Most olvasott cikk
Lezajlott a II. Növényi Konferencia, ahol a vállalatok hisznek a növényi ételek terjedésében

Lezajlott a II. Növényi Konferencia, ahol a vállalatok hisznek a növényi ételek terjedésében

2. növényi konferencia - METRO

Új helyszínen, magasabb színvonalon, de a régi célkitűzéssel rendezték meg a második hazai növényi konferenciát november 10-én, Budaörsön. A Plant-Powered Perspectives elnevezésű eseményen ismét a magyar vegán piac legjelentősebb szereplői találkoztak, s négy különálló blokkban beszélgettek az iparág előtt álló kihívásokról. Ezek a piaci- és jogszabályi környezet, az élelmiszer-előállítás, a vendéglátás, valamint az üzleti növekedés témakörét érintették.

A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal megrendezett első konferencia kapcsán “Az üzleti élet már tudja: a jövő vegán” címmel számolt be a Prove.hu, amihez idén azt kell hozzátennünk, hogy már szinte meg is érkeztünk ebbe a jövőbe. Az elmúlt egy esztendő alatt ugyanis óriási változásokon ment keresztül a piac, amelybe nem várt események is beleszóltak. A konferencia előadói között a magyar vegán szakemberek mellett ismét ott voltak a nagy multinacionális cégek, mint a Nestlé, a Danone, az Unilever, a Pápai Ízek, vagy a házigazda, a Metro, ahogy a magyar kisvállalkozások és érdekképviseleti szervezetek vezetői is. A témák pedig láthatóan elmozdultak az egy évvel korábbi irányvonalhoz képest.

„Tavaly erősebben jelent meg az előadásokban az állatvédelmi vonal, most a fenntarthatóság kérdése került inkább előtérbe” – tudtuk meg Bergovecz Lászlótól, a MAVEG elnökétől, aki szerint ez a két terület azonban nagyon is összefügg. „De ha most előbbi nem is került olyan sokszor és nyíltan szóba, azt nemcsak mi, de az előadók is pontosan tudják, hogy hosszú távú fenntarthatóságról nem beszélhetünk az ipari állattartás következményeinek feltárása nélkül. S amint a növényi alapú termékek forgalmazásának előretörésével csökken a haszonállatok száma, úgy fog nőni a vadon élőké is. Ez egy olyan téma, amiről senki sem szeret beszélni, pedig a biodiverzitás megőrzése miatt nem szabad tovább hallgatni róla. Ők egyébként a legnémább áldozatok. A szomszédunkban zajló borzalmas háborúnak rájuk nézve is komoly következményei vannak, direkt veszteségben, valamint a vadvilág migrációjában is, hiszen azok a példányok, amelyek túlélik a katonai akciókat, a nyugodtabb területek felé menekülnek. Ez egy igen valós probléma pillanatnyilag, ráadásul itt a szomszédunkban. Mi, magyar vegánok és állatvédők, több ukrán állatmentő szervezetnek is segítünk a bajba jutott egyedek kimentésében.”

Fotó: Plant-Powered Perspectives

A Magyar Vegán Egyesület elnöke a konferenciára visszatérve az elmúlt egy év nagy előrelépésének tartja, hogy az állati eredetűeket helyettesítő növényi alapú élelmiszerek korábbi, „imitáció” elnevezését most már hivatalosan is az „alternatíva” szó váltotta fel, erről személyesen is tárgyalt a NÉBIH illetékes vezetőivel. A tíz évvel ezelőtti helyzethez képest pedig össze sem lehet hasonlítani a 2022-es kínálatot, hiszen alig akad olyan kicsi, eldugott üzlet, ahol ne lehetne ezekből a növényi helyettesítőkből legalább néhányat megvásárolni.

„Nagyon fontos a gyártók szóhasználata, hiszen ez a fogyasztókra is komoly hatással van, a piacra pedig még inkább, utóbbiak a lehető leggyorsabban reagálnak ezekre a változásokra, s ennek eredményét itt, a konferencián is szemmel láthatjuk, hiszen a tavalyihoz képest sokkal szélesebb termékkínálattal találkozhattunk az előadások során” – tette hozzá Bergovecz László, aki azt is elmondta, hogy a MAVEG a közeljövőben saját felmérést fog készíteni vegán életmód hazai elterjedéséről, a további stratégiák pedig az ebből kapott számokon alapulnak majd.

S bár idén már a Növényi Forradalom Nonprofit Kft. szervezte a konferenciát, a gyakorlatban ez nem igazán jelentett változást, hiszen ismét a tavalyi ötös fogat, vagyis Bergovecz László, Kaveczki Zsófia, Nagy Ervin, Péntek Csaba és Miskolczi István nevéhez köthető az esemény.

„Teljesen természetesen alakult ki közöttünk a munkamegosztás, mindenki azt a feladatot vállalta magára, amelyhez a legjobban ért” – beszélt a szervezésről Kaveczki Zsófia, aki Nagy Ervinnel közösen felelt a konferencia gyakorlati megvalósításáért. ”Óriási változás volt a tavalyihoz képest a meghívottak hozzáállása, szívesen jöttek, nem kellett őket rávenni a részvételre, és a kiállítói standok is nagyon gyorsan elkeltek. Ebben bizonyára szerepe volt annak, hogy már a tavalyi, kísérleti esemény jól sikerült. S bár vannak ismerős arcok, arra törekedtünk, hogy színesítsük az előadók listáját. Az érdeklődők létszáma a tavalyihoz hasonló, tehát körülbelül százharmincan vagyunk. A szervezés közben természetesen minket is megérintett a sok-sok probléma, ami pillanatnyilag körülvesz bennünket, de úgy gondoltuk, nem állhatunk meg, a konferenciával egy missziót látunk el, amelyet folytatni kell.”

Fotó: Plant-Powered Perspectives

A résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a METRO Gasztroakadémia ideális otthonául szolgált a konferenciának, a felszolgált vegán ebéd tökéletesre sikerült, amelyre a Naspolya mindenmentes édességei tették fel a koronát. A helyszín azonban nem csak az ideális körülmények miatt volt fontos. A hazai piac egyik legrégebbi nagykereskedelmi szereplőjének nyitottsága a növényi alapú termékek irányába a teljes magyar vendéglátóiparban is változásokat hozhat. Ahogy ők szélesítik kínálatukat ezen a téren, úgy juthatnak partnereik is egyre kényelmesebben vegán termékekhez. A történethez egyébként hozzátartozik, hogy a cég képviselője már a tavalyi növényi konferencia után jelezte a szervezőknek, hogy a következőnek szívesen adna otthont. Ezt az ajánlatot pedig nem lehetett visszautasítani.

Péntek Csaba a VBC (Vegan Business Circle) alapítója a szakmai program összeállításával, valamint az előadók kiválasztásával járult hozzá a konferencia sikeréhez. Ezen a téren pedig Kaveczki Zsófiához hasonló tapasztalatokat szerzett:

„A tavalyi, első rendezvény olyan kiváló referenciaként szolgált, hogy nem volt nehéz dolgom a meghívottakkal. Ráadásul az elmúlt egy évben valóban felpörögtek az események, az üzleti kör egyre jobban működik, az ottani aktív tagok most is itt vannak. Szándékosan bontottuk négy, jól meghatározható témakörre a programot, hiszen így egyenként nagyobb hangsúlyt kaphattak. A nyitó piaci és jogszabályi panelt gyakorlatilag az aktualitás hozta, a 827 Kitchen sonkapere irányította rá a figyelmet. Ugyanakkor az általános forgalmi adó kérdését sem szerettük volna, ha elsikkad. Köztudott, hogy sok európai országban a növényi alternatívák ma már az állati eredetű kiindulási termékek áfájával megegyező kategóriákba tartoznak. Ez sajnos nálunk még nem így van, jóllehet ezzel olcsóbbá válhatnának.”

A szervezők a vendéglátás felé is nyitni szerettek volna, ezért a HoReCa egyik húzónevét, Csapody Balázst, a Kistücsök étterem vezetőjét is meghívták, aki szerint az étlapjukon megtalálható növényi fogásokat nem csak a vegánok rendelik. Sőt.

Péntek Csaba szerint a VBC találkozóin egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ma már a legkomolyabb üzleti körökben sem „ciki” növényi alternatívákról beszélni. Az iparág megértette a jövő és a változások szavát. Ahogy a konferencia szervezői is, akik Tobias Leenaert, a ProVeg International társalapítója, valamint a „Hogyan teremtsük meg a vegán világot” című, nagy sikerű könyv szerzője személyében nemzetközi előadóval kezdték a programot. Igaz, a nagy robbanásra még várni kell.

„Idén szintét léptünk, az elmúlt egy év a Plant-Powered Perspectives és az iparág számára egyaránt minőségi ugrást hozott” – jelentette ki Miskolczi István, aki kiváló vállalati kapcsolataival járult hozzá a konferencia sikeréhez. ”Az új termékek az eseményünk fényét is emelték, a gyártók láthatóan sokkal több energiát fektettek be a megjelenésbe, mint korábban. Az viszont negatívum, hogy a vendéglátás a romló gazdasági helyzet miatt alulreprezentált lett. Tavaly nagy hangsúlyt fektettünk a dietetikai oldalra, ami ma már nem kérdés, ezért is esett róla kevesebb szó. A fenntarthatóság viszont nagyobb teret kapott, kulcsszóként pedig a flexitáriánust említeném. Be kell látnunk, a növényi étrend térhódítása, amely nekem szívügyem, azon is múlik, milyen ütemben csökkentik húsfogyasztásukat a mindenevők. Én úgy érzem, hogy határozottan haladunk előre.”

Fotó: Plant-Powered Perspectives

Nagy Ervin szerint, aki a közelmúltban létrehozott Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetségének (NÉGYOSZ) elnöke, régen tapasztaltak olyan nyitottságot, mint amilyennel a METRO állt hozzá a konferencia résztvevőinek vendéglátásához. Ráadásul a piac egyik meghatározó szereplőjéről van szó, amelyet sokan követnek. A szakember úgy véli, hogy a tavalyi, jelképes indító rendezvényt sikerült egy komoly szakmai fórummá fejleszteniük.

Az első panelban kapott szót Szöllősi Réka független élelmiszerpolitikai szakértő, aki arról az igen fontos kérdésről beszélt, milyen jogszabályi kihívásokra kell az iparágnak felkészülnie az előttünk álló években.

„Az Európai Unióban az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok esetében a legszorosabb a tagállamok együttműködése, így számunkra nagyon fontos a következő időszak, amelyben a Green Deal részét képező Farm to Fork stratégia szellemében megszületnek az új rendelkezések” – hangsúlyozta Szöllősi Réka. ”Az unió célja, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb és a növényi alapokra jobban támaszkodó étrendet alakítsanak ki az európai polgárok. A bonyolult jogalkotói folyamat elindulása azért is különösen jelentős, mert a harminc-negyven évvel ezelőtti viszonyok alapján lefektetett rendelkezéseket a mai igényekhez lehet majd igazítani. Nagyon optimista vagyok ezzel kapcsolatban, a növényi alapú termékeket előállító cégek növekvő aktivitása pedig csak megerősít ebben a nézetemben. De azt is nagyon jó látni, hogy az elmúlt egy esztendő alatt milyen összetartó és erős vegán szakmai közösség alakult ki. S bár nagyon sajnálom azokat, akiket különösen súlyt a gazdasági válság, nekünk ezt most sajnos ki kell használnunk. Ugyanis éppen ennek köszönhetően zárult kicsit az olló szára az állati eredetű és a növényi alapú termékek ára között. Komoly szerep vár az érdekképviseletekre, de bármilyen nehézség is adódik az utunkon, türelmesen haladni kell rajta tovább!”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.