Most olvasott cikk
5 szilvás recept, ami őszi hangulatot hoz a konyhádba

5 szilvás recept, ami őszi hangulatot hoz a konyhádba

Egy egész rusztikus szilvás pite közelről, fa háttérrel, a háttérben pár szem szilva

A szilvából számos finomság is készülhet, nemcsak édes, hanem akár sós ételek is. Az alábbi válogatásban találsz recepteket a szilvás papucstól kezdve a szilvás morzsasütin át egészen az aszalt szilvás gombafasírtig.

Bár mindannyian tudjuk, hogy a legviccesebb nagybácsik a szilvás sütemények láttán mindig elsütik a rendkívül kreatív és szellemes „inkább főztél volna belőle pálinkát” viccet, azért szerintünk mégiscsak érdemes ezt a sokszínű gyümölcsöt többféleképp felhasználni.

Mivel a szilva szezonja július közepétől október elejéig tart, még épp elcsípheted a boltokban az utolsó darabokat, és igazi őszi hangulatot varázsolhatsz a konyhába az alábbi fűszeres illatú, szilvás sütemények egyikével. Ha pedig merészebb vizekre eveznél, lejjebb egy olyan receptet is találsz, amiben sós ételhez használjuk a szilvát.

Szentesen barátfüle, máshol szilvás papucs

Barátfüle, vagyis mini szilvás papucs őszi dekorációval
Fotó: Domján Csenge és Domján Flóra / Prove

Tudjuk: a barátfüle a legtöbb helyen a szilvalekvárral töltött derelyét jelenti. Szentesen azonban ez a fantázianév a házi szilvalekvárral töltött, élesztős, hajtogatott, enyhén sós, legtöbbször tepertős tésztából készülő, pikánsan édes és egyben sós aprósüteményt jelenti. Az ország többi részén, egy-egy pékségben szilvás papucs néven bukkan fel.

A mi vegán változatunk pirított szezámmagos hajtogatott tésztával készül, ugyanis ez az egyszerű, de nagyszerű kis magocska tökéletesen helyettesíti azt a ropogós, füstös, sós jelleget, ami a barátfüle karakterességét adja. Egy titka van még: csakis a legsűrűbb házi szilvalekvárból szabad elkészíteni, úgyhogy a kamra átkutatására fel, és készítsd el ezt az isteni szentesi süteményt!

A receptért kattints ide!

Melegítő szilvás-diós zabkása fahéjjal

Melegítő szilvás zabkása dióval fekete tálban, mellette kanál, felülnézetből
Getty Images

A zabkása a világ legtökéletesebb reggelije: pillanatok alatt elkészül, sokáig eltelít, ezerféleképp ízesíthető és rendkívül egészséges. Ezt a változatot dióval és fahéjas párolt szilvával tálaljuk, hogy a hideg napok is jól induljanak.

Ehhez a recepthez csak néhány összetevőre lesz szükséged, és ezeket is variálhatod: dió helyett illik hozzá a pekándió és a mandula is. Ha előre készítenéd el, akkor előre beáztatott zabból egyéjszakás zabkásaként is kipróbálhatod.

A receptért kattints ide!

Aszalt szilvás fasírt

Őzgerinc formában sült gombafasírt sötét felületen oldalnézetből, körülötte apróra vágott petrezselyem, a háttérben fénysor, ünnepi atmoszféra
Getty Images

Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető. Ennek a fasírtnak az alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.

Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletes illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de friss zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.

A receptért kattints ide!

Egyszerűen elkészíthető vegán szilvás gombóc

Vegán szilvás gombóc, melette egy tál friss szilva felülnézetből
Getty Images

Mára már mindenki könnyen hozzájuthat mirelit szilvás gombóchoz a boltokban, de miért ne próbálnád ki otthon az elkészítését? Hamar rájöhetsz, hogy a házi készítésű változat messze felülmúlja készen kapható társát, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.

Mi teszi különlegessé a szilvás gombócot? A kulcs, hogy krumplis tésztával készül, ami puhává és könnyeddé varázsolja a végeredményt. Ebben a receptben nem lekvárt, hanem friss szilvát használunk, amit fahéjas cukorral édesítünk, hogy tökéletesen kiegészítse a szilva savanykásságát. A végén a gombócokat pirított morzsába forgatjuk, majd édes, vaníliás öntettel tálaljuk őket.

A receptért kattints ide!

Gluténmentes szilvás morzsasüti

Egy szelet gluténmentes szilvás morzsasüti sötét háttéren, rajta fagyi és fahéj rúd, mellette lekvár és zabszemek
Fotó: Domján Csenge / Prove

A morzsasüti, más néven crumble egy olyan sütemény, amely készülhet édes vagy sós változatban is. Feltételezhetően a második világháborúban, a fejadagok idején találták ki, hogy a gyümölcsökre olyan búzás bevonatot készítsenek, amely kevesebb értékes zsiradékot használ fel, mint a hagyományos tészta.

A hagyományos crumble almával készül, de elterjedtek még a meggyes és szilvás variációk is. Hatalmas előnye, hogy könnyen elkészíthető, gyors és kevés összetevőt igényel: mindössze valamilyen gyümölcs, egy kis liszt, cukor és vaj kell hozzá. A gluténmentes morzsasüti elkészítése sem lesz ennél sokkal bonyolultabb: a fehérliszt helyettesítésére kevés zablisztet és zabpelyhet használunk.

A receptért kattints ide!

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének