A Veganuár és Steiner Kristóf közös együttműködéseként bemutatjuk: aranyvasárnapi örömfőzés élőben, Steiner Kristóffal, Nimivel és veled!
Ajándékozz magadnak, szeretteidnek és a Föld összes állatának együttérzést idén karácsonyra – egy növényi alapú ünnepi fogással, amit együtt készítünk el aranyvasárnap, délelőtt 11 órakor, egy másfél órás örömfőzés során, élőben a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook-oldalon. Így ebédre pont elkészül a mennyei, laktató, vegán fogás, amelyet a mexikóiak ünnepekkor készítenek, és amelynek története is van: most érkeztünk haza görög kis falunkba a messzi Mexikóból, ahol hat hetet töltöttünk az óceán partján.
Pihentünk, töltődtünk és egy vegán elvonulást is tartottunk, ahol mindennap megpakoltuk a közös asztalunkat a helyi kulináris kultúra kincseivel. Ilyen a piros pozole is – egy fogás, amely valahol a leves és a ragu között van, de igazából semmihez sem hasonlítható. Meg kell kóstolnod, hogy megértsd, milyen izgalmas és különleges étel! A mi változatunk persze szokásunkhoz híven „freestyle” – a hagyományt a magunk képére formáljuk, és ezt tanácsoljuk neked is. Ha valamelyik összetevőt nem leled fel, ne aggódj.
Gasztro-mottónk: minden helyettesíthető mindennel.
Aki gazdagabb, kiadósabb, főételnek is beillő fogásként tálalná, készítheti laskagombával vagy csiperkével, tofuval vagy szejtánnal, padlizsánnal vagy cukkinivel is.
Bevásárlólista a közös főzéshez
Négy-hat főre ezekkel az alapanyagokkal készülj, ha velünk főznél:
- 1 konzerves vagy 250 ml passzírozott paradicsom vagy paradicsomlé,
- 2 evőkanál sűrített paradicsom,
- 2 kápia paprika,
- 2 piros kaliforniai paprika,
- 2 szárított csilipaprika,
- 100 gramm szárított paradicsom,
- 2 fej lila hagyma,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 1 konzerves vagy 300 gramm főtt csicseriborsó,
- tortilla vagy nachos mártogatni,
- legyen kéznél olíva- vagy másfajta olaj is,
- és egy kis balzsamecet sem árt neki.
Milyen fűszereket válassz?
- füstölt paprika,
- őrölt fahéj,
- szerecsendió,
- szegfűszeg,
- só és bors,
- babérlevél,
- oregánó.
Válassz alapanyagot a feltéthez:
- avokádó,
- lila káposzta,
- újhagyma,
- retek,
- lime,
- petrezselyem vagy korianderzöld.
Konyhai eszközök közül szükséged lesz
- serpenyőre,
- lábasra,
- turmixgépre vagy botmixerre,
- vágódeszkára,
- késekre,
- fakanálra,
- merőkanálra.
No meg a jó kedvedre – ami ugye adott. Az ünnepi főzés egy már-már hagyományosnak számító együttműködés eredménye: a hivatalos Veganuár kihívás előhírnökei leszünk.
Mi az a Veganuár?
Egy izgalmas januári kihívás! Ha egészségesebb akarsz lenni, szereted az állatokat, tenni akarsz a környezetért vagy csak finom ételeket ennél, biztosan neked való.
Bármilyen tempóban is haladsz és akármilyen motivációval, a Veganuár alatt végig támogatni fogunk: többféle mintaétrenddel, napi útmutatókkal, érdekes filmekkel, hasznos konyhatippekkel és egy befogadó közösséggel. Mindezt teljesen ingyen, hogy minél egyszerűbben kipróbálhasd a vegán életmódot. Csatlakozz a hivatalos oldalon akár már ma!
Találkozunk december 22-én vasárnap, magyar idő szerint délelőtt 11 órakor a Nimi & Kristóf Konyhája Facebook-oldalon.
2009-ben tértem át 100%-os növényi étrendre, az állatokért, a veganizmus eszméje azonban a mentális és fizikai egészségemre is csodás hatással volt. Az állatvédelem mellett nagyon fontosnak tartom a céljaink békés kommunikációját, és igyekszem olyanokkal is megtalálni a közös hangot, akikkel nem mindenben gondolkodunk egyformán.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.