A növényi étrendet tartja a legjobb alapnak az egészséges és fenntartható élethez, munkája során is erre építkezik, de mégis a vegyes táplálkozás híve Szabó Adrienn, a Lidl Magyarország dietetikusa. Ennek igen egyszerű oka van: a lehető legszélesebb rétegekhez szeretné eljuttatni a segítséget, amelyben szerinte gátolná, ha nem a valóságos viszonyokból indulna ki. Márpedig a „húsos hagyományok” még mindig igen erősek Magyarországon.
Szabó Adrienn igen gazdag kórházi tapasztalatokkal rendelkezik. Erre alapozza azt a véleményét is, hogy nem lehet „ajtóstul rontani a házba”, végtelen empátiával kell azokhoz közelíteni, akik egészségük érdekében kívánnak étkezési szokásaikon változtatni. A szakember szerint olyan mélyen gyökerezik kultúránkban a hús szeretete, hogy a többség számára elképzelhetetlen annak teljes kiiktatásával kezdeni egy új életet. A mennyiség csökkentésével azonban szépen el lehet indulni egy olyan úton, amely a növényi alapanyagok dominanciájához vezet.
„A növényi alapú táplálkozás egyszerre fenntartható, egészséges és állatbarát. Számomra lenyűgözően szép, ahogy ezek a fontos értékek találkoznak a vegánságban. Ugyanakkor a tényekkel is tisztában kell lennünk, márpedig a húsnak most még központi szerepe van a magyar konyhában. Ezt az olyan tévhitek is erősítik, miszerint csak attól lakunk jól. Ám ha valaki ezt így is érzi, azt szavakkal nehezen győzöm meg az ellenkezőjéről” – fogalmazza meg Szabó Adrienn a számára oly fontos fokozatosság elvét, amellyel szerinte az igazi változásokat el lehet érni. S bár a közösségi médiában többségében növényi alapú recepteket oszt meg, szándékosan nem címkézi fel őket. Inkább elmagyarázza azokat a tényeket, amelyek szerinte egy egészséges étrend alapját képezhetik.
Naponta kellene zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, olajos magvakat és hüvelyeseket fogyasztanunk. A vegyes étrendet követők ezt kiegészíthetik egy kis tejtermékkel, hússal. Azt azonban jó lenne elfelejteni, hogy ez utóbbi kettő vigye a prímet a tányérunkon. A helyes arányok megtalálása egyébként is nagyon fontos az étkezésben
– teszi hozzá a dietetikus, aki szerint ismeretterjesztés nélkül nem lehet valódi változásokat elérni.
Kulcskérdés az ismeretterjesztés
Pedig a kisgyermekek még ösztönösen szeretik a természetes ízeket. Ezt bizonyítja az a közösségi médiában terjedő videó is, amelyben egy kislány arról beszél, hogy neki a brokkoli a kedvenc étele. Kortársai sokasága választana hozzá hasonlóan egy gyümölcsöt vagy egy zöldséget, ha nem nyomnánk el túl korán született ízérzékelésüket.
A cukros ételek igazi ingerbombák a számukra, a hozzászokásnak pedig többnyire évek vagy évtizedek után látják majd igazán kárát. A szakember szerint persze ahhoz, hogy a brokkoli még többeknek legyen a kedvence, tudnunk kéne azt jól elkészíteni. Egy villámgyors, egyperces gőzöléssel nemcsak az ízeket, színeket, állagot őrzi meg, de a benne lévő tápanyagokra is kedvező hatással van a rövidebb főzési idő.
Az információk terén is bombáznak bennünket, többségében tudományosan teljesen megalapozatlan tényekkel. Döbbenten látom, hallom, olvasom, amikor a gyümölcsöket démonizálják a cukortartalmuk miatt, vagy sajtot ajánlanak a kenyér mellé a szénhidrát lassabb felszívódása érdekében
– mondja Szabó Adrienn, aki szerint leginkább talán a rendszer a hibás azért, ha az egyén rosszul táplálkozik. Éppen ezért a Lidl Magyarország szakértőjeként is arra törekszik, hogy az áruházlánc mindenki számára elérhetővé tegye az egészséges vegán termékeket, miközben a korrekt információközlésre is nagy gondot fordítanak. És nem csak januárban, a Veganuár idején.
A kihívásban részt vevők számára nagy könnyebbséget jelentett, hogy a Lidl – mint a Veganuár 2025 kiemelt élelmiszerlánc-partnere – polcain számos olyan vegán termék jelent meg, amely tudatosan segítette őket az átállásban.
Szabó Adrienn a Vemondo márka kínálatának bővítése során örömmel tapasztalta, hogy nem kényszerülnek a minőség és az egészség terén kompromisszumokra. A szósznak is jól használható sült paprikás szendvicskrém éppúgy kiváló alapanyagokból készült, mint a gyorsfagyasztott zöldséges-gabonás egytálétel vagy a zabital.
De a natúr tofu is szójababból, vízből, sóból és kloridokból (a magnézium-klorid és a kalcium-klorid a sajtgyártásból is jól ismert, veszélytelen, korlátozás nélkül használható sók – a szerk.) készül, nem tartalmaz az egészségre káros adalékanyagokat. És ez csak néhány példa a Veganuár idején nagyobb publicitáshoz jutó vegán termékekből.
A Veganuár már azzal is jót tesz nekünk, hogy beszélünk a lehetőségről, és reflektorfénybe kerülnek a gyakran mellőzött, nagyon egészséges alapanyagok, mint például a hüvelyesek
– mondja a szakértő.

Télen is lehet színes ételeket az asztalra varázsolni
„Én szívesen venném, ha nyár elején is beiktatnánk egy hasonlót, hiszen akkor megint másfajta kincseit ontja a természet. Többek között ilyenkor lehet kapni fejtett babot, amit azért tartok fontosnak, mert a hüvelyesek pillanatnyilag közel sincsenek a helyükön, sokkal hangsúlyosabban kéne jelen lenniük a mindennapjainkban. Bár ebben a Veganuár is sokat segít, hiszen szárított, fagyasztott vagy üveges formában most ezekhez jutunk hozzá a legegyszerűbben és legolcsóbban” – veti fel az ötletet Szabó Adrienn, aki a Lidl „Fantasztikusan Friss Februárját” említi jó példaként arra, hogyan tudjuk étrendünkbe varázsolni a színeket és a tápanyagokat a friss zöldségekben és gyümölcsökben szegényebb, téli hónapokban is. Szerinte ilyenkor az alma, a körte és az aszalványok mellett bátran nyúlhatunk a fagyasztott termékekért is.
A gyors feldolgozásnak köszönhetően ugyanis nemcsak bővelkednek a vitaminokban, de a tárolásból fakadó veszteséggel sem kell esetükben számolnunk. Ez utóbbi pedig ellensúlyozza a hűtéssel járó plusz energiafelhasználást.
A fagyasztott termékekkel ugyanakkor az időhiányra panaszkodók vitorlájából is ki lehet fogni velük a szelet. Erre a következő tanáccsal szolgál Szabó Adrienn:
Töltsék meg a fagyasztót jobbnál jobb, konyhakész zöldséggel és gyümölccsel. S ha már a zamatos ízek függőivé váltunk, akkor tehetjük át a hangsúlyt a kicsit több feldolgozást igénylő szezonális finomságokra. Az étkezés ugyanis élmény is, ételeinkre nem tekinthetünk kizárólag üzemanyagként. Még akkor sem, ha az elsődleges szerepe azért mégiscsak ez utóbbi.

Az egészség nem csak a megfelelő étkezésből áll
Ebből is látható, hogy a szakember az egészséges életmódot is a maga összetettségében és változatosságában szemléli. Szerinte ennek csak egy szelete, vagy még inkább tünete az étkezés, miközben a testmozgásra, a társas kapcsolatokra és a pihenésre is hasonlóan nagy figyelmet kell fordítani. A teljes értékű növényi étrend követését is hasznosnak tartja, ám a mindennapokban a mérsékelt pirítást sem veti el.
Szerinte semmi bajunk nem lesz attól, ha mértékletes módon pörzsanyag kerül a tofu felületére, miközben a már említett élvezeti értéke megsokszorozódik. Az ízélmény ugyanis az, ami hosszú távon folytathatóvá tesz egy egészséges étrendet. Ugyanez vonatkozik az olajok használatára is. Egy-egy evőkanállal nem jelentenek kockázatot, nem kell mindent főzve vagy párolva fogyasztani. A hidegen sajtolt, valamint az extraszűz olívaolajok ugyanakkor bizonyíthatóan egészségesebbek az állati zsiradékoknál.
„A növényi étrend előnyeinek bemutatása mellett a hétköznapokban a jó receptekkel tudunk a legtöbbet segíteni. Hosszú távon azonban az étkezési kultúránkon kellene változtatni. Ám ehhez gazdasági lehetőségekre, politikai szándékra és igen komoly ismeretterjesztő munkára lenne szükség. Én a magam részéről ezért mindent meg is teszek, és hiszek abban, hogy az alulról induló kezdeményezések mindig messzire jutnak, s egyetlen ember példája is sokat ér” – fogalmaz igen pozitívan Szabó Adrienn.
A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.