Ha szereted a paradicsomos húsgombócot, de kipróbálnál egy növényi alapú változatot is, ez a tofufasírt tökéletes választás. Jól illik különböző gabonákhoz, grillzöldségekhez, salátákhoz, zöldségpürékhez, főzelékekhez, de akár tészta- vagy szendvicsfeltétnek is.
A klasszikus paradicsomos húsgombóc növényi alapokon is elkészíthető: a tofu, a morzsa és a csicseriborsóliszt gondoskodik a megfelelő állagról, míg a morzsolt kakukkfű, az őrölt római kömény, az őrölt pirospaprika és a Worcestershire-szósz mély, gazdag ízt ad neki. A fasírtokat fűszeres, paradicsomos máz borítja, amely sütés közben kissé karamellizálódik, így nemcsak kinézetében, hanem ízében is még izgalmasabbá teszi ezt az ételt.
Mivel olaj helyett a sütőben sütjük, a végeredmény sokkal könnyedebb lesz, de továbbra is laktató fogás marad. A tofufasírt ráadásul könnyen dobozolható, így tökéletes ebéd vagy vacsora is lehet belőle másnap.
Hozzávalók
20 db fasírthoz
- 360 g (két csomag) tofu
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 70 g csicseriborsóliszt
- 50 g morzsa
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál só
- néhány tekerés frissen őrölt bors
A szószhoz
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
Tofufasírt elkészítése
- A hagymákat pucold meg, majd a vöröshagymát vágd nagyon apró kockára, a fokhagymát pedig reszeld le vagy zúzd össze.
- A tofut morzsold egy nagyobb tálba, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a csicseriborsólisztet, a morzsát, a Worcestershire-szószt, a kakukkfüvet, a sót és a frissen őrölt borsot.
- Alaposan gyúrd össze, és formálj belőle kisebb gombócokat. Körülbelül húsz golyó fog belőle kijönni. Ezeket halmozd egy tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Keverd össze a szósz hozzávalóit, és egy ecset segítségével kend le vele alaposan a tofufasírtokat. Nem fog az összes kelleni, a maradékot tedd félre későbbre.
- Tedd be sülni 200 ℃-ra 30 percre, majd ha kivetted, kanalazd rá a maradék szószt. Oszlasd el egyenletesen, és tedd vissza további öt percre a sütőbe. Így kellemesen szaftos lesz, de nem marad nyers a sűrített paradicsom.
- Tálald párolt gabonával, zöldségpürével vagy salátával, de tökéletes paradicsomostészta-feltét is lehet belőle.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.