Egy éven belül eltűnhet a szalonna Kalifornia államból – elmondjuk, hogy miért

2022 elején Kaliforniában érvénybe lép egy új állatjóléti törvény, amely jelentősen több helyet ír elő az anyakocák, a tojótyúkok és a tehénborjak számára – és talán ez jelentheti az olcsó állati termékek végét.

2018-ban elsöprő erejű igent mondtak egy javaslatra, mely növelné az állatok jólétét, és aminek mint kiderült, jelenleg mindössze a sertéstelepek 4%-a felel meg. Ha csak nem tolják el az életbe lépés idejét, vagy az állam nem fogadja el – önmagának ellentmondva – a nem megfelelő húskészítményeket még egy ideig, akkor Kalifornia állam elveszítheti a jelenlegi sertéshús-ellátásának 96%-át.

Amennyiben mégis megváltozik az élet januártól, és megszűnne a sertéshús-kínálat fele, a szalonna ára 60 százalékkal megugrana, vagyis egy 6 dolláros csomag ára 9,60 dollárra emelkedne – derül ki a Hatamiya Group, az állami javaslat ellenzői által felbérelt tanácsadó cég tanulmányából.

A fogyasztók többsége minden országban támogatja az ötletet, hogy jobb tartási körülményeket biztosítsanak a nagyipari állattartásban tartott állatok számára, és most szó szerint megfizethetik az emberek a meggyőződésük árát. Felmerül a kérdés, hogy akkor is szorgalmazza-e a többség ezt az ötletet, ha ez a termékek sokszoros drágulásával jár.

Mivel kevesebb, mint egy éven belül életbe lép az új rendelet, nem sok idejük maradt a gazdáknak, hogy kitalálják a lehetséges megoldást, ez pedig ki fog hatni a vendéglátásra is. A kaliforniaiak a teljes sertéshús fogyasztás 15%-át teszik ki az USA-ban.

“Nagyon aggódunk a lehetséges költségnövekedés miatt”

– mondta Matt Sutton, a Kaliforniai Éttermi Szövetség közpolitikai igazgatója.

A National Pork Producers Council (Sertéshústermelők Nemzeti Tanácsa) szövetségi támogatást kért az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától, hogy legyen miből kifizetniük a korszerűsítéseket, csökkentve ezzel a lehetséges katasztrófát, ami a nem megfelelő farmok miatt bekövetkezni látszik.

A sertéstenyésztők többsége azt állítja, hogy a költségek miatt nem tettek még eleget a kérésnek, és mert Kalifornia egyelőre nem adott ki hivatalos szabályozást arról, hogy az új előírásokat hogyan fogják alkalmazni és betartatni.

A kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium szerint bár a részletes szabályozás még nem készült el, a legfontosabb szabályok már évek óta ismertek.

“Fontos megjegyezni, hogy magát a törvényt nem lehet rendeletekkel megváltoztatni, és a törvény azóta van érvényben, hogy 2018-ban nagy többséggel elfogadták a haszonállatok tartására vonatkozó javaslatot (Prop 12)”

– közölte a hivatal az AP kérdéseire válaszolva.

A sertéságazat pert indított, de a bíróságok támogatják a kaliforniai törvényt. A National Pork Producers Council és a kaliforniai éttermek és üzleti csoportok koalíciója arra kérte Gavin Newsom kormányzót, hogy halassza el az új követelményeket. A tanács reménykedik abban is, hogy a már az ellátási láncban lévő húst el lehet adni, ami késleltetheti a hiányt.

Az elemzők a kaliforniai sertéshús árának emelkedését jósolják, de nem gondolják, hogy az ország más területein is áremelkedésre lehet számítani, ugyanakkor van esély rá, hogy később Kalifornia szabályai kiterjedjenek az egész Egyesült Államokra, növelve ezzel az állatok jólétét.

(NBC-2)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.