Most olvasott cikk
Vegán rakott krumpli – nyáron kovászos uborkával a legjobb

Vegán rakott krumpli – nyáron kovászos uborkával a legjobb

Kockára vágott rakott krumpli, mellette kovászos uborka.

A hagyományos rakott krumpli ugyan sok állati eredetű összetevőt tartalmaz, mégis könnyen reprodukálható növényi alapokon. Nyáron fogyaszthatod kovászos uborkával az igazán nosztalgikus ízélményért.

A rakott krumpli egy igazi magyaros klasszikus, ami rengeteg variációban készíthető el. Ezen opciók közé sorolható a növényi alapú verzió – annak ellenére is, hogy ez az étel hagyományosan tele van állati eredetű összetevőkkel. Könnyen helyettesíthető azonban a tejföl, a kolbász és még a tojás is vegán alapanyagokkal.

Utóbbi ízvilágát a fekete sóval lehet legkönnyebben reprodukálni. Ennek viszont érdemes egy kis időt adni: a legjobb eredményt akkor érheted el, ha már előző nap előkészíted a „tojásos” ízű tofut.

Kovászos uborkával ajánljuk, úgy a legnosztalgikusabb az összhatás.

Rakott krumpli egy edényben, kék fehér kockás anyagon.
Fotó: Lajos Laura / Prove

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 800 gramm krumpli
  • 300 gramm natúr tofu
  • 300 gramm füstölt tofu
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • só, bors, szójaszósz
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál csemege fűszerpaprika
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely*
  • 1 evőkanál fekete só
  • 1,5 dl forró víz
  • 150 gramm sótlan napraforgómag
  • citromlé

*Opcionális, a sajtos ízhez.

A rakott krumpli elkészítése

  1. A napraforgómagokat áztasd be meleg vagy forró vízbe, majd rakd félre.
  2. A tojásos ízű tofuhoz forralj fel 2 dl vizet, keverd bele a fekete sót, majd öntsd rá a fél centi vastagságú szeletekre vágott natúr tofura. Hagyd állni minimum fél óráig, hogy a fekete só íze jól átjárja – de a legjobb, ha ezt előző nap elkészíted, és addig a hűtőben pihenteted.
  3. A krumplit enyhén sós vízben főzd félpuhára, majd szűrd le, hogy hűljön kicsit, mielőtt majd felkarikázod.
  4. A füstölt tofut kézzel morzsold jól szét, majd egy serpenyőben kezd el pirítani. Mikor szép aranybarna, akkor mehetnek rá a fűszerek: a só, a bors, a csemege és a füstölt fűszerpaprika, a fokhagymapor, valamint a szójaszósz. Ha túl száraz, akkor egy kis vizet adj hozzá, hogy mindenhova jusson a fűszerekből, de nem kell, hogy szaftos legyen. Ezt már ne pirítsd tovább, nehogy megkeseredjen rajta a paprika.
  5. Öntsd le a napraforgómagokról a vizet, majd tedd egy késes aprítóba vagy turmixba pici sóval, citromlével és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és turmixold simára. Ez lesz a magtejföl.
  6. A felkarikázott krumplikorongokat helyezd egy sütőpapírral bélelt hőálló edénybe vagy tepsibe. Mehet rá egy vékony réteg magtejföl, a füstös tofumorzsából is egy réteg, és most jöhetnek a fekete sóban pácolt tofuszeletek.
  7. Majd rétegezd, amíg minden el nem fogy, a tetején a tofumorzsa legyen, mert a sütőben még ropogósabbá pirul.
  8. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30-35 percig, amíg a teteje ropogósra sül.
  9. Sütés után hagyd 15 percet hűlni, így jobban szeletelhető.
  10. Tálaláskor érdemes megszórni sörélesztőpehellyel.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének