Változó világ

A San Franciscó-i börtönök 50%-kal csökkentik az állati eredetű ételeket 2024-ig

Vegán ételek érkeznek a san francisco-i börtönbeLightField Studios / shutterstock.com

A San Franciscó-i felügyelőtanács megszavazta, hogy kevesebb állati eredetű étel szerepeljen a kórházak és börtönök menüjében.

Sandra Lee Fewer és Rafael Mandelman felügyelők támogatásával az új törvény kimondja, hogy a városi börtönökben 2024-re 50%-kal csökkenteni kell az állati eredetű táplálékokat, mint a hús, a tejtermékek és a tojás, míg a kórházakban ugyanez a mérséklés 2023-ra érje el a 15%-ot.

Amikor július 28-án bejelentették az állati eredetű ételek csökkentének napirendre tűzését, Fewer így szólt:

„Az emberek húsz év múlva visszatekintenek, és ezt gondolják: Jó ég, el sem hiszem, hogy valaha ennyi húst ettünk!”

A jelentések szerint az új intézkedést az állatjogi és környezetvédő szervezetek hatása előzte meg, akik arra ösztönözték a városvezetést, hogy használják a befolyásukat a jó cél érdekében.

„Az állattenyésztés az a terület, melynek visszafogása egy együttérzőbb és fenntarthatóbb világ felé mutat”

– mondta Victoria Gu, a Compassionate Bay önkéntese. Ez a szervezet egyike azoknak a szerveződéseknek, melyek támogatják az állatok megmentését és a fenntarthatóbb élelmezési rendszer létrehozását. A törvényjavaslat még London Breed polgármester jóváhagyására vár.

Növényi kezdeményezések a börtönökben

Miközben San Francisco törekszik az állati ételek mérséklésére a börtönökben és kórházakban, az Arizonai Rehabilitációs Központ (ADOC) nemrégiben a halal és kóser ételeit vegán változatokkal helyettesítette.

A vegán ételeket augusztus 1-től léptették életbe, megfelelnek a vegán, kóser és halal elveknek is, és nem ütközött ellentmondásba a fogvatartottak jogaival. Múlt évben a NYC Department of Correction húsmentes hétfőket vezetett be a bentlakók és a személyzet számára, a LIVEKINDLY cikke szerint.

Cynthia Brann, a húsmentes hétfő kezdeményezője szerint a kampány nem csak azért hasznos, hogy a hét egy napján egyéb táplálékopciókat ismerjenek meg az emberek, de arra is jó, hogy egy egészségesebb bolygóért tegyünk megfelelő lépéseket, ahol kevesebb a károsanyag-kibocsátás – hangzott el a New York Daily News hírei közt.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.