Most olvasott cikk
Padlizsános ajvár: a házi verziót semmi nem múlja felül

Padlizsános ajvár: a házi verziót semmi nem múlja felül

Ajvár, vagyis sült paprikás, padlizsános pástétom két üvegben, az egyik nyitott oldalnézetből, fa asztalon, mögötte kosárban friss paprika, padlizsán és petrezselyem

A padlizsán és a paprika szezonja egész szeptemberben és októberben tart, ezért mindenképp érdemes kipróbálnod az ezekből a zöldségekből készülő krémes pástétomot, az ajvárt. Bár már széles körben találhatsz a különböző szupermarketek polcain is készen, garantáljuk, hogy a házi változatot semmi nem múlja felül.

Tulajdonképpen az ajvár nem sokban különbözik a zakuszkától: a zakuszka paprikából, padlizsánból, hagymából és fokhagymából készül, az ajvár pedig elsősorban paprikából, amihez sok változatban kerül padlizsán és fokhagyma.

Az elkészítés során először a paprikát (ami lehet édes és csípős is) megpirítjuk, majd nejlonzacskóba tesszük kihűlni, hogy könnyebben megpucolható legyen. Ezután következik a hámozás: a héján kívül a magokat is gondosan el kell távolítani. Ez utóbbi nagyon fontos, mert ezektől keserű lehet a végeredmény. A hagyományos receptekben gyakran egész éjszakára szűrőben hagyják lecsepegni a paprikát, majd ezt követően hosszasan főzik. Mi alább egy gyorsított változatot mutatunk.

Ahány ház, annyi szokás: van, aki zúzott paradicsomot és sárgarépát is ad hozzá, leggyakrabban azonban padlizsán és fokhagyma kerül a paprika mellé. Az alábbi receptben mi is az utóbbi változatot mutatjuk.

Hozzávalók:

  • 500 g kápia paprika
  • 250 g padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé vagy fehérborecet
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra.
  2. Mosd meg a padlizsánt és a paprikát, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd addig, amíg puhák lesznek, és fekete foltok jelennek meg a külsejükön (kb. negyven perc-egy óra).
  3. Ha elkészültek, tedd a zöldségeket nejlonzacskóba kihűlni, majd pucold meg őket, illetve távolítsd el a paprika magjait. Tedd a paprikát és a padizsánt egy szűrőbe egy tál fölé, és hagyd őket 20-25 percig lecsepegni.
  4. A fokhagymát vágd kisebb darabokra vagy zúzd össze, majd hevíts fel két evőkanál olívaolajat egy edényben. Pirítsd a fokhagymát alacsony lángon kb. egy percig. Zárd el, add hozzá a paprikát, a padlizsánt és kb. fél teáskanál sót, majd pürésítsd el botmixerrel.
  5. Ezután adj hozzá egy evőkanál citromlevet vagy fehérborecetet, jó néhány tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint még sót.
  6. Ha befőzöl télire, akkor tedd vissza a tűzhelyre, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd kb. 15 percig. Az ajvárt forrón töltsd csírátlanított csatos vagy befőttesüvegekbe, fordítsd őket fejjel lefelé, bugyoláld be konyharuhába, és így hagyd kihűlni.

Fogyaszd hideg reggeli részeként, tedd hideg vagy melegszendvicsbe, töltsd pitába, tortillába vagy leveles tésztába, vagy használd mártogatósnak vagy szósznak, amihez csak szeretnéd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének