A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért.
A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió – annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati eredetű összetevőkkel. Könnyen helyettesíthető azonban a tejföl, a kolbász és még a tojás is vegán alapanyagokkal.
Utóbbi ízvilágát a fekete sóval lehet legkönnyebben reprodukálni. Ennek viszont érdemes egy kis időt adni: a legjobb eredményt akkor érheted el, ha már előző nap előkészíted a „tojásos” ízű tofut.
Kovászos uborkával ajánljuk, úgy a legnosztalgikusabb az összhatás.

Hozzávalók
4 adaghoz
- 800 gramm krumpli
- 300 gramm natúr tofu
- 300 gramm füstölt tofu
- 1 evőkanál fokhagymapor
- só, bors, szójaszósz
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- 1 evőkanál csemege fűszerpaprika
- 1 evőkanál sörélesztőpehely*
- 1 evőkanál fekete só
- 1,5 dl forró víz
- 150 gramm sótlan napraforgómag
- citromlé
*Opcionális, a sajtos ízhez.
A rakott krumpli elkészítése
- A napraforgómagokat áztasd be meleg vagy forró vízbe, majd rakd félre.
- A tojásos ízű tofuhoz forralj fel 2 dl vizet, keverd bele a fekete sót, majd öntsd rá a fél centi vastagságú szeletekre vágott natúr tofura. Hagyd állni minimum fél óráig, hogy a fekete só íze jól átjárja – de a legjobb, ha ezt előző nap elkészíted, és addig a hűtőben pihenteted.
- A krumplit enyhén sós vízben főzd félpuhára, majd szűrd le, hogy hűljön kicsit, mielőtt majd felkarikázod.
- A füstölt tofut kézzel morzsold jól szét, majd egy serpenyőben kezd el pirítani. Mikor szép aranybarna, akkor mehetnek rá a fűszerek: a só, a bors, a csemege és a füstölt fűszerpaprika, a fokhagymapor, valamint a szójaszósz. Ha túl száraz, akkor egy kis vizet adj hozzá, hogy mindenhova jusson a fűszerekből, de nem kell, hogy szaftos legyen. Ezt már ne pirítsd tovább, nehogy megkeseredjen rajta a paprika.
- Öntsd le a napraforgómagokról a vizet, majd tedd egy késes aprítóba vagy turmixba pici sóval, citromlével és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és turmixold simára. Ez lesz a magtejföl.
- A felkarikázott krumplikorongokat helyezd egy sütőpapírral bélelt hőálló edénybe vagy tepsibe. Mehet rá egy vékony réteg magtejföl, a füstös tofumorzsából is egy réteg, és most jöhetnek a fekete sóban pácolt tofuszeletek.
- Majd rétegezd, amíg minden el nem fogy, a tetején a tofumorzsa legyen, mert a sütőben még ropogósabbá pirul.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30-35 percig, amíg a teteje ropogósra sül.
- Sütés után hagyd 15 percet hűlni, így jobban szeletelhető.
- Tálaláskor érdemes megszórni sörélesztőpehellyel.

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.