Ahogy az ősz végéhez érünk, itt az ideje, hogy még egyszer kiélvezzük a szezonális gyümölcsök és zöldségek ízeit. A megszokott őszi sütemények mellett most olyan recepteket is elhoztunk, amik különleges csavart visznek a klasszikus desszertekbe.
Ropogós morzsasüti, teljes kiőrlésű sütőtökös csiga, dióval gazdagított almás pite: többek között ezek a desszertek kerültek be ebbe a válogatásba, amikkel még utoljára megidézheted az őszt a konyhádban, mielőtt beköszöntenek az igazi téli hidegek.
Legyen szó egy forró tea mellé kínált omlós süteményről, vagy egy könnyű, növényi alapú pohárdesszertről, ezek a receptek tökéletes kísérői lehetnek egy nyugodt őszi délutánnak.
Diós-kávékrémes morzsasüti
A morzsasüti varázsa a sokszínűségében rejlik: mennyei desszert lehet egy adag vaníliafagylalttal a tetején, de a hideg, esős napokon egy bögre forró tea mellé is tökéletes. A ropogós morzsa – becsületes nevén streusel – az egyik legkönnyebb módja, hogy egy egyszerű sütemény különleges desszertté avanzsáljon.
A gyümölcsös morzsasütikhez képest kevésbé ismert, ámde legalább ekkora figyelmet érdemel a streusel cake: ezt a süteményt általában kávés töltelékkel és enyhén fahéjas, magvakkal gazdagított morzsával készítik. A mi változatunkban a csavar a kávés rész: annak érdekében ugyanis, hogy elkerüljük a száraz, fojtós sütemények sötét vermét, az általában cukorból, kávéból és kevés vajból készült tölteléket enyhén vaníliás, növényi tejjel főzött kávékrémre cseréljük.
Őszi pite almával, szőlővel és dióval
Ez a szőlővel és dióval bolondított almás pite nem az itthon népszerűbb, puha tésztás, reszelt almás változat. Tésztája vékonyabb, vajasan omlós, tölteléke pedig darabosabb és szaftosabb, tehát sokkal inkább hasonlít az amerikai desszertre.
A végeredmény egy isteni, szaftos, kellemesen omlós pite, amiben a klasszikus almás tölteléket dióval és szőlővel tesszük különlegessé. Ráadásul ehhez a változathoz a gyümölcsöket nyersen töltjük a tésztába, ezzel időt és energiát spórolva.
Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban
Bár a sütőtökön túl is vannak őszi sütemények, ezt a teljes kiőrlésű, cukormentes, mégis édes és puha sütőtökös csigát nem hagyhattuk ki a felsorolásból. Ez az édesség tulajdonképpen a fahéjas csiga őszies, egészségesebb kiadású testvére.
Ha eddig azt gondoltad, lehetetlen száz százalékban teljes kiőrlésű lisztből olyan élesztős tésztát készíteni, ami puha, foszlós, levegős és egyáltalán nem tömör, akkor jó hírünk van: egy-két trükk alkalmazásával igenis lehetséges.
Kölestúrós pohárdesszert almával és dióval
Gondoltad volna, hogy tisztán növényi összetevőkből is készíthetsz túrós desszertet? Ha nem, akkor ezt a pohárdesszertet feltétlenül próbáld ki. Bár a hideg időben imádjuk az almás-diós pitét, a rétest és a hasonló forró süteményeket, néha érdemes újdonságokat is kipróbálni.
A pohárdesszertet általában a nyári idővel párosítjuk, amikor nincs kedvünk a konyhát a sütővel bemelegíteni. Pedig összetevőktől függően az év bármely szakában tökéletes édes nassolnivaló lehet, amikor épp nem jár át a konyhatündér szelleme – ez a desszert gyors, könnyű, elronthatatlan és isteni finom.
Szentesen barátfüle, máshol szilvás papucs
Tudjuk: a barátfüle a legtöbb helyen a szilvalekvárral töltött derelyét jelenti. Szentesen azonban ez a fantázianév egy házi szilvalekvárral töltött, élesztős, hajtogatott, enyhén sós, legtöbbször tepertős tésztából készülő, pikánsan édes és egyben sós aprósüteményre utal. Az ország többi részén, egy-egy pékségben szilvás papucs néven bukkan fel.
A mi vegán változatunk pirított szezámmagos hajtogatott tésztával készül, ugyanis ez az egyszerű, de nagyszerű kis magocska tökéletesen helyettesíti azt a ropogós, füstös, sós jelleget, ami a barátfüle karakterességét adja. Egy titka van még: csakis a legsűrűbb házi szilvalekvárból szabad elkészíteni, úgyhogy a kamra átkutatására fel, és készítsd el ezt az isteni szentesi süteményt!
Omlós meggyes pite
Ez a meggyes pite nem az, amit a sarki pékségben megszoktál. Tésztája vékonyabb és kevésbé édes, a töltelék pedig két részből áll: az alsó tésztarétegre meggydarabokat teszünk, amire aztán egyenletesen elosztott meggylekvár kerül. Ráadásul a jó hírünk, hogy fagyasztott meggyből is leteszteltük, és úgy is mennyei a végeredmény.
A meggyes pite amerikai változata itthon sokkal kevésbé elterjedt, mint a puha, omlós tésztás fajta. Nem véletlen azonban, hogy máshol nemzetközi népszerűségnek örvend: az enyhén sós, vajas, omlós tészta olyan tökéletes harmóniát alkot az édes, gyümölcsös töltelékkel, hogy annak szinte semmilyen más gyümölcsös desszert nem ér a nyomába.
Citrommázas répatorta
Ez a recept igazi kincs: az eredmény egy nem túlságosan, hanem pont kellemesen édes, tökéletes állagú répatorta. Semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.
Ráadásul kedved szerint variálhatod: tehetsz a tésztába egy marék durvára vágott diót, vagy a citromos mázat töltelékként is használhatod. Ha pedig egészségesebb változatot szeretnél, helyettesítheted a finomlisztnek egy részét teljes kiőrlésűvel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.