A szilvából számos finomság is készülhet, nemcsak édes, hanem akár sós ételek is. Az alábbi válogatásban találsz recepteket a szilvás papucstól kezdve a szilvás morzsasütin át egészen az aszalt szilvás gombafasírtig.
Bár mindannyian tudjuk, hogy a legviccesebb nagybácsik a szilvás sütemények láttán mindig elsütik a rendkívül kreatív és szellemes „inkább főztél volna belőle pálinkát” viccet, azért szerintünk mégiscsak érdemes ezt a sokszínű gyümölcsöt többféleképp felhasználni.
Mivel a szilva szezonja július közepétől október elejéig tart, még épp elcsípheted a boltokban az utolsó darabokat, és igazi őszi hangulatot varázsolhatsz a konyhába az alábbi fűszeres illatú, szilvás sütemények egyikével. Ha pedig merészebb vizekre eveznél, lejjebb egy olyan receptet is találsz, amiben sós ételhez használjuk a szilvát.
Szentesen barátfüle, máshol szilvás papucs

Tudjuk: a barátfüle a legtöbb helyen a szilvalekvárral töltött derelyét jelenti. Szentesen azonban ez a fantázianév a házi szilvalekvárral töltött, élesztős, hajtogatott, enyhén sós, legtöbbször tepertős tésztából készülő, pikánsan édes és egyben sós aprósüteményt jelenti. Az ország többi részén, egy-egy pékségben szilvás papucs néven bukkan fel.
A mi vegán változatunk pirított szezámmagos hajtogatott tésztával készül, ugyanis ez az egyszerű, de nagyszerű kis magocska tökéletesen helyettesíti azt a ropogós, füstös, sós jelleget, ami a barátfüle karakterességét adja. Egy titka van még: csakis a legsűrűbb házi szilvalekvárból szabad elkészíteni, úgyhogy a kamra átkutatására fel, és készítsd el ezt az isteni szentesi süteményt!
Melegítő szilvás-diós zabkása fahéjjal

A zabkása a világ legtökéletesebb reggelije: pillanatok alatt elkészül, sokáig eltelít, ezerféleképp ízesíthető és rendkívül egészséges. Ezt a változatot dióval és fahéjas párolt szilvával tálaljuk, hogy a hideg napok is jól induljanak.
Ehhez a recepthez csak néhány összetevőre lesz szükséged, és ezeket is variálhatod: dió helyett illik hozzá a pekándió és a mandula is. Ha előre készítenéd el, akkor előre beáztatott zabból egyéjszakás zabkásaként is kipróbálhatod.
Aszalt szilvás fasírt

Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető. Ennek a fasírtnak az alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.
Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletes illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de friss zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.
Egyszerűen elkészíthető vegán szilvás gombóc

Mára már mindenki könnyen hozzájuthat mirelit szilvás gombóchoz a boltokban, de miért ne próbálnád ki otthon az elkészítését? Hamar rájöhetsz, hogy a házi készítésű változat messze felülmúlja készen kapható társát, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.
Mi teszi különlegessé a szilvás gombócot? A kulcs, hogy krumplis tésztával készül, ami puhává és könnyeddé varázsolja a végeredményt. Ebben a receptben nem lekvárt, hanem friss szilvát használunk, amit fahéjas cukorral édesítünk, hogy tökéletesen kiegészítse a szilva savanykásságát. A végén a gombócokat pirított morzsába forgatjuk, majd édes, vaníliás öntettel tálaljuk őket.
Gluténmentes szilvás morzsasüti

A morzsasüti, más néven crumble egy olyan sütemény, amely készülhet édes vagy sós változatban is. Feltételezhetően a második világháborúban, a fejadagok idején találták ki, hogy a gyümölcsökre olyan búzás bevonatot készítsenek, amely kevesebb értékes zsiradékot használ fel, mint a hagyományos tészta.
A hagyományos crumble almával készül, de elterjedtek még a meggyes és szilvás variációk is. Hatalmas előnye, hogy könnyen elkészíthető, gyors és kevés összetevőt igényel: mindössze valamilyen gyümölcs, egy kis liszt, cukor és vaj kell hozzá. A gluténmentes morzsasüti elkészítése sem lesz ennél sokkal bonyolultabb: a fehérliszt helyettesítésére kevés zablisztet és zabpelyhet használunk.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.