SportVáltozó világ

A Real Madrid játékosai elkezdték csökkenteni a húsfogyasztásukat

Real Madrid csökkenti a húsfogyasztástWikimedia Commons

Igazi bombaként robbanhat a sportvilágban a Real Madrid labdarúgócsapatának eheti bejelentése, miszerint a Galaktikusok a húsfogyasztás csökkentése mellett teszik le a voksukat.

A spanyol és a nemzetközi focivilág legsikeresebb együttesének több milliós szurkolótábora van, így ez a döntés a földkerekség minden pontján változtatásra ösztönözheti a rajongókat.

De nemcsak őket gondolkodtathatja el, hiszen eddig éppen a sporttevékenységek kapcsán hangsúlyozták a húsfogyasztás fontosságát. Úgy tűnik, Madridban hadat üzentek ennek a több évszázados rossz szokásnak.

Real Madrid játékosai csökkentik a húsfogyasztásukat
Fotó: Meatless Farm

A fenntarthatóbb étkezés népszerűsítése

A Real Madrid a héten együttműködési szerződést írt alá a dán üzletember, Morten Toft Bech által alapított Meatless Farm brit vállalattal, amelynek üzemeiben növényi alapú, főként borsóproteinből készített „húsokat” és ételeket állítanak elő.

A 2016-ban alapított, Európában piacvezető társaság és a labdarúgásban nemcsak kontinentális, de világszinten is uralkodó Real Madrid pedig nem kisebb cél érdekében szándékozik erőit egyesíteni, mint a fenntartható étkezési szokások népszerűsítése. Céljuk, hogy világszerte felhívják a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára, az élelmiszerek környezeti hatásának minimalizálására, valamint az egészségünk érdekében megkövetelt életmódbeli változtatásokra.

A Real Madrid táplálkozási szakemberei mostantól arra vállalkoznak, hogy a Meatless Farm segítségével bemutatják, hogyan illeszthetőek be egy kiegyensúlyozott étrendbe a növényi alapú ételek. A profi élsport világában mindenképpen úttörő kezdeményezésben a világsztár játékosok is nagy szerepet fognak kapni, hiszen nyilvánosan számolnak majd be személyes tapasztalataikról.

Courtois, Carvajal, Sergio Ramos, Modrić, Valverde, Hazard, Benzema és a többiek ugyanis maguk is kevesebb húst esznek a jövőben, nagy figyelmet fordítva arra, hogy sportteljesítményük semmiképpen se csökkenjen eközben.

Meatless Farm hamburger
Fotó: Meatless Farm

A klímavédelemben is élen a Madrid

A tizenháromszoros Bajnokok Ligája győztes spanyol együttes egyébként az első futballklub, amely csatlakozott az ENSZ „Global Compact” elnevezésű kezdeményezéséhez, és a Santiago Bernabeu stadion átalakításánál már maximálisan figyelembe vették a hatékonysági és fenntarthatósági szempontokat.

A korábbi kiváló labdarúgó, a Real jelenlegi intézményi kapcsolataiért felelős igazgatója, Emilio Butragueño szerint a Meatless Farm éppen a számukra oly fontos fenntarthatóság és táplálkozás egységét képviseli, ezért léptek vele együttműködésre:

„A világhírnév, amely csapatunkat övezi, társadalmi felelősséggel is jár, amelyről soha nem feledkezünk meg. Úgy gondoljuk, hogy elő kell segítenünk azokat a változásokat, amelyek egy fenntarthatóbb világ megteremtését teszik lehetővé, miközben az egyének egészségét és teljesítményét is javítja.”

A szerződéskötés kapcsán, a Meatless Farm alapítója nemcsak a madridi egyesület népszerűségét hangsúlyozta, de azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a klub a globális változás élére állhat:

„Ha megoldást akarunk találni a klímaváltozásra és az étkezésnek ebben játszott szerepére, akkor egy percre sem állhatunk meg, folytatni kell a küzdelmet. Ehhez találtunk tökéletes partnert a Real Madrid személyében, amely nemcsak elkötelezett a fenntarthatóság iránt, de értékei, ambíciói, tapasztalatai és befolyása révén a globális változás élére is állhat. A futball ugyanis a világ egyik legnépszerűbb sportja, a klub és a szurkolók között pedig különleges, gyakran egy életen át tartó kapcsolat van. Utóbbi révén az egyesület történései a drukkerek mindennapjaira is komoly hatást gyakorol. A piackutatók szerint a csapat rajongói is élénken érdeklődnek az egészségügyi és környezeti problémák iránt, így a sztárok életmódváltása őket sem fogja hidegen hagyni.”

A brit vállalat küldetésének tartja, hogy csökkentse a világ függését az intenzív tenyésztéssel nyert húsféleségektől, és fenntarthatóbb élelmiszer- és ökoszisztémát hozzon létre, helyreállítva ezzel a biológiai sokféleséget.

Szerintük a 2021-es esztendő fordulópont lesz a növényi alternatívák számára. A fogyasztóknak ugyanis 54 százaléka állítja, hogy csökkenteni szeretné a húsfogyasztását, miközben az éghajlatváltozással kapcsolatos akciók ismét napirendre kerültek. Meredeken emelkedik az „ökotariánusok”, azaz a környezet számára hasznosan étkezők száma is.

A felsoroláshoz mostantól a Real Madrid csatasorba állítása is hozzátehető. Márpedig ők ritkán szoktak gólhelyzetben hibázni.

Gy. Szabó Csilla

Gy. Szabó Csilla

Újságíró
Írok, futok, meditálok és vegán vagyok. Csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekben hiszek, ezért a növényi étrendre is etikai okokból tértem át. Döntésemet a mai napig nem bántam meg, a maratonokat is pontosan úgy futom, mint korábban.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.