Meggyes, spárgás, sütőtökös, karamellás-banános: ez csak néhány azokból a piteötletekből, amikkel ebben a válogatásban találkozhatsz. Mindegy, hogy épp sósra vagy édesre, klasszikusra vagy nem mindennapi kombinációra vágysz, e kilenc pite közül biztosan találsz olyat, ami elnyeri a tetszésed.
A pite egy olyan sütemény, amely generációk óta összehozza a családot és a barátokat a különböző eseményeken. Készülhet többek között omlós vagy leveles tésztából, tölteléknek pedig szinte bármi kerülhet bele, a fűszeres ragutól kezdve a gyümölcsökig.
A pitetörténelmet, ahogyan a gasztronómiát nagy általánosságban, leginkább az elérhetőség és a helyi kulináris hagyományok alakították ki: a briteknél például a leginkább elterjedt változat krumplipüréréteg alatt sült húsos raguval készül, míg a görög konyhában a rétestésztához hasonló filotésztában sütnek a szezontól függően édes és sós töltelékeket egyaránt.
Ha pedig még sosem készítettél pitét, akkor sincs ok aggodalomra: közel sem akkora ördöngösség, mint azt sokan gondolják, és nem is olyan hosszadalmas az elkészítése. Íme kilenc pite, ami családi összejövetelre, baráti találkozóra, de akár egy hétköznapi vacsorára is ideális lehet.
Gluténmentes almás pite, ha valami egészségesebbre vágysz

A klasszikus almás pite hozzávalóit egészségesebb, növényi alapú, gluténmentes, cukormentes és olajmentes alapanyagokra cseréltük, de biztosíthatunk róla, hogy így is isteni, vendégeket lenyűgöző lesz a végeredmény.
Ennek az almás pitének az alapja datolyából, magvajból és zabpehelyből készül. Az alma pedig reszelve kerül bele, amit egy csipet fahéjjal és savanykás baracklekvárral bolondítunk meg.
A receptért kattints ide!
Spárgás quiche: francia sós pite zöldségekkel

A quiche a francia konyha egyik remeke: ebbe a sós pitébe szinte végtelen variációban kerülhet töltelék, akár az évszaknak megfelelően is. Ebben a változatban spárgával készítjük, de bátran kísérletezhetsz különböző kombinációkkal.
Vagy egyszerűen felhasználhatod hozzá a már régóta a konyhapulton fonnyadozó zöldségeket is. Lehet például spenótos-gombás, póréhagymás-paradicsomos vagy éppen cukkinis-zöldborsós is.
A receptért kattints ide!
Sütőtökös pite, az őszi kedvenc

Fűszeres illatok, omlós tészta és mutatós halloweeni díszítés: ez az amerikai sütőtökös pite ünnepi változata. Persze nemcsak ünnepekkor, hanem a sütőtök idénye alatt bármikor elkészítheted.
A sütőtökös pite lehet sós is, azonban ez egy édes változat, ami ráadásul az őszi hangulat egyik ikonikus elemével készül, a híres sütőtökös fűszerrel, a pumpkin spice keverékkel.
A receptért kattints ide!
Sütés nélküli karamellás-banános pite: kezdők is bátran nekifoghatnak

Ez a pite nevét a banana és a toffee, azaz a „banán” és a „karamell” szavak összevonásával kapta. Igazi klasszikus desszertté vált az elmúlt évtizedekben, és mindössze néhány kisebb módosítással teljesen növényi alapanyagokból is elkészíthető.
Ha még nem ettél banoffee pie-t, feltétlenül ajánljuk, hogy próbáld ki: sütés nélkül készül, ezért a nyári hőségben is tökéletes választás. És nem kell hozzá pitetésztát sem gyártani, így kezdő konyhaművészek is bátran nekiveselkedhetnek.
A receptért kattints ide!
Pásztorpite, a brit klasszikus – fűszeres vegán raguval

A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: alulra zamatos, szaftos ragu kerül, ami krémes krumpliréteg alatt sül tökéletesre.
Az eredetileg húsos alapot itt lencséből és barna csiperkegombából készítjük. Tökéletes főfogás bármilyen ünnepi, de akár hétköznapi vacsorához is, ugyanis isteni, laktató, és nem kell vele sokat babrálni.
A receptért kattints ide!
Savanykásan édes meggyes pite, az igazi klasszikus

Ez a meggyes pite nem az, amit a sarki pékségben megszoktál. Tésztája vékonyabb és kevésbé édes, a töltelék pedig két részből áll: az alsó tésztarétegre meggydarabokat teszünk, amire aztán egyenletesen elosztott meggylekvár kerül.
Szerencsére nemcsak a meggy idénye alatt készítheted, hanem bármikor, amikor megkívánod, ugyanis friss és fagyasztott meggyből is leteszteltük, és egyaránt mennyei a végeredmény.
A receptért kattints ide!
Spanakopita: görög spenótos-kapros pite egyszerűsített változatban

A spanakopita azon görög péksütemények egyike, amibe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Mindemellett rendkívül egyszerű az elkészítése, ha a házi tésztát boltira cseréljük. Az eredeti recept ugyanis görög filotésztával készül, amivel még a gyakorlott kezeknek is meggyűlik időnként a baja.
Ezért ezt az egyszerűsített változatot kész leveles tésztával készítettük el: az eredmény így is isteni, ami akár egy vacsorapartin vagy hétvégi reggeliként is megállja a helyét.
A receptért kattints ide!
Almás pite kicsit másképp: szőlő és dió is kerül a töltelékbe

Ez a szőlővel és dióval bolondított almás pite nem az itthon népszerűbb, puha tésztás, reszelt almás változat. Tésztája vékonyabb, vajasan omlós, tölteléke pedig darabosabb és szaftosabb, tehát sokkal inkább hasonlít az amerikai desszertre.
A végeredmény egy isteni, szaftos, kellemesen omlós pite, amiben a klasszikus almás tölteléket dióval és szőlővel tesszük különlegessé. Ráadásul ehhez a változathoz a gyümölcsöket nyersen töltjük a tésztába, ezzel időt és energiát spórolva.
A receptért kattints ide!
Tarte soleil, azaz francia nappite aszalt paradicsomos töltelékkel

A tarte soleil egy olyan nap alakú pite, ami leveles tésztából készül. Tökéletes baráti vagy családi összejövetelek alkalmával elkészíteni, ugyanis „sugarait” az asztal köré ülve együtt szakítjuk le és fogyasztjuk el, ezzel idilli, meghitt hangulatot adva a vacsorának.
Ebben a receptben aszalt paradicsomos, diós tölteléket készítettünk hozzá, ami remekül illik az omlós, ropogós tésztához, de kerülhet bele például friss bazsalikomos és spenótos vagy olívabogyós-fokhagymás töltelék is.
A receptért kattints ide!
A cikk eredetileg 2024. 07. 18-án jelent meg a Prove-on.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.