Most olvasott cikk
Sütőtökös saláta gránátalmával, fenyőmaggal és vegán feta sajttal

Sütőtökös saláta gránátalmával, fenyőmaggal és vegán feta sajttal

Sütőtökös saláta spenótágyon két fehér aszimmetrikus tálban felülnézetből, fa felületen, tetején gránátalma, fenyőmag és morzsolt vegán fetasajt

Ez a sütőtökös saláta nemcsak laktató, hanem igazán különleges is, amit garantáltan mindenki szeretni fog – még azok is, akik nem rajonganak a salátákért.

Ki mondta, hogy hideg időben csak meleg leveseket lehet enni? Az őszi időszakban is készülhetnek hangulatos saláták, amik pont olyan melegséggel töltenek el, mint egy laktató leves. Ilyen ez a sütőtökös saláta is, amiben az ősz kedvenc zöldségén túl spenót, gránátalma, fenyőmag, vegán feta sajt és egy mennyei balzsamecetes öntet kap helyet.

Tökéletesen megállja a helyét önmagában is, de jól illik mellé a sült tofu vagy a zöldségfasírt is, például ez az aszalt szilvás gombafasírt.

Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 100 g spenót
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gránátalma
  • 50 g fenyőmag
  • 100 g vegán feta sajt
  • frissen őrölt bors

Az öntethez

  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál agávészirup
  • frissen őrölt bors

Sütőtökös saláta elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
  2. A sütőtököt pucold meg, vágd félbe, és kapard ki a magos részét. Ezután szeleteld fel kb. egy cm vastag szeletekre, és rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsold meg a tetejét olívaolajjal és agávésziruppal, majd sózd és borsozd. Süsd 30 percig 180 ℃-on, amíg aranybarna foltok jelennek meg a külsején.
  3. Közben alaposan mosd meg a spenótot, majd egy szűrőben hagyd lecsepegni.
  4. Készítsd el az öntetet: keverj össze két evőkanál balzsamecetet, egy evőkanál olívaolajat, egy teáskanál agávészirupot, néhány tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
  5. Egy serpenyőben alacsony-közepes lángon pirítsd a fenyőmagot 2-3 percig, amíg kissé megbarnul. Közben a serpenyőt a nyelénél fogva rázd meg néha, hogy minél több helyen tudjon pirulni a fenyőmag, vagy egy fakanállal keverd át néhányszor.
  6. A gránátalmát pucold meg, és a magokat tedd a spenóttal együtt egy nagyobb tálba, majd keverd hozzá az elkészített salátaöntetet. Morzsold rá a vegán fetasajtot, szórd meg pirított fenyőmaggal, és rendezd a tetejére a sült sütőtököt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének