Ha hamisítatlan amerikai ízélményre vágysz növényi alapokon és gluténmentesen, ez a rakott zöldbab tökéletes választás lehet. A friss zöldbab, a portobello gomba és a sült hagyma találkozása mind íz, mind textúra terén páratlan.
Az amerikai konyha ikonikus fogása a rakott zöldbab, vagyis a green bean casserole. Az 1950-es évek Amerikájából származó receptet Dorcas Reilly amerikai séf fejlesztette ki a Campbell’s élelmiszeripari vállalat tesztkonyhájában. A célja az volt, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt adjon a háziasszonyok kezébe. Azóta pedig a hálaadás napi étkezések, családi összejövetelek és ünnepi vacsorák elmaradhatatlan szereplője lett.
A friss zöldbab, a szaftos portobello gomba, a sűrű kókusztej és a ropogós, frissen sült lyoni hagyma adják meg ennek az ételnek a különleges textúráját és ízvilágát.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2 evőkanál só
- 680 g friss zöldbab, megmosva, vége levágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes fej hagyma*
- 3 gerezd fokhagyma
- 350 g portobello gomba
- 1 teáskanál só
- ½-1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál gluténmentes zabliszt
- 250 ml zöldségalaplé
- 200 ml konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
- 100 g gluténmentes zsemlemorzsa
*1 fej vöröshagyma az ételbe kerül, 1 másik fejből pedig a sült lyoni hagyma készül majd.
A rakott zöldbab elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Kenj ki egy jénai edényt kevés olívaolajjal, és tedd félre.
- Mosd meg a zöldbabot, vágd le a végeket. Blansírozd a következőképpen: forralj fel kb. 3-4 liter vizet 2 evőkanál sóval, tedd bele a zöldbabot, és főzd 6-8 percig. Szűrd le, majd gyorsan öblítsd le jéghideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Ha ezt a lépést kihagyod, a zöldbab puhább lesz, de az ízét ez sem rontja el. Csepegtesd le, és tedd félre.
- Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel 3 evőkanál olívaolajat közepes hőfokon. Adj hozzá egy fej felkockázott hagymát, és pirítsd aranybarnára. Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd további fél percig, amíg kijön az illata.
- Add hozzá a felszeletelt gombát, fűszerezd 1 teáskanál sóval és ½-1 teáskanál frissen őrölt fekete borssal. Pirítsd további 4-5 percig, amíg a gomba levet ereszt és kissé megpirul.
- Szórd rá a gluténmentes zablisztet, és keverd össze alaposan. Folyamatos keverés mellett pirítsd 2 percig, hogy a zabliszt enyhén megpiruljon.
- Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, és keverd simára. Ezután add hozzá a kókusztej sűrű, fehér részét is, és főzd, míg a szósz besűrűsödik – kb. 4-5 percig, közben folyamatosan kevergesd.
- Vedd le a tűzről, és keverd bele a blansírozott zöldbabot. Az egészet öntsd bele az előkészített tepsibe.
- Szórd a tetejére a gluténmentes zsemlemorzsát.
- Süsd a sütőben 15-20 percig, 190 fokon, amíg a teteje szép aranybarna és ropogós lesz, a rakottas pedig szépen bugyog.
- A frissen sült lyoni hagyma elkészítéséhez vágj egy fej hagymát karikára, szedd szét a karikákat, forgasd meg gluténmentes zablisztben, majd rázd le a felesleget. Közepesen forró, bő olajban süsd aranybarnára. Ha megsült, szűrd le egy szitán, majd helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
- Tálalás előtt borítsd be a rakottas tetejét a ropogós, frissen sült lyoni hagymával.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.