Most olvasott cikk
Nem valószínű, hogy a rovarok lesznek a jövő superfoodjai

Nem valószínű, hogy a rovarok lesznek a jövő superfoodjai

Egy fehér tálban és egy kanálon rovarfehérje-por, az asztalon mellette két tücsök

Egész egyszerűen nincs gusztusuk az amerikai és európai embereknek a rovarokhoz egy friss tanulmány szerint. A rovarevés alacsony társadalmi elfogadottsága miatt pedig szinte kizárt, hogy megfelelő alternatívája lehessen a húsevésnek. A növényi étrend viszont nem pusztán környezeti és etikai szempontból jelenthet kedvezőbb megoldást, még népszerűbb is.

Bármennyire is hatékony és környezeti szempontból előnyös, valószínűleg nem a tücskös lecsó és a kukacos gulyás lesz a klímaváltozás megoldásának kulcsa. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: úgy tűnik, a többség számára az Egyesült Államokban és Európában a rovarevés nem pálya – írja a The Guardian.

Egy friss tanulmány szerint a rovarevés társadalmi elfogadottsága nagyon alacsony, még a sejtalapú hús is népszerűbb alternatívának tekinthető. A legtöbb kutatásban a válaszadók kevesebb mint 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lehet rovarokat enni. Az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem fogyasztana rovarokat.

Ezeket a kihívásokat figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek valaha tényleges alternatívát jelenthetnek a hagyományos húsos élelmiszerek kiváltására

– olvasható a tanulmányban.

Rovarevés helyett inkább a növényi irány lehet a nyerő

A pszichológiai gát és a kulturális idegenkedés csak az egyik oka, hogy a nyugati világ valószínűleg sohasem kap rá a rovarokra. A fogyasztók tájékoztatásának hiánya is nagyban hozzájárul a rovarokkal szembeni ellenérzésekhez. Emellett a szektorba áramló tőke szinte teljes egészében a takarmánycélú rovartenyésztést finanszírozza. 2022-ben a teljes támogatási keret csupán 5 százaléka célzott emberi fogyasztásra szánt termékeket. Ezeknek pedig csupán 10 százalékát – tehát a teljes összeg kevesebb mint 1 százalékát – fordították kifejezetten húshelyettesítő termékek fejlesztésére.

A növényi étrend ezzel szemben társadalmilag is elfogadottabb és környezeti hatása is kisebb, mint a rovarevésnek.

A növényi alapú élelmiszerek jelentik a jövőt. Ha csökkenteni szeretnénk a mezőgazdaság klímaváltozást okozó hatását, mindannyiunknak több növényi alapú ételt kellene fogyasztani

mondta Jacob Jensen, Dánia mezőgazdasági minisztere. Az észak-európai ország a közelmúltban olyan átfogó irányelvekkel állt elő a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére, amelyek egyelőre precedens nélküliek a világ többi részén.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének