Színes zöldségekkel, friss lime-mal és mogyoróval kerül az asztalra ez a pad thai, amely tökéletes belépő lehet a thai konyha világába. Elkészítése mindössze 30 perc, és nincs hozzá szükség semmilyen egzotikus eszközre vagy konyhai tudásra.
Nem nyúlik vissza évszázadokra a pad thai története, ugyanis a XX. század közepén vált ismertté, amikor a thai kormány a nemzeti identitás erősítésének és a rizsfogyasztás csökkentésének részeként népszerűsítette ezt az egytálételt. A stratégia pedig bevált: felkapott fogás lett ez a lakosság körében, az utcai árusok is felültek a hullámra, és máig előszeretettel kínálnak pad thait.
Az elkészítése nem igényel különleges eszközt vagy konyhai tudást, és a hozzávalók beszerzése sem lehetetlen küldetés. Színes zöldségekkel, friss lime-mal és ropogós mogyoróval kerül az asztalra.
Tökéletes belépő étel a thai konyha világába, ha pedig ízlett ez a pad thai, kipróbálhatod akár az enyhén csípős, selymes, mogyoróvajas thai tésztánkat, a thai zöld curryt tofuval vagy a thai ihletésű quinoasalátát pikáns, mogyoróvajas öntettel.
Összetevők
4 adaghoz
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db kis piros chili (elhagyható)
- 1/4 fejes káposzta
- 2 szál sárgarépa
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 250 g rizstészta (közepes vagy széles metélt)
A szószhoz
- 2 teáskanál tamarindpaszta
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 6 evőkanál víz
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 cm friss gyömbér, reszelve
- 1/2 teáskanál currypor
Pirításhoz, tálaláshoz
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 marék friss korianderlevél
- 1 marék pirított, durvára vágott földimogyoró
- ½ db lime leve
- friss csíra (opcionális)
A pad thai elkészítése
- Készítsd elő a szószt: egy kis tálban keverd össze a tamarindpasztát, szójaszószt, szezámolajat, vizet, barna cukrot, reszelt gyömbért és curryport. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.
- A zöldségeket készítsd elő: vágj fel mindent előre – a hagymát félkarikákra, a fokhagymát vékony szeletekre, a chilit karikákra, a káposztát csíkokra, a sárgarépát gyufaszálra, a kaliforniai paprikákat vékony csíkokra.
- A rizstésztát forró vízben áztasd 5-6 percig, amíg éppen megpuhul, de ne főzd túl. Szűrd le, és hideg vízzel öblítsd át.
- Wokban vagy nagy serpenyőben hevíts fel olívaolajat. Dobd rá a vöröshagymát, és pirítsd 2 percig nagy lángon.
- Add hozzá a sárgarépát, fokhagymát, káposztát és chilit, pirítsd együtt még 3 percig.
- Mehet bele a háromféle kaliforniai paprika, kavargasd 1-2 percig.
- Öntsd rá a szószt, forgasd át alaposan, majd keverd bele a lecsepegtetett rizstésztát. Ha szükséges, adj hozzá pár evőkanál vizet, hogy jól bevonja a szósz.
- A végén szórd bele a friss koriandert, de egy keveset hagyj meg belőle a tálaláshoz is, majd húzd le a tűzről.
- Tálaláskor szórd meg pirított mogyoróval, friss korianderrel, facsarj rá lime-ot. Akár friss csírát is kínálhatsz mellé.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.