Kutatók rántották ki a szőnyeget a paleoétrend alól

Egy új kutatás keretében cáfolták az elméletet, amelyre a paleoétrend épül. Egy javarészt húsevőnek hitt kőkorszaki közösségről bebizonyították, hogy 80 százalékban növényekkel táplálkoztak.

Számos táplálkozási irányzat létezik ma már, és természetesen mind a „Szent Grált” ígéri követőinek. Mindegyik diéta képviselői másképp érvelnek a maguk igaza mellett. A paleolit táplálkozás hívei szerint például a legegészségesebb, ha halászó-vadászó őseinkhez hasonlóan táplálkozunk. Ez a diéta tiltja

  • a cukrot,
  • a gabonákat,
  • a tejtermékeket és
  • a hüvelyeseket.

A kőkorszaki táplálkozást követők jelentős mennyiségű húst, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket esznek.

Most azonban egy új tanulmány cáfolja mindezt. Egy kutatás során ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a húst hússal habzsoló őseinkről alkotott kép hamis lehet.

Az igazi paleoétrend javarészt növényi alapú lenne?

A történelemtanárok előszeretettel mutogatják tanítványaiknak kőkorszaki őseink vadászathoz használt eszközeit. Éppen ezek azok a leletek azonban, amelyek – úgy tűnik – tévútra vihettek számos kutatót. Meggyőződésükké vált ugyanis, hogy ebben az időben már a közösségek a vadászatra helyezték a táplálékszerzési hangsúlyt a gyűjtögetéssel szemben. Ez azonban téves hipotézis lehet a legújabb kutatások szerint.

Elemzésünk azt mutatja, hogy az étrendjük 80 százalékban növényi alapanyagból és 20 százalékban húsból állt

– idézi a Business Insider Randy Haast, a Wyomingi Egyetem antropológia-adjunktusát a PLoS ONE szakfolyóiratban publikált tanulmány vezetőszerzője.

Haas és kutatói csoportja a perui Altiplanón mintegy 9000 évvel ezelőtt eltemetett emberek maradványait vizsgálta meg. Az itt élő közösségről egészen eddig azt gondolták, hogy főként húsevők voltak. Az új analitikai technikák segítségével azonban ki tudták már olvasni a csontokban elraktározott anyagokból, mit is ettek akkoriban az emberek.

A perui ősök étrendje – mint most kiderült – 70-95 százalékban növényi alapú étrend volt. Táplálékuk jelentős részét valószínűleg gumók, a mai burgonya rokonai tették ki.

Egészségügyi aggályok is felmerülnek

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association – AHA) 2021-ben tudományos nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy melyek azok az étrendi javaslatok, amelyek védhetik a szívet és az ereket. Megvizsgálták az egyes táplálkozási irányzatokat is ennek keretében.

A ketogén és paleoétrend kapcsán arra jutottak, hogy ezek az étrendek a legaggályosabbak a szív- és érrendszer egészségének megőrzése szempontjából. Egyszerre korlátozzák ugyanis az egészséges gabonák és hüvelyesek, adott esetben pedig a gyümölcsök és zöldségek bevitelét is, miközben korlátlanul ajánlják a vörös és feldolgozott húskészítmények, továbbá a telített zsírsavak bevitelét.

Ez a cikk is érdekelhet:

Napszemüveges nő farmernadrágban és farmerdzsekiben ül a füvön, a háttérben fák, és a telefonját nézi

Két évszázad alatt szinte teljesen elvesztettük a kapcsolatot a természettel

Riasztó képet fest arról egy friss kutatás, mennyire eltávolodtunk a

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Egy tál kapros-olívás spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, azaz az utcalányok tésztája – klasszikusan pikáns, halmentes verzióban

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének