Most olvasott cikk
Pen Farthing és a Nowzad állatai sikeresen kijutottak Afganisztánból

Pen Farthing és a Nowzad állatai sikeresen kijutottak Afganisztánból

Pen Farthing sikeresen elhagyta Afganisztánt-min

Felemás sikerrel zárult Paul „Pen” Farthing és az általa létrehozott állatmenhely, a Nowzad munkatársainak és védenceinek kálváriája Kabulban.

A Prove.hu is beszámolt arról, hogy a brit Királyi Haditengerészet veteránja az afgán főváros elfoglalását követően segítségért fordult az Egyesült Királyság kormányához csapatának kimenekítése érdekében, majd miután ez nem sikerült, nem volt hajlandó segítői és a közel kétszáz állat nélkül egyedül elhagyni Kabult.

A médiában folytatott kampánynak köszönhetően végül a brit hatóságok engedélyezték, hogy az adományok révén bérelt magánrepülőgéppel teljes csapatát és az állatokat egyaránt az Egyesült Királyságba szállíttassa. A történet azonban itt még nem ért véget, sőt.

Paul Farthing és csapata csütörtökön már 300 méterre volt a kabuli repülőtértől, amikor az öngyilkos merényletek miatt kénytelenek voltak visszafordulni.

„Megjártuk a poklot, hogy odaérjünk, mégis vissza kellett fordulnunk a pusztító robbanások okozta káoszba”

– írta akkor tweetjében, a korábbi tengerészgyalogos, aki ezek után sem adta fel tervét, hogy a 70 főnyi személyzetet, valamint a 140 kutyából és 30 macskából álló állatsereget biztonságban tudhassa. Péntek este végül a brit fegyveres erők katonái segítették át őket a repülőtér biztonsági rendszerén, s maradtak mellettük a tervezett felszállásig.

A Nowzad bejegyzése szerint erre végül szombaton délután került sor, ám a jótékonysági szervezet munkatársai nem jutottak el a repülőtérig. Farthing és négylábú védencei ugyanakkor vasárnap reggel szerencsésen megérkeztek az Egyesült Királyságba.

A csapat állatorvosa, dr. Iain McGill szerint az állatok ahhoz képest, hogy min mentek keresztül, egészen jó állapotban vannak. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szükséges ellenőrzéseket követően most karanténba kerülnek.

Paul Farthing eljutott az Egyesült Királyságba
© Nowzad

Farthing hosszú idő után, először aludhatott a repülőgépen, hiszen korábban minden energiáját és idejét az állatok és munkatársai kimentésére fordította. Emiatt vannak, elsősorban a lakosság, akik most nemzeti hősként ünneplik, miközben Ben Wallace védelmi miniszter korábban túlzottnak tartotta az ügy médiamegjelenését, különösen az afganisztáni események következtében kialakult humanitárius válság kellős közepén.

A Külügyminisztérium különleges bizottságának elnöke, Tom Tugendhat például azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy miközben a kétszáz állat beszállítására figyeltek, az ő tolmácsának családját nagy valószínűséggel meggyilkolták a tálibok.

Az Ark hadművelet azonban nem járt teljes sikerrel, az állatmenhely kabuli személyzete ugyanis lemaradt arról a repülőről, amely egyike volt az utolsó brit járatnak szombaton délután. Az Egyesült Királyság 20 éves katonai szerepvállalása Afganisztánban ezzel lezárult, a Nowzad és alapítója, Paul „Pen” Farthing története azonban aligha. A háborús veterán minden bizonnyal folytatja küzdelmét, az állatmentő missziója során őt korábban segítő munkatársai életének megmentéséért.

Hozzászólások (1)
  • Csodálatos egy Ember!! Minden támogatást megérdemel!!
    Óvári Marianna

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.