Egész egyszerűen nincs gusztusuk az amerikai és európai embereknek a rovarokhoz egy friss tanulmány szerint. A rovarevés alacsony társadalmi elfogadottsága miatt pedig szinte kizárt, hogy megfelelő alternatívája lehessen a húsevésnek. A növényi étrend viszont nem pusztán környezeti és etikai szempontból jelenthet kedvezőbb megoldást, még népszerűbb is.
Bármennyire is hatékony és környezeti szempontból előnyös, valószínűleg nem a tücskös lecsó és a kukacos gulyás lesz a klímaváltozás megoldásának kulcsa. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: úgy tűnik, a többség számára az Egyesült Államokban és Európában a rovarevés nem pálya – írja a The Guardian.
Egy friss tanulmány szerint a rovarevés társadalmi elfogadottsága nagyon alacsony, még a sejtalapú hús is népszerűbb alternatívának tekinthető. A legtöbb kutatásban a válaszadók kevesebb mint 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lehet rovarokat enni. Az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem fogyasztana rovarokat.
Ezeket a kihívásokat figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek valaha tényleges alternatívát jelenthetnek a hagyományos húsos élelmiszerek kiváltására
– olvasható a tanulmányban.
Rovarevés helyett inkább a növényi irány lehet a nyerő
A pszichológiai gát és a kulturális idegenkedés csak az egyik oka, hogy a nyugati világ valószínűleg sohasem kap rá a rovarokra. A fogyasztók tájékoztatásának hiánya is nagyban hozzájárul a rovarokkal szembeni ellenérzésekhez. Emellett a szektorba áramló tőke szinte teljes egészében a takarmánycélú rovartenyésztést finanszírozza. 2022-ben a teljes támogatási keret csupán 5 százaléka célzott emberi fogyasztásra szánt termékeket. Ezeknek pedig csupán 10 százalékát – tehát a teljes összeg kevesebb mint 1 százalékát – fordították kifejezetten húshelyettesítő termékek fejlesztésére.
A növényi étrend ezzel szemben társadalmilag is elfogadottabb és környezeti hatása is kisebb, mint a rovarevésnek.
A növényi alapú élelmiszerek jelentik a jövőt. Ha csökkenteni szeretnénk a mezőgazdaság klímaváltozást okozó hatását, mindannyiunknak több növényi alapú ételt kellene fogyasztani
– mondta Jacob Jensen, Dánia mezőgazdasági minisztere. Az észak-európai ország a közelmúltban olyan átfogó irányelvekkel állt elő a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére, amelyek egyelőre precedens nélküliek a világ többi részén.

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.