Most olvasott cikk
Szigorúan szabályozzák a rókavadászatot Skóciában

Szigorúan szabályozzák a rókavadászatot Skóciában

rókavadászat

A politikusok a törvényben lévő kiskapukat igyekeznek megszűntetni a módosítással, így tennének végre pontot a rókavadászatok végére.

Annak ellenére, hogy elvileg már húsz évvel ezelőtt betiltották a rókavadászatot, ezt a kegyetlen „sportot”, a törvényben lévő kiskapukat kihasználva továbbra is folyhatott a kutyafalkákkal végzett rókavadászat Skóciában.

A Hunting with Dogs Bill (Vadászat Kutyákkal törvény) célja, hogy ezeket a kiskapukat végre bezárja és ténylegesen meggátolja a tevékenység további űzését. Az új szabályozás megtiltaná a kutyafalkák vadászatban történő alkalmazását.

Az új törvény a 2002-es Protection of Wild Animals Act (Vadállatok Védelme törvény) helyére lép, amely engedélyezte, hogy kutyákkal ugrasszák ki az állatot a kotorékból, de csak abban az esetben, ha ezt követően az állatot lelőtték – vagyis nem a kutyák tépték szét –, és ha a vadászat egy betegség terjedésének megakadályozása, vagy haszonállatok, illetve földön fészkelő madarak védelme érdekében történt.

Ezt a kikötést kihasználva sokan megkerülték a tiltást, amire számos állatvédő szervezet próbálta felhívni a figyelmet, ezután 2015-ben felülvizsgálták a szabályozást és módosításokat javasoltak a szövegezésben.

A skóciai parlament képviselői 90-30 arányban szavazták meg a kiskapuk bezárására irányuló szabályozást január 24-én, kedden.

Egy vadon élő emlős űzése és megölése kutyákkal, legyen szó sportról vagy akármilyen más okról, nem lehet része a modern Skóciának. Húsz éve illegális, de az előző törvényben lévő hiányosságok aggodalomra adtak okot. Ez a törvény bezárja a kiskapukat, hogy azokat mások ne tudják kinyitni, és végre pontot teszt a kutyákkal történő vadászat végére Skóciában

nyilatkozta a BBC Scotlandnek Màiri McAllan környezetvédelmi miniszter.

Régi kiskapuk helyett újak?

Az új szövegezés egyértelművé teszi, hogy maximum két kutyát lehet használni a vadászathoz, de bizonyos körülmények között megszerezhető olyan engedély, amely lehetőséget biztosít a nagy létszámú falkák használatára.

A vadászok és földtulajdonosok a kétkutyás limit miatt elégedetlenkednek, az állatvédők pedig attól félnek, hogy amíg létezik a szabályozás alól kivételt képző engedélyeztetési eljárás, addig mindig lesznek újabb kiskapuk, amiket a tiltás megkerülésére lehet majd használni.

Jake Swindells, a Skottish Countryside Alliance (Skót Vidéki Szövetség) igazgatója ellenzi a módosításokat.

„Fontos, hogy legyen egy működő engedélyünk kettőnél több kutya használatára konzervációs és haszonállat-védelmi okokból. Sok ember megélhetése múlik ezen” – mondta a BBC-nek.

Claire Bellamy, a Lauderdale Hunt vadásztársaság kennelmestere szerint két kutyával nem fogják tudni kihajtani a rókákat a kotorékból, mert az állatokat a falka hangja verte fel és ijesztette ki a rejtekükről. Ez két kutyával nem lehetséges.

Robbie Marsland, a League Against Cruel Sports Scotland (Liga a Skóciai Kegyetlen Sportok Ellen) elnöke az engedélyeztetési eljárás miatt aggódik.

„Azért fogunk érvelni, hogy az engedélyeztetési eljárás nagyon körültekintő, rettentően korlátozott és ritka legyen, és hogy az elvárások, amiknek meg kell felelni, nagyon magasak legyenek, mielőtt bárki megkaphatja az engedélyt.”

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.