Most olvasott cikk
Petíció: legyen szőrmementes a Budapesti Karácsonyi Vásár

Petíció: legyen szőrmementes a Budapesti Karácsonyi Vásár

Legyen szőrmementes a Budapesti Karácsonyi Vásár

A napokban a Magyar Szőrmeellenes Liga bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy az eladók a Budapesti Karácsonyi Vásáron ne árulhassanak többé állati szőrmét. A kampány célja, hogy megvédjék az állatokat a szörnyű kínhaláltól, az embereket az egészségre káros szőrmebundától és a Földet a fenntarthatatlan szőrmeipartól.

A petíciót itt tudod aláírni.

Kérjük a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár szervezőit, hogy a 2019-es adventi ünnep megszervezésekor az európai fejleményekkel és hazai megváltozott közerkölccsel összhangban fogadjanak szőrmementességet, és 2019-ben először csak szőrmementes standok felállítását szorgalmazzák.

– írják a kampány oldalán.

Miért fontos?

A LAV olasz állatvédő szervezet adatai szerint világszerte évente minimum 95 millió állatot ölnek meg a prémjéért, főleg Európában és Kínában. Magyarországon jelenleg legális és államilag támogatott a szőrmekereskedelem, hazánkban található Európa egyik legnagyobb csincsillatenyészete is.

A 200-nál is több működő telep mellett számos illegális farm is létezik. A szőrmefarmok kegyetlen ketrectartási rendszere, a rendkívül stresszes tartási körülmények borzalmas lelki és fizikai sérüléseket, betegségeket okoznak az állatoknak.

A szőrme nem alapvető szükséglet, pusztán luxuscikk. A lakosság növekvő hányada indokolhatatlannak tartja, hogy az állatokat hosszadalmas szenvedésnek tegyék ki, olyan célért, melynek egyedüli eredménye egy bunda vagy a divatkiegészítők létrehozása.

Az EU-tagállamok népességének nagy része elfogadhatatlannak tartja a szőrmegazdálkodást, a támogatottság napról napra jelentősen növekszik. A szőrmekikészítés különös kegyetlensége, valamit az európai polgárok etikai aggályai miatt egyre több ország (Egyesül Királyság, Ausztria, Hollandia, Szlovénia, jelenleg is kivezetés alatt Norvégia stb.) zárta be szőrmefarmjait az elmúlt években.

A világ lassan szőrmementes lesz

A fogyasztók felől érkező nyomás hatására nagy befolyású divatházak, mint a Versace, az olasz Furla, Gucci és Michael Kors, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren és még sokan mások is csatlakoztak a szőrmementes mozgalomhoz. 2018-ban szőrmementessé vált az egyik legnagyobb befolyású divatesemény, a London Fashion Week is, illetve számos média is bejelentette, hogy sajtótermékeikből kizárja a szőrmét.

Örömmel látjuk, hogy Magyarország hasonló lépéseket tesz, és egyre több civil szervezet, állatvédő csoport támogatja, hogy országunk felzárkózzon ahhoz az élvonalhoz, amely tiszteletben tartja az állatok élethez való jogát. Hazai állatvédő közösségek többször tiltakoztak az itthoni csincsilla-prémtelepek ellen, hangsúlyozva a környezetre gyakorolt közvetlen káros hatásokat is.

A csincsillák azonban nem a szőrmeipar egyedüli áldozatai. A 2017-es adventi vásáron ezüstróka, nyérc, mosómedve, nyestkutya, sarki róka, vörös róka, nutria, és még számtalan más faj szőrméjét találtunk a szőrmeárus standoknál. Mindeközben a híres londoni Camden Marketen 2018. március 1-től tiltott a szőrmeárusítás.

A petíciót itt tudod aláírni.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.