Most olvasott cikk
Pakisztánban iskolai tananyag lesz az állatokkal való helyes bánásmód

Pakisztánban iskolai tananyag lesz az állatokkal való helyes bánásmód

Pakisztán, állatvédelem

Pakisztánban a hírek szerint iskolai tananyag lesz az állatokkal való helyes bánásmód. Salman Sufi, a miniszterelnökség stratégiai reformjaiért felelős vezetője jelentette be a hírt Twitteren.

A pakisztáni politikus tweetjében arról beszélt, hogy az ország északi részén fekvő fővárosi régióban kerül bevezetésre az új tananyag, amiben a gyerekeket megtanítják, hogy könyörületesen és humánus módon viszonyuljanak az állatokhoz, és így felelős állampolgárokká válhassanak.

Az iskolai tananyag, ami már nagyjából körvonalazódott, de még néhol finomításra szorul, egyaránt bekerül az állami és a magán oktatási intézmények programjába, mondta Salman Sufi a Dawn pakisztáni újságnak adott telefonos interjújában.

A kurzus nem csak tantermi, de szakkör jellegű órákat is magában foglal majd, melyeken állatvédő aktivisták látogatnak el az iskolákba, hogy arról beszéljenek, mekkora felelősséggel jár a házi kedvencek tartása, és hogy nem lehet csak úgy szórakozásból állatot tartani.

Körülbelül 9 éves koruktól kezdődően találkoznak az új anyaggal a gyerekek, ami a pakisztáni oktatási rendszer általános iskolájának ötödik, végzős évfolyamát jelenti.

Salman elmondása alapján nem csak a háziállatok kerülnek bele a tananyagba, de a Pakisztánban nagy számban előforduló kóbor állatok is.

Meg kell érteniük a gyerekeknek, hogy nem lehet kövekkel dobálni a kóbor kutyákat. Hogy sokkal jobb, ha ivartalanítják őket. Az Iszlám is azt tanítja, hogy minden élőlényt tisztelni kell, és külön kiemeli az állatok védelmét

– magyarázta a miniszterelnök.

Megemlítette még a szamarakat és a majmokat is, akik számára elmondása szerint az utóbbi években „borzalmas hellyé” változott az ország.

Nem csak a házi kedvencekről van szó

A megszokott házi kedvencek és a kóbor állatok mellett az egzotikus állatok tartásáról is sok szót ejtenek majd a tananyag szerint, kihangsúlyozva, hogy ezeket az állatokat senkinek sem lenne szabad megvásárolni.

„A mi generációnk cserbenhagyta az állatokat, szóval gondoskodnunk kell arról, hogy a gyermekeink jóvá tegyék a hibáinkat” – ismerte be Salman az interjú végén.

Mahera Omar, a Pakistan Animal Welfare Society (Pakisztáni Állatjóléti Társaság) társalapítója nem meglepő módon kifejezetten örült a bejelentésnek. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy már gyerekként megtanuljuk, hogy kedvesen bánjunk az állatokkal.

Ha a gyerekek ezekkel az értékekkel nőnek fel, az egy sokkal könyörületesebb társadalmat fog előidézni. Megtanulják, hogy az állatok is éreznek fájdalmat, vannak jogaik és az őket megillető tisztelettel kell viszonyulnunk hozzájuk

– fejtette ki véleményét.

Az állatok helyzete Pakisztánban

Habár az országban érvényben van egy 1890-ben életbe lépett állatvédelmi törvény, Syed Mohammad Ali újságíró cikkében idejétmúltnak nevezi azt, amely sem kulturális, sem tudományos, sem kereskedelmi szempontból nem felel meg az aktuális állatjóléti elvárásoknak.

A pakisztáni állatok helyzetéről írt riportjában úgy fogalmaz, hogy az állatkínzás sajnos számos formában jelen van az országban. A politikusok sokszor ketrecbe zárt oroszlánokkal dobják fel kampánykörútjukat, vagy születésnapi bulikon a gyerekek élő állatot kapnak ajándékba. Az országban található állatkertek is híresen rossz állapotban vannak.

Ő is megemlíti, hogy a lovak, szamarak és öszvérek helyzete különösen siralmas. Őket sokszor bántalmazzák, éheztetik és túldolgoztatják.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.