Ha egy könnyű, mégis ízletes salátára vágysz, amely gyorsan elkészíthető és tökéletes kiegészítője bármilyen étkezésnek, akkor a répasaláta receptje neked szól. Az elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, így szuper választás lehet a rohanós napokra.
Ez a répasaláta köretként is kiváló, de egy kis kreativitással könnyedén főétellé is varázsolhatod: adhatsz hozzá lencsét, fehérbabot vagy csicseriborsót, hogy laktatóbb, teljes értékű ételt kapj. Az alapreceptbe a répa mellett durvára vágott dió, édes-savanykás aszalt vörös áfonya és petrezselyem kerül, amit egy frissítő, citromlével – vagy opcionálisan almaecettel – kevert öntettel koronázunk meg.
Bármelyik módon is készíted el, biztos lehetsz benne, hogy ez a répasaláta friss és üde színfoltja lesz az asztalnak. Kísérletezz bátran az alapanyagokkal és a fűszerezéssel, hogy megtaláld a számodra legalkalmasabb változatot.
Ha ezen a recepten túl többféle hasonló salátát is kipróbálnál a rohanós napokon, akkor ez a mediterrán fehérbabsaláta vagy ez a kapros csicseriborsó-saláta is remek választás lehet számodra.
Hozzávalók
- 4 közepes répa
- 1 marék aszalt vörös áfonya
- 1 marék durvára vágott dió
- 2 evőkanál agávészirup
- 2 evőkanál friss citromlé vagy almaecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só
- pár tekerés frissen őrölt bors
- egy kis csokor friss petrezselyem felaprítva
Répasaláta elkészítése
- A répát mosd meg (ha szeretnéd, meg is pucolhatod, de nem szükséges), majd reszeld le. Ha nagyobb darabokat szeretnél, reszelés helyett egy hámozóval vékony szalagokra is szelheted.
- Készítsd el a répasaláta öntetét. Ehhez egy kisebb tálban keverj össze két evőkanál agávészirupot, két evőkanál citromlevet vagy almaecetet, egy evőkanál olívaolajat, fél teáskanál fokhagymaport, majd ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot.
- A diót vágd durvára, a friss petrezselymet pedig aprítsd fel.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a répát, az aszalt vörös áfonyát, a diót, a petrezselymet és az öntetet, majd rögtön tálalhatod is. Hűtőben akár 2-3 napig is eláll, ha a sót csak tálaláskor adod hozzá.
Tipp: ha laktatóbbá szeretnéd tenni, adj hozzá lencsét, fehérbabot vagy csicseriborsót.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.