Szívszorító animációs rövidfilm meséli el, hogyan kerül a tej az asztalra

A MILK című animációs rövidfilm egy tehén szemszögéből mutatja be a tejipar igazi arcát.

A közismert vegán aktivista, Ed Winters, ismertebb nevén Earthling Ed és a Surge Activism csapata a napokban mutatta be legújabb rövidfilmjét, melyet a Smash animációs céggel közösen készítettek.

A rövdfilm címe röviden csak MILK, vagyis TEJ, témája pedig ennek megfelelően a tejipar valódi arca, amit a gyártók sokszor napsütésben fürdőző, zöldellő réteken, borjaikkal közösen legelő tehenek képeivel mutatnak be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Earthling Ed (@earthlinged)

„Amit a “MILK” című rövidfilm bemutat, azok a lehető legjobb körülmények, amik a tejiparban előfordulhatnak, de amint az anya szemszögéből kezdjük szemlélni a történéseket világossá válik, hogy ez az ipar az állatok szenvedésére és kihasználására épül. Animációt használva lehetőségünk van bemutatni az eseményeket az anya nézőpontjából úgy, ahogy erre oknyomozó felvételek alapján nem kerülhetne sor” – olvasható a film weboldalán.

A mindössze 5 perces animációs filmben nincs beszéd, így angol nyelvismeret nélkül is tökéletesen érthető. A cselekmény egyszerű, egyenes vonalvezetésű, de éppen ebben az egyszerűségben rejlik az alkotás ereje.

A rövidfilm egy átlagos reggellel indul. Emberek milliói kezdik ugyanígy a napjukat, egy tál zabpehellyel, de lehetne a videóban vajas pirítós, egy doboz joghurt vagy kefir is, az iparág ugyanaz. Ezt követően váltunk az anyára, aki újszülött borjával pihen a karámban, de a családi idillbe hamar belerondít az érkező gazda, aki az anya látható feldúltsága ellenére elszakítja tőle borját. Ők már soha többé nem látják egymást.

Megtudjuk azt is, hogy az újszülött ezután egy apró ketrecbe kerül, ahol számos sortársával együtt tejpótlékon tartva nevelkedik, hogy idővel anyja sorsára jusson. Ha a borjú hím, akkor jó eséllyel már fiatalkorban véget ér az élete, borjúhúsként végzi.

Az anyára visszaváltva látjuk, hogy elérkezett az idő, amikor már nem éri meg etetni, mert nem termel elég profitot az üzemnek. Teje elapadóban, így az utolsó útja a vágóhídra vezet.

A szűk betonfolyosón, rettegve a körülményektől és teljes tudatában annak, mi vár rá a fém ajtók túloldalán, még egyszer utoljára felidézi azt a pár órás boldog időszakot – az egyetlen boldog időszakot rövid és szenvedéssel teli élete során –, amikor borjával együtt lehetett, majd a kábítópisztoly ravaszának meghúzását követően holtan esik össze.

A konyhába visszatérve látjuk, hogy a zabpelyhes tálban a tej vérré válik, ez szimbolizálja azt az áldozatot, amit az olyan apró és jelentéktelennek tűnő dolgok, mint egy tál zabpehely reggelire, vagy pár csepp tej a kávéba, megkövetelnek az állatoktól.

A tejipar nem választható el a húsipartól

„De a teheneket a tejiparban nem ölik meg” – hangzik a gyakori érv a tejfogyasztás mellett, amit sokszor olyan emberek is hangoztatnak, akik a húsfogyasztást erkölcsi okok miatt elítélik. Ám ez csak annyit jelent, hogy a tejipar fogságában szenvedő tejmarhák sokkal hosszabb ideig szenvednek a nagyüzemi állattartás rendszerében, mint a többi állat.

A tehenektől az ellést követő 48 órán belül elszakítják borjaikat, akikkel szoros érzelmi köteléket alkotnak, és akik után még napokon vagy heteken keresztül sírnak, míg bele nem törődnek kegyetlen sorsukba. Ők egyelőre nem sejtik, de ezt a szívszorító elszakadást még 1-2 alkalommal át kell élniük, mielőtt teljesen kizsigerelik őket, hogy aztán 4-5 év folyamatos kihasználást követően végül a mészárszéken végezzék alacsony minőségű húsként, kutya- vagy macskaeledelként.

Legeltetett, szabadtartású, jó körülmények között, humánusan tartott… Nem számít, milyen címkét aggatunk a tejtermékekre, minden tejmarha áldozat egy olyan ipar karmai közt, amely erőszakkal megtermékenyíti őket, elveszi tőlük a gyermeküket, kihasználja a testüket, majd a vágóhídra küldi őket, ahol átvágják a torkukat. Ideje megállítani a tejipart

– olvasható Ed véleménye a weboldalon.

Az egyetlen biztató jel az állatok és a fenntarthatósági törekvések számára, hogy a legtöbb szakértő szerint a tejipar lesz az első olyan, állati szenvedésre épülő ágazat, amely összeomlik. Ennek oka, hogy számtalan növényi alternatíva kapható már a boltokban, a magtejek otthon is könnyűszerrel előállíthatók, és környezeti hatásuk is jelentősen kedvezőbb a tehéntejnél.

Ez a cikk is érdekelhet:

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Ez a sültpaprika-krémleves egyszerű, mégis különleges: a sütőben karamellizálódott paprika

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének