Az őszi hónapokban van valami különleges varázsa annak, ahogy az idő lassan hűvösre fordul, és ilyenkor mindannyian kicsit jobban vágyunk arra a kuckós, otthonos érzésre. Ebben az időszakban jobban esik a konyhában lenni és valami melengető finomságot készíteni. Ez a hét recept segíthet az őszi hangulat megteremtésében, legyen szó édes finomságokról, őszi vitaminbombákról vagy melegítő levesekről.
Amikor hullani kezdenek a levelek, csepereg az eső és a szél fújni kezd, nincs is jobb, mint bekuckózni a meleg takaró alá egy forró teával és fűszeres süteménnyel vagy levessel a kezünkben. Ilyenkor sokkal jobban értékeljük a hétköznapok apró örömeit: egy fahéjas sütemény vagy egy frissen főtt krémleves illatát. Vagy akár csak azt a pillanatot, amikor forró kávét kortyolunk egy csendes, borús délutánon.
Ezek a melegséget adó ételek nemcsak a testünket melegítik fel, hanem lelkileg is felkészítenek minket a hidegebb hónapokra. Készítsd el velünk ezeket az otthonos őszi recepteket, amelyek hétköznapi varázst hoznak el az otthonodba.
Pumpkin spice latte házilag

Az őszi hangulat ikonikus eleme a pumpkin spice latte, vagyis a sütőtökös-fűszeres latte. Ennek egy fűszeres szirup adja az alapját, amelyből egyszerre nagyobb adagot is készíthetsz. Ez a hűtőben akár egy hónapig is eláll, így bármikor könnyedén felhasználhatod.
Nemcsak a reggeled fog csodásan indulni ettől a lattétól, de a pénztárcád is örül majd, hiszen ahelyett, hogy készen megvásárolnád, mindössze pár egyszerű összetevőből elkészítheted ezt a mennyei sütőtökös-fűszeres kávét.
Sütőtökös, mogyorós energiagolyó

Ahogy hűlnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, úgy köszönt be szépen lassan a szezonális sütőtökláz is. A sütőtökkel egy időszakra esik a szezonja az itthon is termő török mogyorónak, amit kár lenne nem kihasználni, ugyanis az ősz kedvenc melegítő fűszereivel kiegészítve ez a két összetevő remek párost alkot.
A sütőtökös energiagolyó elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, mindössze nagyjából negyedóra aktív munkát igényel, a hűtőben pedig légmentesen zárt dobozban akár egy hétig is eláll. Emellett laktató és egészséges is, így tökéletes útravaló lehet az őszi túrázáshoz.
Selymesen krémes édesburgonya-krémleves

Az édesburgonya az egyik legváltozatosabb zöldség, ami csak létezik: mind elkészítési módjában, mind a vele harmonizáló ízek diverzitásában egyedülállóan sokszínű. Rengeteg elkészítési módja van: ez a gyömbéres-fűszeres édesburgonya-krémleves kókusztejjel is egy közülük.
Több okunk is van rá, miért ez az édesburgonya-krémleves a legjobb választás, ha nem tudod, mit főzz. Egyrészt megfőzi magát, tehát alig van vele tennivaló, mégis rendkívül ízletes, izgalmas ízvilágú étel kerekedik belőle a végére. Másrészt édessége ellenére az egyik legtápanyagdúsabb zöldségből készül.
Sütőtökös-spenótos rizottó

Hazánkban a rizottót sokszor összekeverik a zöldséges rizzsel. Az igazi rizottó azonban ennél sokkal izgalmasabb: rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, ezért az állaga elkészítés után sokkal szószosabb, mint a nálunk népszerűbb hosszú szemű rizsé. A rizottót egyébként Olaszországban önálló ételként, és nem köretként fogyasztják.
Néhány egyszerű olasz főzési trükknek köszönhetően az íze pedig annyival finomabb, mint egy mezei zöldséges rizsnek, hogy szinte bűn legalább egyszer nem kipróbálni. Főleg ezt a különleges sütőtökös-spenótos variációt, ami elengedhetetlen eleme az őszi receptek listájának.
Sütőtökös saláta gránátalmával és fenyőmaggal

Ez a sütőtökös saláta nemcsak laktató, hanem igazán különleges is, amit garantáltan mindenki szeretni fog – még azok is, akik nem rajonganak a salátákért. A sütőtökön túl spenót, gránátalma, fenyőmag és vegán feta sajt kerül bele, amit egy mennyei balzsamecetes öntet koronáz meg.
Tökéletesen megállja a helyét önmagában is, de fogyaszthatsz mellé párolt gabonát vagy főtt hüvelyest, például csicseriborsót vagy lencsét. De kerülhet mellé sült tofu vagy zöldségfasírt is.
Vegán répás-fahéjas csiga

Ha rajongsz a fahéjas csigáért, és imádod a répatortát, akkor ez a sütemény pontosan neked készült. Ebben a receptben a két kedvencünket ötvöztük, hogy létrehozzunk valami egészen különlegeset.
Ez nem egy egyszerű fahéjas csiga receptje, ugyanis itt a répatorta is főszerepet kap. A végeredmény egy könnyed, pihe-puha répatortás tészta, fahéjas töltelékkel és krémes mázzal a tetején.
Vegán miso ramen leves őszi zöldségekkel

A hidegebb hónapokban nincs, ami jobban esne, mint egy tál forró leves. Ha unod a sima zöldséglevest, akkor mindenképp ki kell próbálnod a japánok testet és lelket melengető, fermentált szójapasztával, azaz misóval készített erőlevesét, a rament.
Tőlünk keletebbre még napszakhoz sincs kötve ennek az ételnek a fogyasztása: ugyanúgy természetes reggelire egy tál gőzölgő miso levest elfogyasztani, mint ebédre vagy vacsorára.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.