Most olvasott cikk
Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban

Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban

Sok kisebb teljes kiőrlésű fahéjas vagy fűszeres csiga sütőpapíron, egy vágódeszka tetején

Sütőtökös csiga egészségesebb változatban? Igen, lehetséges: ehhez az édes, puha, élesztős tésztás süteményhez se finomlisztre, se hozzáadott cukorra nincs szükség, ráadásul tisztán növényi alapú összetevőkből készül.

Ez az édesség tulajdonképpen a fahéjas csiga őszies, egészségesebb kiadású testvére – hiszen mindenki tudja, hogy szeptembertől novemberig mindenbe, amibe csak lehet, sütőtököt kell tenni.

Ha pedig eddig azt gondoltad, lehetetlen 100 százalékban teljes kiőrlésű lisztből olyan élesztős tésztát készíteni, ami puha, foszlós, levegős és egyáltalán nem tömör, akkor jó hírünk van: egy-két trükk alkalmazásával igenis lehetséges. Emellett a tészta puhításához margarin vagy kókuszzsír helyett olívaolajat használunk – így még egészségesebb lesz a végeredmény. A csigák édességéről pedig a puhára sütött, krémesített sütőtök mellett a datolya gondoskodik, így egyáltalán nincs szükség sem hozzáadott cukorra, sem édesítőszerre.

A pihe-puha teljes kiőrlésű tészta titka

A teljes kiőrlésű liszt rosttartalma miatt tömörebb, kevésbé levegős tésztát eredményezhet. Ezért sokan nem is mernek száz százalékban teljes kiőrlésű liszttel sütni. Pedig egy-két trükk alkalmazásával ugyanolyan magas, könnyű, pihe-puha lesz a végeredmény anélkül, hogy bármennyi finomított lisztet adnánk hozzá.

Tangzhong: a tangzhong a kínai konyha titkos trükkje az élesztős tészták levegőssé, puhává varázsolásához. Ehhez kevés lisztet és vizet vagy tejet a tűzhelyen összemelegítenek, amíg az laza gombóccá nem áll össze, majd ezt a tésztához keverik.

Növényi tejsavó: a tejsavót kevert és élesztős tésztákhoz egyaránt használják. Célja a tangzhonghoz hasonlóan a tészta puhábbá és magasabbá tétele. Bármilyen növényi tejjel működik.

Hozzávalók

A tésztához

  • 250 g + 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 60 ml olívaolaj
  • 180 ml + kb. 40 ml növényi tej
  • 1 evőkanál almaecet (vagy más 5%-os ecet) vagy citromlé
  • 1/2 csomag (3,5 g) száraz élesztő
  • 1/3 teáskanál só

A töltelékhez

  • 400 g sütőtök (nyersen mérve)
  • 5-6 db húsos datolya (kis szemű, száraz datolyából kb. kétszer ennyi) vagy 80 g datolyapaszta
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/3 csésze durvára vágott dió (opcionális)

A locsoláshoz

  • 40 ml növényi tej

A sütőtökös csiga elkészítése

  1. A sütőtököt vágd ketté, és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe egy-másfél órára, amíg a legvastagabb részénél is teljesen vajpuha nem lesz.
  2. 180 ml langyosra melegített növényi tejben keverj el egy evőkanál almaecetet, és tedd félre.
  3. Készítsd el a tangzhongot. Ehhez egy evőkanál teljes kiőrlésű lisztet keverj csomómentesre 40 ml növényi tejjel. Ezt melegítsd fel egy (lehetőleg tapadásmentes) edényben közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig, amíg teljesen be nem sűrűsödik (lazán összeálló, ruganyos lisztgolyóbist kell kapnod). Zárd el, és tedd félre.
  4. Egy nagy kelesztőtálba tegyél 250 gramm lisztet, keverj el benne 1/3 teáskanál sót és 1/2 csomag száraz élesztőt. Keverd hozzá az almaecetes növényi tejet és a tangzhongot, végül pedig az olívaolajat. Takard le, és tedd félre húsz percre.
  5. Ha letelt, dagaszd a tésztát lisztezett felületen 5-6 percig. Nem baj, ha ragadós marad. Tedd vissza a kelesztőtálba, és takard le (ha konyharuhát használsz, vizezd meg, így nem fog kiszáradni a tészta). Enyhén meleg helyen hagyd kelni egy órát.
  6. Pürésítsd el a kész sütőtököt a datolyával (ha szárazabb a datolyád, előtte áztasd forró vízbe 15 percig), 1/4 teáskanál sóval és a fűszerekkel.
  7. Ha letelt az egy óra, lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastag téglalap alakúra. Ha ragad a tészta, segíthet, ha belisztezed a nyújtófát.
  8. Oszlasd el egyenletesen a tésztán a sütőtökös tölteléket, a széleken is. Opcionálisan megszórhatod 1/3 csésze durvára vágott dióval.
  9. Vágj a tésztából kb. 2 cm vastag csíkokat. Jobb, ha széles pengéjű, éles kést használsz, és lefelé nyomod, nem pedig húzod a kést a tészta felületén. Ezeket szorosan tekerd fel, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába, egymástól 1-2 cm távolságra. Takard le, és tedd félre 20 percre, a sütőt pedig melegítsd elő 190 fokra.
  10. Süsd a csigákat 190 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 15 percig.
  11. Melegíts langyosra 40 ml növényi tejet. Vedd ki a csigákat (ha már összesen 25 perce sülnek), és egy ecsettel kend le őket a tejjel, majd tedd vissza még 5 percre a sütőbe. Hagyd legalább 20 percig a formában hűlni. A sütőtökös csiga önmagában is isteni, de akár vaníliasodóval meglocsolva is tálalhatod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének