Ez a sütőtökös saláta nemcsak laktató, hanem igazán különleges is, amit garantáltan mindenki szeretni fog – még azok is, akik nem rajonganak a salátákért.
Ki mondta, hogy hideg időben csak meleg leveseket lehet enni? Az őszi időszakban is készülhetnek hangulatos saláták, amik pont olyan melegséggel töltenek el, mint egy laktató leves. Ilyen ez a sütőtökös saláta is, amiben az ősz kedvenc zöldségén túl spenót, gránátalma, fenyőmag, vegán feta sajt és egy mennyei balzsamecetes öntet kap helyet.
Tökéletesen megállja a helyét önmagában is, de jól illik mellé a sült tofu vagy a zöldségfasírt is, például ez az aszalt szilvás gombafasírt.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 100 g spenót
- 2 evőkanál agávészirup
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gránátalma
- 50 g fenyőmag
- 100 g vegán feta sajt
- frissen őrölt bors
- só
Az öntethez
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál agávészirup
- frissen őrölt bors
- só
Sütőtökös saláta elkészítése
- A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
- A sütőtököt pucold meg, vágd félbe, és kapard ki a magos részét. Ezután szeleteld fel kb. egy cm vastag szeletekre, és rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsold meg a tetejét olívaolajjal és agávésziruppal, majd sózd és borsozd. Süsd 30 percig 180 ℃-on, amíg aranybarna foltok jelennek meg a külsején.
- Közben alaposan mosd meg a spenótot, majd egy szűrőben hagyd lecsepegni.
- Készítsd el az öntetet: keverj össze két evőkanál balzsamecetet, egy evőkanál olívaolajat, egy teáskanál agávészirupot, néhány tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
- Egy serpenyőben alacsony-közepes lángon pirítsd a fenyőmagot 2-3 percig, amíg kissé megbarnul. Közben a serpenyőt a nyelénél fogva rázd meg néha, hogy minél több helyen tudjon pirulni a fenyőmag, vagy egy fakanállal keverd át néhányszor.
- A gránátalmát pucold meg, és a magokat tedd a spenóttal együtt egy nagyobb tálba, majd keverd hozzá az elkészített salátaöntetet. Morzsold rá a vegán fetasajtot, szórd meg pirított fenyőmaggal, és rendezd a tetejére a sült sütőtököt.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.