Hat darab spenóttal töltött leveles tésztából készült kosárka egy szürke tálcán, egy-egy szelet paradicsommal a tetejükön, a tálca körül friss fürtös paradicsomok

Spenótos puffancsok (vegán)

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Ez is mutatja, mennyire fontos, mit látnak a gyerekek: a színe miatt, és mert minden gyerek utálta a mesékben, sosem voltam hajlandó megenni a spenótot. Aztán jött Kronk, a bugyuta, de szerethető szolgáló az Eszeveszett Birodalom c. mesében, aki olyan gusztusosan rajzolt spenótos puffancsokat készített, hogy amikor a nővérem először készített hasonlót, mindenképp meg akartam kóstolni, és azóta is imádom ezt a zöldséget.

Úgyhogy hasonlóan finnyások, figyelem: ezek az omlós, ropogós leveles tésztába zárt, spenótos-fokhagymás falatkák a zöldségimádók felé vezető út kezdetét is jelenthetik.

Hozzávalók

12 puffancshoz

  • 1 csomag friss leveles tészta (250 – 300 g)
  • 300 gramm fagyasztott spenót
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 200 ml növényi főzőkrém
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2-3 evőkanál növényi tej
  • frissen őrölt fekete bors
  • ízlés szerint só
  • 12 szelet paradicsom
Spenótos puffancsok vegán recept

© Prove.hu

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  2. A fokhagymát alacsony lángon pirítsd fél evőkanál olívaolajon maximum fél-egy percig. Add hozzá a legalább félig kiolvadt spenótot, majd pár perc múlva add hozzá a főzőkrémet, a sót és a borsot.
  3. Két evőkanál növényi tejben keverd villával csomómentesre a keményítőt, és add hozzá a spenóthoz. A szósznak néhány perc múlva elég sűrűnek kell lennie: ha nem az, még fél evőkanál keményítőt keverj el egy evőkanál növényi tejben, és add hozzá.
  4. Ha besűrűsödött, add hozzá a sörélesztőpelyhet, majd 1-2 perc után zárd el.
  5. Miközben egy kicsit hűl a spenót, vágd a leveles tésztát 12 egyenlő négyzetre ─ ne téglalapra ─, tedd őket muffin formákba, és szórj az aljukba egy vékony réteg zsemlemorzsát.
  6. Oszd el egyenlően a spenótmasszát a formákban, tegyél a tetejükre egy-egy szelet paradicsomot, kend meg őket olívaolajjal, és szórd meg őket egy-egy csipet sóval.
  7. Hajtsd a leveles tészta sarkait a puffancsok tetejére ─ nem kell, hogy teljesen elfedjék a sarkok a paradicsomokat, és nem kell őket összefogni sem.
  8. Süsd őket 180 fokon 15-18 percig.

Ez a cikk is érdekelhet:

Chuck Carroll két képen, a bal oldalin túlsúlyosan, a jobb oldalin fogyása után, egy hatalmas nadrágot maga elé tartva

Tetemes súlyfeleslegtől szabadult meg egy férfi – csak egy módon tudta kicselezni a jojóeffektust

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének