A koronavírus globális szintű terjedésének közepette eljött az ideje, hogy kiderítsük ezen vírus eredetét, és ami még ennél is fontosabb, a védekezés lehetőségét.

Ha elkapjuk a vírust, megbetegszünk, de attól függően, ahogyan a szervezetünk kezeli ezt, az enyhe megfázásos tünetektől az életveszélyes légúti betegségig terjed a skála. Mindezt a választásaink befolyásolják.

A vírus eredete

Először is, jusson eszünkbe, hogy ez a vírus is valószínűleg az állatok elfogyasztása miatt terjedt át az emberre.

A vírus a gazdaállatról más élőlényekre terjedhet át, főleg túlzsúfolt vagy természetellenes körülmények közt. A tudósok feltételezése szerint a COVID-19 vírus a kínai húspiacokon terjedt el, más vírusokkal keveredve, a denevérek ürüléke által.

Ugyanakkor már a tobzoskák is felkerültek arra a listára, ami azt vizsgálja, hogy pontosan honnan indulhatott a koronavírus.

Ez a légutakat érintő vírus cseppfertőzés által közvetlenül a tüdőbe jut, illetve olyan tárgyak által is terjed, melyekkel érintkezésbe kerülünk és eljut a sejthártyáig. Úgy tűnik, még száraz felszínen is életképes marad.

Dr. Kennedy Shortbridge szerint a madárinfluenza vírusa Kelet-Kína farmjainak csirkéitől eredt, akik kacsák közelében is tartózkodtak.

Vegyük figyelembe azt is, hogy társadalmunkban a legtöbb csirke és egyéb, fogyasztásra szánt állat nagyüzemi, zsúfolt, természetellenes és stresszes környezetből származik.

Koronavírus ellenszer - növényi étrend
Számítógépes illusztráció egy vírusról.

Mik azok a vírusok?

A vírusok élő sejtekből álló anyagok, melyek egy gazdaállatban élnek, hogy szaporodni tudjanak. A gazdatestből más élőlényekre terjednek.

A vírus típusától függően terjedhet ürülékkel, vérrel, nyállal vagy váladékkal, ami aztán a levegőbe kerül kis cseppek formájában, vagy közvetlen bőrkontaktussal.

Az ételmérgezések is gyakran az állatokból származó vírusokból erednek. Az influenza szintén.

Az influenzán túl

Az influenzán kívül a daganatos betegségeknek is mintegy 20 százaléka olyan fertőző anyagoktól ered, melyek vírusokat tartalmaznak. A vágóhídi munkások vagy húsfeldolgozásban tevékenykedők gyakran gazdái, hordozói a ráknak.

Például a pulykával vagy marhával dolgozók olyan szemölcsöket növesztenek a kezükre, melyek fertőző vírusoktól származnak. Ezek némelyike rákkeltő. Ez is azt mutatja, hogy a vírusok a nyers hús által bekerülhetnek az otthonunkba.

A szalmonella, az E-coli (kólibaktérium) és a campylobacter szennyeződés a pulykahúsban található, a hepatitis-E pedig a sertésben. Ezek könnyen terjednek, ha a csirkehúst tartalmazó zacskót betesszük a bevásárlókocsiba, majd egyéb helyekre rakjuk át.

Mindenki ki van téve a fertőzésnek, aki hússal teli csomaghoz ér, még a gyerekek is, akik otthon megtapogatják a konyhapultot, ahová a húst tettük.

Alapszabály, hogy a húst le kell öblíteni, miután hazahoztuk. De a húsról lespriccelő esetleges szennyeződés szétterjedhet a konyhában, és az ezt követő 24 órában felelős lehet az influenzáért vagy a vizeletkiválasztó rendszer fertőzéseiért.

Teljes értékű növényi étrend a koronavírus ellen
A teljes értékű növényi ételek védelmet jelenthetnek a koronavírussal szemben.

Védd meg magad!

Akik kevesebb húst fogyasztanak, kevésbé vannak kitéve a ráknak, és ez abból is következhet, hogy kevesebb olyan vírussal találkoznak, mely állatról emberre terjed.

Érdekesség, hogy akik laktózintoleranciával élnek együtt, kevésbé kapnak mellrákot vagy petefészekrákot. Lehetséges, hogy az emésztőszervi panaszok miatti tejtermék-mellőzés által ők önkéntelenül védik magukat a tejben úszkáló vírusoktól?

Másrészről kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztás ellensúlyozza a HPV és az influenza vírusát. A tea zöld leveles növény, tele van antioxidánssal, ami védi a sejteket és megtisztítja a vért a baktériumoktól és méreganyagoktól.

A növények, mint a zöld tea is, megvédenek a mikrobák által okozott fertőzésektől, így a vírusoktól is. Ha teljes értékű növényi ételeket fogyasztunk, ez nehéztüzérséget jelent a vírusokkal és más betolakodókkal szembeni harcban. Ha nem így teszünk, és állati eredetű ételeket fogyasztunk, a vírusok elleni háborúban hadsereg nélkül maradunk.

Mit tehetsz a koronavírus ellen?

Természetesen moss kezet minden tevékenység előtt és után (mint az utazás, étkezés, bármilyen érintkezés). Aztán ismerd meg, mik azok az anyagok a testedben, melyek védelmet jelentenek a vírusok ellen: a teljes értékű növényi ételben található antioxidánsok és fitokemikáliák.

Ezek a csodás molekulák nem találhatók meg a húsban, tojásban, tejtermékekben és halban; ezek az ételek nem tartalmazzák őket.

A zöld leveles zöldségekből, színes zöldségekből és gyümölcsökből nyerjük őket, hiszen tele vannak olyan tápanyagokkal és antioxidánsokkal, melyek pajzsként szolgálnak a sejtjeinknek az olyan támadókkal szemben, mint a baktériumok, vírusok, méreganyagok, és megvédik a sejteket a veszélytől és az öregedéstől.

A leghatékonyabb ellenszer a koronavírus ellen, ha megfelelően erős immunrendszert és egészséges bélflórát alakítunk ki.

Ez azt jelenti, hogy a tápanyagokat és rostokat teljes értékű növényi ételekből vesszük magunkhoz. A rost az egészséges mikrobiom felépítéséhez járul hozzá a bélrendszerben, és támogatja az immunrendszerünk működését.

Étkezési tanácsok:

  • Kerüld a feldolgozott ételeket
  • Kerüld az állati eredetű ételeket
  • Fogyassz teljes értékű növényi ételeket

Utóbbi támogatja az egészséges mikrobiomot és szabályozza, hogy a cukor milyen sebességgel kerüljön a vérbe – és ez az a módszer, ami megvédheti a vírusoknak leginkább kitett embereket: az időseket, a legyengült immunrendszerűeket, az egészségügyben dolgozókat, a dohányzókat és a kórházi kezelés alatt állókat.

Teljes értékű növényi étrend a junk food ellen
A feldolgozott ételekben gazdag étrend helyett jobb választásnak bizonyul a teljes értékű növényi étrend.

Erősítsd a szervezeted a koronavírussal szemben

  • Kerüld a feldolgozott ételeket, mert ezek csökkentik az immunrendszer működését, ide tartoznak azok az ételek is, melyek gyorsan alakulnak át cukorrá: ezek a finomított szénhidrátok.
  • Kerüld az állati eredetű ételeket, melyekben patogének bújhatnak meg, támadva az immunrendszert. Az állati eredetű ételek összefüggésben állnak az inzulinrezisztenciával és a gyulladásokkal, éppúgy, mint a toxikus anyagcseretermékek kibocsátásával.
  • Fogyassz növényi ételeket a szivárvány minden színében, nap mint nap, azokért a tápanyagokért, melyek együttes hatásával kontrollálható a gyulladás és erősödik az immunrendszer: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, gyökérzöldségek, hüvelyesek, gombák, dió- és mogyorófélék.
  • Mivel itt a tavasz, amikor csak tudsz, tartózkodj pár percig a napsütésben, minden előnyös hatásáért, például a D-vitamin ellátásért.
  • Ha utazol, vidd magaddal a saját készítésű ételeidet. Mit szólnál a szeletelt zöldséghez, garbanzo babhoz és spenóthoz? Tény, hogy minél inkább eltervezed és gondosan elkészíted az ételeidet, annál nagyobb eséllyel maradsz egészséges.

Hatalmadban áll kontrollálni ezt a vírust és más vírusfajtákat is, ha kihasználod a növényi ételek és a helyes életmód erejét.

Ne tedd magad sebezhetőbbé, ehelyett válaszd a helyes étrendet, önmagadért és a többi emberért egyaránt.

A Veganuár egy 30 napos, ingyenes online program, ami segít megismerni a növényi ételeket. Recepteket és útmutatókat kapsz minden nap. Kattints ide az elkezdéshez.

(via ThriveGlobal)

Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

1 hozzászólás

  1. Köszönöm a levelet, nagyon megörültem h újból itt vagytok, örömmel olvasok minden sort.Minden így igaz…

Írd le a véleményed!