Sütőtökös saláta gránátalmával, fenyőmaggal és vegán feta sajttal

Sütőtökös saláta spenótágyon két fehér aszimmetrikus tálban felülnézetből, fa felületen, tetején gránátalma, fenyőmag és morzsolt vegán fetasajt

Ez a sütőtökös saláta nemcsak laktató, hanem igazán különleges is, amit garantáltan mindenki szeretni fog – még azok is, akik nem rajonganak a salátákért.

Ki mondta, hogy hideg időben csak meleg leveseket lehet enni? Az őszi időszakban is készülhetnek hangulatos saláták, amik pont olyan melegséggel töltenek el, mint egy laktató leves. Ilyen ez a sütőtökös saláta is, amiben az ősz kedvenc zöldségén túl spenót, gránátalma, fenyőmag, vegán feta sajt és egy mennyei balzsamecetes öntet kap helyet.

Tökéletesen megállja a helyét önmagában is, de jól illik mellé a sült tofu vagy a zöldségfasírt is, például ez az aszalt szilvás gombafasírt.

Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 100 g spenót
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gránátalma
  • 50 g fenyőmag
  • 100 g vegán feta sajt
  • frissen őrölt bors

Az öntethez

  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál agávészirup
  • frissen őrölt bors

Sütőtökös saláta elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
  2. A sütőtököt pucold meg, vágd félbe, és kapard ki a magos részét. Ezután szeleteld fel kb. egy cm vastag szeletekre, és rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsold meg a tetejét olívaolajjal és agávésziruppal, majd sózd és borsozd. Süsd 30 percig 180 ℃-on, amíg aranybarna foltok jelennek meg a külsején.
  3. Közben alaposan mosd meg a spenótot, majd egy szűrőben hagyd lecsepegni.
  4. Készítsd el az öntetet: keverj össze két evőkanál balzsamecetet, egy evőkanál olívaolajat, egy teáskanál agávészirupot, néhány tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
  5. Egy serpenyőben alacsony-közepes lángon pirítsd a fenyőmagot 2-3 percig, amíg kissé megbarnul. Közben a serpenyőt a nyelénél fogva rázd meg néha, hogy minél több helyen tudjon pirulni a fenyőmag, vagy egy fakanállal keverd át néhányszor.
  6. A gránátalmát pucold meg, és a magokat tedd a spenóttal együtt egy nagyobb tálba, majd keverd hozzá az elkészített salátaöntetet. Morzsold rá a vegán fetasajtot, szórd meg pirított fenyőmaggal, és rendezd a tetejére a sült sütőtököt.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének