A kék zónákban élők étrendjében az egyik legfontosabb közös pont a nagy mennyiségű összetett szénhidrát – állítja Dan Buettner, a kék zónák egyik kutatója. Buettner úgy véli, ez lehet az egyik kulcseleme a hosszú életnek és egészséges öregedésnek, ám sajnálatos módon gyakran egy kalap alá veszik az összes szénhidráttípust.
Dan Buettner két évtizede kutatja a hosszú élet titkát. Eddig megjelent könyvei és videói mellett legutóbb a Netflixen látható minisorozatában összegezte a hosszú élettel kapcsolatos megfigyeléseit.
Buettner egy múlt havi Instagram-posztban vette védelmébe a sokak által szitokszóként kezelt szénhidrátokat. A kutató véleménye szerint a szénhidrát a legegészségtelenebb és egyben a legjobb része az étkezésünknek. A különbséget pedig az jelenti, hogy milyen típusú szénhidrátról beszélünk. Hiszen jelentős szénhidrátforrás a csokis fánk, de a vörös lencse, a bab és a csicseriborsó is. Míg az előbbi nem igazán rendelkezik értékelhető tápértékkel, az utóbbiak az egyik legegészségesebb ételcsoport, a hüvelyesek tagjai.
A legidősebb kort egészségben megélők összetett szénhidrátokat esznek
A megfelelő fehérjebevitel és az esszenciális zsírok mellett Buettner szerint az összetett szénhidrátok fogyasztása is kiemelt figyelmet érdemel. A kutató úgy véli, a bevitt kalória több mint kétharmadát ebből kéne fedeznünk. A kék zónák étrendjében ugyanis ez az egyik legjelentősebb közös nevező.
Ma már a legkisebb kétséget kizáróan biztosak vagyunk benne, hogy azok az emberek, akik a leghosszabb ideig élnek, túlnyomó részben összetett szénhidrátokat esznek. A gond az, hogy a fánkok, a torták és az édességek rossz színben tüntetik fel a szénhidrátokat. Szóval mit kéne ennünk? Az elfogyasztott kalóriáink körülbelül 70 százalékának összetett szénhidrátokból kéne jönnie
– mondja a videóban Buettner.
Egy friss tanulmány is a szénhidrátok egészségmegőrző szerepére hívta fel a figyelmet. A kutatás eredményei szerint a szénhidrátszegény étrend ugyanis hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. Ennek egyik oka lehet, hogy az ilyen étrendekben – mint például a ketogén diéta – kevés az élelmi rost. A rostok márpedig fontos szerepet játszanak az emésztésben és az ideális összetételű bélflóra meglétében. Egy másik friss kutatás pedig arra következtésre jutott, hogy az egészséges, azaz elsősorban növényi alapú, minimális ultrafeldolgozott élelmiszert és csak kevés állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrend növelheti az egészséges öregedés esélyét.