emeli ki a tiltás okaként. Úgy vélik, ezek a növényi vegyületek nagy mennyiségben fogyasztva egészségügyi problémákhoz vezetnek. Szerintük a szója és a szójából készült termékek túlzott fogyasztása hormonális és a nemzőképességet érintő komplikációkhoz vezethet. Az ANSES aggályait azonban a tudományos konszenzus nem támasztja alá.
A szója nem változtatja a férfiakat nőkké
Az ANSES a vizsgálódásai alapján előállt egy biztonságosnak nyilvánított értékkel, amit testsúlykilogrammonként 0,02 mg izoflavonban határoztak meg. A napi beviteli érték felső határa így egy 30 kg-os gyerek esetében például 3 milliliter szójatej lenne. Ráadásul a veszélyeztetett kategóriába tartozóknál (várandós, illetve termékeny korú nők, pubertás előtt álló gyermekek) ez az érték a felére csökken az ajánlás szerint.
Számos pozitív egészségügyi hatása ellenére a szója régóta nem tudja kiverekedni magát a veszélyesnek titulált élelmiszerek kategóriájából. Mindennek pedig legtöbbször állatokon, ráadásul aránytalanul nagy mennyiségű szójával végzett kísérletek az okai. Pedig az egyik legjobb növényi fehérjeforrást körüllengő mítoszokat már számtalan alkalommal megcáfolták.
Nagyrészt egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és még kalciumforrásként is szolgál. A szójából készült termékek, melyekkel helyettesíthetünk húsokat vagy tejtermékeket, nem tartalmaznak koleszterint, ellenben az állati eredetű társaikkal. Nem mellesleg izoflavonok vannak benne, amelyek antioxidáns-jellegű hatással bírnak, és akár egyes daganatos megbetegedések esetén is felveszik a harcot a rákos sejtekkel
– nyilatkozta magazinunknak Enyingi Vivien dietetikus, amikor a növényi étrenddel kapcsolatos félelmekről kérdeztük.
Pontosan azok az izoflavonok felelősek tehát részben a szója jótékony hatásáért, amelyeket az ANSES kifogásol. A dietetikus kiemelte, a közhiedelemmel ellentétben a szójától nem növesztenek tőle melleket a férfiak, sőt, ez a növényi fehérjeforrás még a prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkentheti. Emellett nőknél is hozzájárulhat a daganatos betegségek kialakulásának megelőzéséhez, valamint a termékenységi kezelésben részt vevő nők sikeréhez is.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.