Vegán rakott zöldbab ropogós lyoni hagymával és gombával

Rakott zöldbab ovális edényben, fehér alátéten.

Ha hamisítatlan amerikai ízélményre vágysz növényi alapokon és gluténmentesen, ez a rakott zöldbab tökéletes választás lehet. A friss zöldbab, a portobello gomba és a sült hagyma találkozása mind íz, mind textúra terén páratlan.

Az amerikai konyha ikonikus fogása a rakott zöldbab, vagyis a green bean casserole. Az 1950-es évek Amerikájából származó receptet Dorcas Reilly amerikai séf fejlesztette ki a Campbell’s élelmiszeripari vállalat tesztkonyhájában. A célja az volt, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt adjon a háziasszonyok kezébe. Azóta pedig a hálaadás napi étkezések, családi összejövetelek és ünnepi vacsorák elmaradhatatlan szereplője lett.

A friss zöldbab, a szaftos portobello gomba, a sűrű kókusztej és a ropogós, frissen sült lyoni hagyma adják meg ennek az ételnek a különleges textúráját és ízvilágát.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 evőkanál só
  • 680 g friss zöldbab, megmosva, vége levágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes fej hagyma*
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 350 g portobello gomba
  • 1 teáskanál só
  • ½-1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál gluténmentes zabliszt
  • 250 ml zöldségalaplé
  • 200 ml konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
  • 100 g gluténmentes zsemlemorzsa

*1 fej vöröshagyma az ételbe kerül, 1 másik fejből pedig a sült lyoni hagyma készül majd.

A rakott zöldbab elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Kenj ki egy jénai edényt kevés olívaolajjal, és tedd félre.
  2. Mosd meg a zöldbabot, vágd le a végeket. Blansírozd a következőképpen: forralj fel kb. 3-4 liter vizet 2 evőkanál sóval, tedd bele a zöldbabot, és főzd 6-8 percig. Szűrd le, majd gyorsan öblítsd le jéghideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Ha ezt a lépést kihagyod, a zöldbab puhább lesz, de az ízét ez sem rontja el. Csepegtesd le, és tedd félre.
  3. Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel 3 evőkanál olívaolajat közepes hőfokon. Adj hozzá egy fej felkockázott hagymát, és pirítsd aranybarnára. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további fél percig, amíg kijön az illata.
  4. Add hozzá a felszeletelt gombát, fűszerezd 1 teáskanál sóval és ½-1 teáskanál frissen őrölt fekete borssal. Pirítsd további 4-5 percig, amíg a gomba levet ereszt és kissé megpirul.
  5. Szórd rá a gluténmentes zablisztet, és keverd össze alaposan. Folyamatos keverés mellett pirítsd 2 percig, hogy a zabliszt enyhén megpiruljon.
  6. Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, és keverd simára. Ezután add hozzá a kókusztej sűrű, fehér részét is, és főzd, míg a szósz besűrűsödik – kb. 4-5 percig, közben folyamatosan kevergesd.
  7. Vedd le a tűzről, és keverd bele a blansírozott zöldbabot. Az egészet öntsd bele az előkészített tepsibe.
  8. Szórd a tetejére a gluténmentes zsemlemorzsát.
  9. Süsd a sütőben 15-20 percig, 190 fokon, amíg a teteje szép aranybarna és ropogós lesz, a rakottas pedig szépen bugyog.
  10. A frissen sült lyoni hagyma elkészítéséhez vágj egy fej hagymát karikára, szedd szét a karikákat, forgasd meg gluténmentes zablisztben, majd rázd le a felesleget. Közepesen forró, bő olajban süsd aranybarnára. Ha megsült, szűrd le egy szitán, majd helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
  11. Tálalás előtt borítsd be a rakottas tetejét a ropogós, frissen sült lyoni hagymával.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének