Most olvasott cikk
Rejtett kamerás felvételekkel leplezték le az angol és skót gyapjúipart

Rejtett kamerás felvételekkel leplezték le az angol és skót gyapjúipart

Sokkoló-rejtett-kamerás-felvételek-készültek-az-angol-és-skót-gyapjúiparról_753_565

Egy birkanyírásról szóló videó – amelyet aktivisták állítottak össze 49 farmon készült felvételek alapján – leleplezi, hogyan rugdossák, pofozzák és ütlegelik fémből készült nyírógéppel az állatokat.

A PETA Asia nyáron kezdte meg titkos vizsgálatát, amelynek célja az angol birkanyíró farmokon uralkodó állapotok feltárása volt.

Az 1 perces videórészlet, amely november közepén látott napvilágot, egy szélesebb körű vizsgálat része, amelyen a PETA aktivistái azokat a bántalmazásokat örökítették meg, amelyeket 24 angol farmon – Buckinghamshire, Hertfordshire, Suffolk, Essex és Northumberland farmjain – tapasztaltak. Skóciában 24 farmról gyűjtöttek bizonyítékot; név szerint West Lothian, Fife, the Borders, Dumfries and Galloway, East Lothian, Midlothian and South Lanarkshire farmjairól.

Nézd meg a videót a gyapjúiparról:

A videón látható, ahogy a dolgozók szidalmazzák az állatokat, miközben fejbe rúgják őket és a fejüket a földhöz verik.

Egy jelenetben a dolgozó ismételten a földnek csapja a birka fejét, miközben kiabál vele. Bizonyos jelentekben az látszik, ahogy a dolgozók, akik közül egy sem felismerhető, az állatot a nyírógéppel ütlegeli, majd a nyíráshoz felállított emelvényről a földre dobja őket. Egy másik az részben látható, ahogy a birka mozog a nyírás közben, ezért a munkás a lábával az állat nyakára és fejére nehezedik, majd fejen rúgja, illetve arcon üti.

A videón azok a sokszor komoly sérülések és nyílt sebek is láthatóak, amelyek a gyors és könyörtelen nyírástól keletkeztek.

A PETA a felvételt elküldte egy suffolki kereskedelmi előírásokkal foglalkozó intézménynek, illetve egy skót állatvédelemmel foglalkozó szervezetnek, továbbá leírta, hogy mely munkásokat vádolja az állatok bántalmazásával.

A birkanyírás etikus?

Sokkoló rejtett kamerás felvételek készültek az angol és skót gyapjúiparról

A szervezet aktivistái megkérdezték az ügyről a skót vidékfejlesztésért felelős minisztert, Mairi Gougeon-t, és kezdeményezték a birkanyíró istállok kötelező bekamerázását.

„A videó világossá teszi, hogy amit lencsevégre kaptunk, az távol áll attól a képtől, amelyet az iparág szeretne elhitetni velünk a működéséről és megmutatja, hogy valójában hogyan bánnak az állatokkal. Ez olyasmi, amit vásárlónak tudnia kell.”

–jelentette ki Jason Baker, a Peta Asia elnöke.

Nirali Shah, a PETA másik munkatársa a következőt nyilatkozta;

„A bántalmazások hasonlóak voltak világszerte mindegyik farmon, ahol jártunk. Mindenhol a leghatékonyabb, legolcsóbb és leggyorsabb módszereket választják, az állatok jóllétének rovására. Kihasználják őket azért, hogy minél több profitot termeljenek.”

A felvételektől azt várják, hogy a fogyasztók majd bojkottálják az állatbántalmazással járó gyapjúipart, és más alternatívákat keresnek.

„Azért tettük nyilvánossá a felvételt, mert közeleg a karácsony, így betekintést kívántunk nyújtani a fogyasztók számára abba, hogy a birkáknak milyen bántalmazásokat kell elviselniük. Ezek nem elszigetelt esetek, ez az a kegyetlenség, amelyeket a birkák nap mint nap átélnek a gyapjúiiparban.”

– mondta Nirali Shah.

Kamerákat mindenhova!

Szerinte az egyetlen megoldás az lenne – a bojkott mellett -, ha kötelezően kamerákat szerelnének fel a nyíróüzemekbe.

„Az angol közvélemény ragaszkodik az átláthatósághoz, ha az az állatok jóllétét érinti. Ez indokolttá teszi a kamerák kötelezővé tételét az angol gyapjúiparban, ahogy az ma már angol vágóhidakon is kötelező.”

A skót állatvédelemmel foglalkozó intézmény (SPCA) már októberben megkapta a felvételeket, és megkezdte a vizsgálatot, amely a farmokra történő látogatást is magába foglalja.

Az angol gyapjúiparban tevékenykedő vállalatok érdekszervezetei (British Wool, Farmers Union of Wales (FUW), National Association of Agricultural Contractors (NAAC), National Farmers Union (NFU), NFU Cymru and National Sheep Association (NSA)) egységes nyilatkozatot adtak ki, amelyben a következő áll;

„A birkákkal foglalkozó vállalatok mindig komolyan vették az állatok kényelmét és védelmét, így semmilyen olyan cselekedetet nem tolerálhatunk, amely az állatok bántalmazását célozza. A birkák megnyírása abszolút szükségszerű, a gyapjú biztonságosan eltávolítható, ez megóvja az állatot attól, hogy hőgutát kapjon, továbbá a betegségekről is. A birkanyírás egy olyan szakma, amely sok tanulást igényel. Minden évben két napos továbbképzést szervezünk, amelyre Nagy-Britannia minden részéből érkeznek dolgozók, mivel bővíthetik a tapasztalataikat és a képességeik tárházát.”


Egyértelmű, hogy az érdekszervezetek és az ipar nem fogja elárulni, hiszen csökkenne a vásárlók száma.

Ha számodra fontos az állatok élete és szabadsága, választhatod azt is, hogy nem fizetsz olyan termékekért, amiért állatokat használtak.

Olvass további érdekes cikkeket a veganizmusról!

 

Minden információt ingyen adunk, és szívből írunk. Ha hiszel egy békés, tudatos és állatbarát jövőben, kérlek támogass minket!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.