A padlizsán és a paprika szezonja egész szeptemberben és októberben tart, ezért mindenképp érdemes kipróbálnod az ezekből a zöldségekből készülő krémes pástétomot, az ajvárt. Bár már széles körben találhatsz a különböző szupermarketek polcain is készen, garantáljuk, hogy a házi változatot semmi nem múlja felül.
Tulajdonképpen az ajvár nem sokban különbözik a zakuszkától: a zakuszka paprikából, padlizsánból, hagymából és fokhagymából készül, az ajvár pedig elsősorban paprikából, amihez sok változatban kerül padlizsán és fokhagyma.
Az elkészítés során először a paprikát (ami lehet édes és csípős is) megpirítjuk, majd nejlonzacskóba tesszük kihűlni, hogy könnyebben megpucolható legyen. Ezután következik a hámozás: a héján kívül a magokat is gondosan el kell távolítani. Ez utóbbi nagyon fontos, mert ezektől keserű lehet a végeredmény. A hagyományos receptekben gyakran egész éjszakára szűrőben hagyják lecsepegni a paprikát, majd ezt követően hosszasan főzik. Mi alább egy gyorsított változatot mutatunk.
Ahány ház, annyi szokás: van, aki zúzott paradicsomot és sárgarépát is ad hozzá, leggyakrabban azonban padlizsán és fokhagyma kerül a paprika mellé. Az alábbi receptben mi is az utóbbi változatot mutatjuk.
Hozzávalók:
- 500 g kápia paprika
- 250 g padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé vagy fehérborecet
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra.
- Mosd meg a padlizsánt és a paprikát, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd addig, amíg puhák lesznek, és fekete foltok jelennek meg a külsejükön (kb. negyven perc-egy óra).
- Ha elkészültek, tedd a zöldségeket nejlonzacskóba kihűlni, majd pucold meg őket, illetve távolítsd el a paprika magjait. Tedd a paprikát és a padizsánt egy szűrőbe egy tál fölé, és hagyd őket 20-25 percig lecsepegni.
- A fokhagymát vágd kisebb darabokra vagy zúzd össze, majd hevíts fel két evőkanál olívaolajat egy edényben. Pirítsd a fokhagymát alacsony lángon kb. egy percig. Zárd el, add hozzá a paprikát, a padlizsánt és kb. fél teáskanál sót, majd pürésítsd el botmixerrel.
- Ezután adj hozzá egy evőkanál citromlevet vagy fehérborecetet, jó néhány tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint még sót.
- Ha befőzöl télire, akkor tedd vissza a tűzhelyre, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd kb. 15 percig. Az ajvárt forrón töltsd csírátlanított csatos vagy befőttesüvegekbe, fordítsd őket fejjel lefelé, bugyoláld be konyharuhába, és így hagyd kihűlni.
Fogyaszd hideg reggeli részeként, tedd hideg vagy melegszendvicsbe, töltsd pitába, tortillába vagy leveles tésztába, vagy használd mártogatósnak vagy szósznak, amihez csak szeretnéd.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.