Most olvasott cikk
Elperelte szeretett rozmárját a volt idomár egy kanadai állatkerttől

Elperelte szeretett rozmárját a volt idomár egy kanadai állatkerttől

Phil Demers, a Marineland volt idomárja a borzasztó körülmények miatt dolgozott azon, hogy új és jobb helyre kerülhessen egy rozmár és borja. Smooshi és Kayuk végül Abu-Dzabiban kötött ki.

Több mint tíz évig küzdött egy volt állatidomár, Phil Demers, hogy Kanada legnépszerűbb vízi állatkertjéből kijuttasson egy rozmárt. A Marineland nevű hely több alkalommal is összetűzésbe került már állatvédőkkel, egy közelmúltban zárult vizsgálat során például azt állapították meg, hogy rossz minőségű a víz a medencéikben. Az állatkert azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy tévedés történt a vízminőséget illetően, ahogy az állatvédők azon vádjait is alaptalannak tartják, amelyek szerint rosszul bánnak az állatokkal.

Több száz kilós dilemma

Phil Demers 2004-ben találkozott Smooshival, a rozmárral. Az állat 18 hónaposan érkezett a Marinelandbe Oroszországból.

A volt állatidomár elmondta, kezdetben minden szépnek és jónak tűnt új munkahelyén, de hamarosan felismerte, milyen rosszul is bánik a Marineland az állatokkal. Ezzel párhuzamosan azonban nagyon szoros barátság bontakozott ki közte és Smooshi között. A rozmár elkezdte követni őt, akárhová is ment a park területén, elválaszthatatlanokká váltak.

A súlyos dilemmát, hogy miként is dolgozhatna egy olyan helyen, amely ennyire semmibe veszi az állatok igényeit, miközben Smooshit sem akarja elhagyni, végül 2012-ben oldotta fel magában. Beadta a felmondását, és elkezdett dolgozni pártfogoltja megmentésén.

Küzdelem egy rozmárért

A Marineland beperelte volt idomárját, azzal vádolva őt, hogy megpróbálta elrabolni a 363 kilogrammos rozmárt, erre hivatkozva ki is tiltották őt az állatkertből. Phil Demers tagadta az ellene felhozott vádakat, és ő is perrel válaszolt volt munkaadóinak.

Tavaly aztán, tíz év jogi hercehurca után, a Marineland beleegyezett, hogy ejtik a vádakat és megengedik, hogy elszállítsák tőlük Smooshit és a borját, Kayukot. Közleményük szerint „a rozmárok érdekében” döntöttek így.

Phil Demers továbbra sem léphetett be a Marineland területére, a jogi megállapodás részeként azonban egyetlen alkalommal kivételt tettek: volt idomárjuk hosszú idő után ismét találkozhatott Smooshival. Az esemény igazán érzelmesre sikeredett, annak ellenére is, hogy a két barátot kötéllel és védőkorláttal választották külön egymástól.

Elkezdett mászni felém, én pedig megpróbáltam elérni, mire azonnal visszavitték

– mesélte Phil Demers.

Új élet, sok kérdőjel

Azóta Smmoshit és Kayukot is Abu-Dzabiba szállították, egy új vízi parkba, amely május végén nyitott meg. Phil Demers hangsúlyozta, ellenzi az állatok fogva tartását, ez azonban egy speciális eset.

A tengeri emlősökre specializálódott biológus, Naomi Rose szintén inkább annak a híve, ha egy állat a természetes élőhelyén, szabadon élhet, de hozzátette, már az is jelentős előrelépés, hogy Smooshi és a borja átkerült az új létesítménybe.

Az a probléma Marinelanddel, hogy rettentő régimódi, ez pedig leszűkíti az állatvédelmi előrelépési lehetőségeket is

– mondta a tudós, aki a washingtoni Animal Welfare Institute (Állatjóléti Intézet) munkatársa.

Mivel Abu-Dzabiban a hőmérséklet a legmelegebb hónapokban átlagosan 35,5 Celsius-fok, jóval melegebb, mint a rozmárok természetes élőhelyén, Smooshi és Kayuk az év nagy részét valószínűleg zárt, klimatizált helyen tölti majd.

Phil Demers a közelmúltban boldogan posztolt arról, hogy a két rozmár rendben megérkezett új lakóhelyére.

A volt állatidomár pedig már azon gondolkodik, mikor látogathatná meg őket. A találkozás már komolyabb szervezést igényel, jelenleg ugyanis több mint 11 ezer kilométer választja el őket egymástól.

Nem is olyan régen egyébként egy másik rozmárról is hírt adtunk. A tragikus sorsú Freyának, akit tavaly nyáron altattak el a norvég hatóságok – közbiztonsági aggályokra hivatkozva –, emlékművet állítottak a norvég tengerparton, Oslóban.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.