Egy fehér tálban és egy kanálon rovarfehérje-por, az asztalon mellette két tücsök

Nem valószínű, hogy a rovarok lesznek a jövő superfoodjai

Egész egyszerűen nincs gusztusuk az amerikai és európai embereknek a rovarokhoz egy friss tanulmány szerint. A rovarevés alacsony társadalmi elfogadottsága miatt pedig szinte kizárt, hogy megfelelő alternatívája lehessen a húsevésnek. A növényi étrend viszont nem pusztán környezeti és etikai szempontból jelenthet kedvezőbb megoldást, még népszerűbb is.

Bármennyire is hatékony és környezeti szempontból előnyös, valószínűleg nem a tücskös lecsó és a kukacos gulyás lesz a klímaváltozás megoldásának kulcsa. Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: úgy tűnik, a többség számára az Egyesült Államokban és Európában a rovarevés nem pálya – írja a The Guardian.

Egy friss tanulmány szerint a rovarevés társadalmi elfogadottsága nagyon alacsony, még a sejtalapú hús is népszerűbb alternatívának tekinthető. A legtöbb kutatásban a válaszadók kevesebb mint 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lehet rovarokat enni. Az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem fogyasztana rovarokat.

Ezeket a kihívásokat figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy a rovaralapú élelmiszerek valaha tényleges alternatívát jelenthetnek a hagyományos húsos élelmiszerek kiváltására

– olvasható a tanulmányban.

Rovarevés helyett inkább a növényi irány lehet a nyerő

A pszichológiai gát és a kulturális idegenkedés csak az egyik oka, hogy a nyugati világ valószínűleg sohasem kap rá a rovarokra. A fogyasztók tájékoztatásának hiánya is nagyban hozzájárul a rovarokkal szembeni ellenérzésekhez. Emellett a szektorba áramló tőke szinte teljes egészében a takarmánycélú rovartenyésztést finanszírozza. 2022-ben a teljes támogatási keret csupán 5 százaléka célzott emberi fogyasztásra szánt termékeket. Ezeknek pedig csupán 10 százalékát – tehát a teljes összeg kevesebb mint 1 százalékát – fordították kifejezetten húshelyettesítő termékek fejlesztésére.

A növényi étrend ezzel szemben társadalmilag is elfogadottabb és környezeti hatása is kisebb, mint a rovarevésnek.

A növényi alapú élelmiszerek jelentik a jövőt. Ha csökkenteni szeretnénk a mezőgazdaság klímaváltozást okozó hatását, mindannyiunknak több növényi alapú ételt kellene fogyasztani

mondta Jacob Jensen, Dánia mezőgazdasági minisztere. Az észak-európai ország a közelmúltban olyan átfogó irányelvekkel állt elő a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére, amelyek egyelőre precedens nélküliek a világ többi részén.

Ez a cikk is érdekelhet:

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Ez a vegán pásztorpite egyszerre krémes, szaftos és könnyen variálható:

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének