Egy egész tepsi rakott cukkini sajttal és friss petrezselyemmel a tetején, világos felületen, mellette cukkini és petrezselyem

Rakott cukkini hús nélkül

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Caponata, azaz szicíliai padlizsánragu egy fehér tányérban

Caponata – a szicíliaiak hagyományosan vegán padlizsánraguja

Ha egy könnyű, mégis laktató ételre vágysz, a rakott cukkini tökéletes választás. A húsmentes ragu, amivel ez a változat készül, nemcsak mennyei, de rendkívül egészséges a sokféle zöldségnek hála.

A tökéletes rakott cukkini titka a cukkini megfelelő fűszerezésében és elősütésében rejlik. A vékonyra szeletelt, gondosan fűszerezett és ropogósra sütött cukkini biztosítja, hogy minden falat mennyei legyen, elkerülve az ízetlen vagy kemény zöldségdarabokat.

A rakott cukkini raguja öt különböző zöldséget tartalmaz, amelyek mind különleges ízt és textúrát adnak az ételnek. A húst a lencse-gomba-dió szenthármasa helyettesíti, ahol a lencse biztosítja a húsos állagot, a dió elmélyíti az ízeket, míg a gomba umami ízt visz a fogásba. Emellett a mediterrán ízhatásért kerül a raguba szárzeller és répa is.

Ez a húsmentes fogás egyszerre tápláló és ízletes, ami ideális választás egy könnyed, de laktató ebédhez vagy vacsorához. A rakott cukkini hús nélkül is laktató, és minden alkalommal sikert arat majd, amikor az asztalra kerül.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 3 közepes cukkini
  • 500 g csiperke (barna a legjobb) vagy más gombafajta
  • 240 g lencse (egy kis konzerv)
  • 2 szál szárzeller aprítva
  • 1 közepes sárgarépa reszelve
  • 100 g dió durvára vágva
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 400 g (1 konzerv) kockázott paradicsom
  • 200 g (egy bögre) rizs
  • 150 g vegán tejföl
  • 100 g vegán sajt
  • 100 ml víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál grill fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • frissen őrölt bors

Rakott cukkini elkészítése

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  2. A cukkinit tisztítás után vágd vékony (kb. fél centiméter vastag) szeletekre, mindkét oldalát kend le olívaolajjal és fűszerezd meg grill fűszerkeverékkel, majd rendezd őket egy tepsire úgy, hogy ne legyenek egymással fedésben (inkább több adagban süsd, ha nem fér rá egy tepsire). Süsd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz a külseje.
  3. Amíg sül a cukkini, addig kockázz fel egy nagy fej hagymát, és egy nagy, mély serpenyőben, két evőkanál olajon, alacsony lángon kezdd el pirítani. Pár perc után egy nagy csipet sót adj hozzá.
  4. Miközben a hagyma sül, 400 gramm barna csiperkegombát vagy más gombafajtát késes aprítóban apríts össze vagy vágj apróra, és ha a hagyma már tíz perce pirul, add hozzá a gombát. Vedd a lángot magasra, majd ha elpárolgott a gomba leve, adj hozzá fél teáskanál sót, vedd a lángot alacsonyra, és pirítsd kb. 10 percig.
  5. Miközben a gomba pirul, reszeld le a sárgarépát, aprítsd fel a szárzellert, vágd durvára a diót, és tegyél fel egy bögre (kb. 200 gramm) alaposan átmosott rizst főni másfél bögre vízben, fél teáskanál sóval. Ha felforrt, lefedve (oldalt a gőzt kicsit kiengedve) főzd tovább. Ha a víz elpárolgott, hagyd lefedve felhasználásig.
  6. Ha a gomba már tíz perce pirul, adj hozzá egy reszelt sárgarépát, két szál aprított szárzellert, 100 gramm durvára vágott diót, és pirítsd 5-8 percig.
  7. Adj hozzá 150 gramm sűrített paradicsomot, pirítsd 2-3 percig, majd adj hozzá négy gerezd reszelt fokhagymát, egy teáskanál szárított oregánót, egy teáskanál szárított rozmaringot, pár tekerés frissen őrölt borsot, és pirítsd 1-2 percig.
  8. Adj hozzá 240 gramm (egy kis konzerv) lencsét, 400 g (egy konzerv) kockázott paradicsomot, 100 milliliter vizet, vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd közepesre, és főzd 8-10 percig.
  9. Zárd el, keverd hozzá a rizst, kóstold, és ha kell, sózd.
  10. Egy nagyobb, mélyített tepsit kenj ki kb. egy evőkanál olívaolajjal, és oszlasd el rajta a ragu egyharmadát. Fedd be a cukkini felével, majd jöhet a maradék ragu fele. Oszlasd el rajta a tejföl felét, majd fedd be a maradék cukkinivel. Jöhet a maradék ragu, majd oszlasd el rajta a megmaradt vegán tejfölt, végül pedig a reszeld rá a vegán sajtot.
  11. Fedd le egy alufóliával, süsd 180 fokos sütőben 25 percig, majd vedd le a fóliát, és süsd további 5-10 percig, amíg meg nem pirul rajta a sajt.

Ez a cikk is érdekelhet:

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének