Pad thai színes zöldségekkel és ropogós mogyoróval

Zöldséges pad thai, mellette egy pár evőpálcika.

Színes zöldségekkel, friss lime-mal és mogyoróval kerül az asztalra ez a pad thai, amely tökéletes belépő lehet a thai konyha világába. Elkészítése mindössze 30 perc, és nincs hozzá szükség semmilyen egzotikus eszközre vagy konyhai tudásra.

Nem nyúlik vissza évszázadokra a pad thai története, ugyanis a XX. század közepén vált ismertté, amikor a thai kormány a nemzeti identitás erősítésének és a rizsfogyasztás csökkentésének részeként népszerűsítette ezt az egytálételt. A stratégia pedig bevált: felkapott fogás lett ez a lakosság körében, az utcai árusok is felültek a hullámra, és máig előszeretettel kínálnak pad thait.

Az elkészítése nem igényel különleges eszközt vagy konyhai tudást, és a hozzávalók beszerzése sem lehetetlen küldetés. Színes zöldségekkel, friss lime-mal és ropogós mogyoróval kerül az asztalra.

Tökéletes belépő étel a thai konyha világába, ha pedig ízlett ez a pad thai, kipróbálhatod akár az enyhén csípős, selymes, mogyoróvajas thai tésztánkat, a thai zöld curryt tofuval vagy a thai ihletésű quinoasalátát pikáns, mogyoróvajas öntettel.

Összetevők

4 adaghoz

  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kis piros chili (elhagyható)
  • 1/4 fejes káposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 250 g rizstészta (közepes vagy széles metélt)

A szószhoz

  • 2 teáskanál tamarindpaszta
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 cm friss gyömbér, reszelve
  • 1/2 teáskanál currypor

Pirításhoz, tálaláshoz

  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék friss korianderlevél
  • 1 marék pirított, durvára vágott földimogyoró
  • ½ db lime leve
  • friss csíra (opcionális)

A pad thai elkészítése

  1. Készítsd elő a szószt: egy kis tálban keverd össze a tamarindpasztát, szójaszószt, szezámolajat, vizet, barna cukrot, reszelt gyömbért és curryport. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A zöldségeket készítsd elő: vágj fel mindent előre – a hagymát félkarikákra, a fokhagymát vékony szeletekre, a chilit karikákra, a káposztát csíkokra, a sárgarépát gyufaszálra, a kaliforniai paprikákat vékony csíkokra.
  3. A rizstésztát forró vízben áztasd 5-6 percig, amíg éppen megpuhul, de ne főzd túl. Szűrd le, és hideg vízzel öblítsd át.
  4. Wokban vagy nagy serpenyőben hevíts fel olívaolajat. Dobd rá a vöröshagymát, és pirítsd 2 percig nagy lángon.
  5. Add hozzá a sárgarépát, fokhagymát, káposztát és chilit, pirítsd együtt még 3 percig.
  6. Mehet bele a háromféle kaliforniai paprika, kavargasd 1-2 percig.
  7. Öntsd rá a szószt, forgasd át alaposan, majd keverd bele a lecsepegtetett rizstésztát. Ha szükséges, adj hozzá pár evőkanál vizet, hogy jól bevonja a szósz.
  8. A végén szórd bele a friss koriandert, de egy keveset hagyj meg belőle a tálaláshoz is, majd húzd le a tűzről.
  9. Tálaláskor szórd meg pirított mogyoróval, friss korianderrel, facsarj rá lime-ot. Akár friss csírát is kínálhatsz mellé.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének