A szamár, aki eltűnt, majd öt év múlva egy szarvascsordában bukkantak rá

A baloldali képen egy szamár, akit a gazdája ölel. A jobboldali képen ugyanaz a szamár távolról, egy szarvascsorda tagjaként.

Öt évvel ezelőtt elkóborolt egy szamár a gazdáitól, akik akárhogy keresték, nem akadtak a nyomára. Azt hitték, soha nem hallanak már róla, amikor váratlan fordulattal mégis belebotlottak – virtuálisan legalábbis. Egy szarvascsorda tagjaként került elő az állat a közelmúltban.

Nem túl merész tipp azt mondani, hogy vélhetően ismered a rút kiskacsa meséjét. Hans Christian Andersen történetében kacsafészekbe keveredik egy hattyútojás, és miután kikelt, a kacsák közé igyekszik beilleszkedni a kis hattyú.

Ezt a mesét láthatta megelevenedni a triatlonista és természetjáró Max Fennell, amikor a közelmúltban vadászatra indult – írta meg a The Animal Club. Némi különbséggel persze, a szerepeket például itt egészen más fajokra osztották. Fennell ugyanis egy szamarat szúrt ki egy szarvascsordában.

Nem tudok napirendre térni a látottak felett. Ámulatba ejt, hogy a szamár egészségesnek és boldognak tűnik

– írta közösségi oldalán.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max Fennell (@maxfennell)

Egy hozzászólásból aztán kiderült, miként is került a szamár a szarvasok közé. „Ő valójában Diesel. Öt éve szökött el tőlem, miközben pakoltam. Majd megszakadt a szívem érte” – mesélte David Drewry. A felesége, Terrie szerint egy puma ijeszthette meg az állatot egy túra során.

Önkéntesek indultak a szamár keresésére, hetekig kutatták őt a vadonban, még drónokat is bevetettek a siker érdekében, de ez sem segített. Egy hónappal később egy vadfigyelő kamera ugyan elcsípte őt, és a lábnyomait is megtalálták, őt magát azonban nem. A gazdái így végül feladták a keresést, és beletörődtek, hogy valószínűleg soha nem hallanak már Diesel felől. Nem számítottak már újabb fordulatra ebben az ügyben.

„Ez hihetetlen. Végre újra láttuk. Végre tudjuk, hogy jól van. Jó élete van, boldog és egészséges, ami nagy megkönnyebbülés” – fogalmazott Terrie. Elárulta, meglepte, hogy „két ennyire különböző élőlény megtanult együtt élni, és egyfajta családdá váltak”. A nő úgy tudja, Diesel még meg is védi a szarvasokat a ragadozóktól, például a prérifarkasoktól.

Hazatérhet még a szamár?

A házaspár természetesen sokaktól megkapta a kérdést, most, hogy már lehet tudni, szarvascsordában kell keresni Dieselt, megpróbálják-e befogni és hazavinni. A válasz azonban szerintük egyértelmű. A rút kiskacsa meséje ezúttal más véget ér, a kis hattyú nem válik ki a kacsacsalád kötelékéből.

Leszögezték, a jelenleg nyolcéves szamár élete javát immár a szarvasok között élte le. A volt tulajdonosok szerint szinte lehetetlen lenne újra házias körülmények közé szorítani az elvadult állatot. Elfogadták tehát, hogy Diesel új otthonra és új családra lelt.

A szarvasközösséget – ha minden jól megy – Diesel még sokáig élvezheti, a szamarak várható átlagos élettartama ugyanis harminc év.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.