Most olvasott cikk
Programajánló – sztárok beszélgetése a növényi étrendről

Programajánló – sztárok beszélgetése a növényi étrendről

A Budapesti Corvinus Egyetemen éppen szerveződő hallgatói programok között egy, a vegánsággal foglalkozó kerekasztal-beszélgetés és főzős workshop is helyet kapott a társadalmi felelősségvállalás témájában, melyre november 13-án kerül majd sor.

Az ötlet a felsőoktatási intézmény Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének öt harmadéves, végzős hallgatójától, Bárány Venceltől, Csobánci-Horváth Zsófiától, Kaposi Mátyástól, Németh Normantól és Sándli Gabriellától származik. Kitartásuknak és meggyőződésüknek köszönhetően ül november 13-án egy asztalhoz a Madhouse Bistroban Antal Éva vegán videóblogger, Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke, Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Puskás-Dallos Péter énekes-színész, valamint Varga Balázs vegán táplálkozási tanácsadó.

Csobánci-Horváth Zsófia, Bárány Vencel, Németh Norman, Sándli Gabriella és Kaposi Mátyás (balról jobbra)

A növényi alapú táplálkozás a fenntarthatóság egyik fontos pillére, ezért ragaszkodtunk a vegán életmód előnyeinek bemutatásához témaként

– tudtuk meg Csobánci-Horváth Zsófiától, a NextVgent alkotó ötfős csapat vegán tagjától.

„Szerintem nagyon fontos, hogy minél többet beszéljünk erről a kérdésről, s minél több emberhez eljusson ez az üzenet. Különösen fontos lenne a fiatalok megnyerése, hiszen közöttük most már egyre többen vannak, akik nyitottak a növényi alapú táplálkozásra, csak éppen nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá. Mi elsősorban nekik szeretnénk segíteni, de nemcsak étkezési tanácsokkal, hanem az állat-, illetve a környezetvédelmi indokok megvilágításával is.”

Csobánci-Horváth Zsófia szerint az egyetemisták között ma már nemigen tapasztalható megrökönyödés, amikor valaki a vegán életmódjáról beszél. Sokkal inkább az érdeklődés és a tisztelet hangján beszélnek a növényi alapú táplálkozást előnyben részesítő társaikról. De az is gyakran elhangzik, hogy irigylésre méltónak tartják azokat, akik képesek lemondani az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásáról. Pedig erre bárki képes lehet, csak elegendő motiváció kell hozzá.

„Megértem ezeket a problémákat, éppen ezért a beszélgetést követően Nagy Zita vegán gasztroblogger segítségével készítünk majd finom desszerteket, azt megelőzően pedig a partnereink termékeit kóstolhatják meg az érdeklődők. Most már jó ideje tart a szervezés és úgy tűnik, hogy ki is fogjuk nőni az eredeti tervet, vagyis az önerőből megvalósítandó, szerény egyetemi projekt kereteit. Ebben valamennyi meghívott nagy segítséget nyújtott nekünk, nélkülük nem tudtunk volna ilyen nagyot álmodni” – avatta be a Prove szerkesztőségét a szervezés részleteibe Csobánci-Horváth Zsófia.

Az esemény elnevezésében feltett kérdésre, miszerint „Vegánság: divat vagy a fenntarthatóság kulcsa?” a szervezők és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyaránt az utóbbira voksolnak, s ezt nemcsak szóban, de példamutató életmódjukkal is teszik. Mint Kásás Tamás, aki a Prove-nak is elmesélte már korábban vegánná válásának történetét, amelyet azóta sem bánt meg.

„Ez így igaz, éppen most, októberben négy éve, hogy búcsút intettem az állati eredetű termékek fogyasztásának. Úgy gondolom, hogy ez egyfajta automatizmussá vált mára az életemben, éppen ezért nem is érzem különösebben nehéznek a betartását. Sőt. Sokkal nehezebb lenne ismét húst látni a tányéromon. Állatvédelmi, fenntarthatósági és nem utolsó sorban egészségügyi okokból egyaránt ajánlom a váltást, különösen a fiataloknak. Erre a felkérésre is azért mondtam igent, mert egyetemisták szervezik, egy olyan témában, amely közel áll a szívemhez” – mondta el a Prove.hu kérdésére Kásás Tamás, a november 13-ai rendezvény egyik főszereplője, aki ritkán vállal közszereplést, az általa hasznosnak ítélt kezdeményezések esetében azonban kivételt szokott tenni. Mint most is.

Bővebb információk a rendezvényről itt érhetőek el.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.