Most olvasott cikk
Paradicsomos tofufasírt – a klasszikus húsgombóc vegán változata

Paradicsomos tofufasírt – a klasszikus húsgombóc vegán változata

Paradicsomos tofufasírt egy tányér paradicsomos spagettin felülnézetből, sötét felületen, mellette két fürt koktélparadicsom

Ha szereted a paradicsomos húsgombócot, de kipróbálnál egy növényi alapú változatot is, ez a tofufasírt tökéletes választás. Jól illik különböző gabonákhoz, grillzöldségekhez, salátákhoz, zöldségpürékhez, főzelékekhez, de akár tészta- vagy szendvicsfeltétnek is.

A klasszikus paradicsomos húsgombóc növényi alapokon is elkészíthető: a tofu, a morzsa és a csicseriborsóliszt gondoskodik a megfelelő állagról, míg a morzsolt kakukkfű, az őrölt római kömény, az őrölt pirospaprika és a Worcestershire-szósz mély, gazdag ízt ad neki. A fasírtokat fűszeres, paradicsomos máz borítja, amely sütés közben kissé karamellizálódik, így nemcsak kinézetében, hanem ízében is még izgalmasabbá teszi ezt az ételt.

Mivel olaj helyett a sütőben sütjük, a végeredmény sokkal könnyedebb lesz, de továbbra is laktató fogás marad. A tofufasírt ráadásul könnyen dobozolható, így tökéletes ebéd vagy vacsora is lehet belőle másnap.

Hozzávalók

20 db fasírthoz

  • 360 g (két csomag) tofu
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 70 g csicseriborsóliszt
  • 50 g morzsa
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál só
  • néhány tekerés frissen őrölt bors

A szószhoz

  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény

Tofufasírt elkészítése

  1. A hagymákat pucold meg, majd a vöröshagymát vágd nagyon apró kockára, a fokhagymát pedig reszeld le vagy zúzd össze.
  2. A tofut morzsold egy nagyobb tálba, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a csicseriborsólisztet, a morzsát, a Worcestershire-szószt, a kakukkfüvet, a sót és a frissen őrölt borsot.
  3. Alaposan gyúrd össze, és formálj belőle kisebb gombócokat. Körülbelül húsz golyó fog belőle kijönni. Ezeket halmozd egy tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
  4. Keverd össze a szósz hozzávalóit, és egy ecset segítségével kend le vele alaposan a tofufasírtokat. Nem fog az összes kelleni, a maradékot tedd félre későbbre.
  5. Tedd be sülni 200 ℃-ra 30 percre, majd ha kivetted, kanalazd rá a maradék szószt. Oszlasd el egyenletesen, és tedd vissza további öt percre a sütőbe. Így kellemesen szaftos lesz, de nem marad nyers a sűrített paradicsom.
  6. Tálald párolt gabonával, zöldségpürével vagy salátával, de tökéletes paradicsomostészta-feltét is lehet belőle.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

//Hide "HIRDETÉS" label if Google ad is empty

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének