Most olvasott cikk
Több száz iskolában népszerűsíti a húsipart egy skót lobbiszervezet

Több száz iskolában népszerűsíti a húsipart egy skót lobbiszervezet

Három gyerek áll sorban az iskolai menzán, miközben két dolgozó mosolyogva szolgálja fel nekik az ételt

Hústermékekre beváltható utalványokat kapnak a programban részt vevő iskolák a Quality Meat Scotland lobbiszervezet programjában. A vörös hús fogyasztását, valamint a húsipar népszerűsítését szolgáló kezdeményezés nem először jut el az iskolákba. A gyerekek húsfogyasztásra történő ösztönzését viszont nem minden szakember tartja kívánatosnak.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is hústermékekre váltható utalványokat kaphatnak a skóciai iskolák, amennyiben csatlakoznak a Quality Meat Scotland (QMS) programjához – olvasható a Plant Based News oldalán. A 180 angol font (nagyjából 85 ezer forint) értékben kiosztott utalványokat a Scotch Butcher Clubba tartozó helyi hentesüzletekben lehet majd különböző marha-, bárány- és disznóhúsra váltani. A kezdeményezés lényege, hogy már fiatalon megismertesse a diákokat a helyi állatipari termékek fogyasztásának előnyeivel.

A szervezet elmondása szerint a kezdeményezés célja, hogy a tanulmányi munkák során, valamint a diákok étrendjében nagyobb szerepet kapjanak a „magas minőségű, fenntartható vörös húsok”. A QMS szerint a program „kritikus fontosságú szerepet vállal abban, hogy megismertesse a gyerekekkel a helyi gazdaságokból származó vörös húsok előnyeit”.

A kezdeményezés a közös főzésen túl számos módon próbálja bevonni a fiatalokat a húsipar berkein belülre. A programhoz tartozó oktatási anyagok nem csak a vörös húsok tápanyag-tulajdonságaival ismertetik meg a gyermekeket. A szervezet szerint a helyi gazdaságok támogatásának fontosságára, valamint a húsiparban betölthető munkalehetőségekre is kitérnek.

A Húsjegy Program egy remek tananyag a diákjaink számára. Nemcsak a főzésről szól, hanem arról is, honnan jön az ételünk, és hogy miért fontos a skót gazdák támogatása. A diákok nagyon izgatottak, hogy idén is részt vehetnek a kezdeményezésben

– osztotta meg véleményét Alison Bankier, a Mearns Castle High School háztartástantanára.

Nem mindenki boldog attól, hogy a húsipar az iskolákban lobbizik

Nem ritka, hogy az állattartók érdekvédelmi csoportosulásai próbálják befolyásolni az iskolák ügyeit. Lapunk még idén januárban számolt be arról, hogy a Bishop Burton College kénytelen volt visszatáncolni a Veganuaryban – a január hónapban vegán életmód kipróbálására buzdító programban – való részvételtől. Az állattenyésztők ugyanis ferde szemmel néztek az iskola kezdeményezésére, amit a diákok indítottak.

Őszintén elborzasztott, amikor értesültem a Húsjegy Programról, ami a vörös húsok fogyasztását népszerűsíti a skóciai iskolákban. Az étrenddel kapcsolatos szokások gyermekkorban alakulnak ki, és később is meghatározó szerepet játszanak. Egyértelműen ez az oka annak, hogy a húsipar vörös húst kínál a gyerekeknek

– fejezte ki rosszallását dr. Shireen Kassam a Plant Based Newsnak.

A Plant-Based Health Professionals UK (PBHPUK) egészségügyi szervezet alapítója és hematológusa elmondta azt is, tengernyi bizonyíték van arra, hogy a vörös húsok fogyasztása számos betegség kialakulásához köthető. Ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint számos rákfajta is. Véleménye szerint a növényi fehérjék fogyasztásának támogatása lenne a célravezető. Többek között az állattenyésztés környezetre gyakorolt pusztító hatásainak enyhítése végett is.

Arra buzdítok minden tanárt, hogy bojkottálja a kezdeményezést, és helyette részesítse előnyben az egészséges növényi alapú fogásokat, amik a diákok fizikai és mentális jóllétét támogatják, és megóvják a földet a jövő generációi számára

– javasolja dr. Kassam.

A QMS Skócia legnagyobb állatjóléti feltételeit ellenőrző szervezete, ami a skót gazdaságok 90 százalékát felügyeli. Saját elmondásuk szerint a nevük biztosíték a legmagasabb fokú állatjóléti körülmények meglétére. Ezen állítás igazságtartalma kétségbe vonható a QMS egyik bizottsági elnökének, Philip Sleigh-nek a disznófarmján készült rejtett kamerás felvételek alapján, amik még 2021-ben láttak napvilágot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.