Most olvasott cikk
Összeomolhat a hús- és tejipar 2030-ra, állítja egy új jelentés

Összeomolhat a hús- és tejipar 2030-ra, állítja egy új jelentés

Maga a marha- és tejipar azonban nem fog teljesen csődbe menni. Az új technológiás szövettenyésztésé és az erjesztett élelmiszereké lesz a főszerep a jövőben – áll az új jelentésben.

Egy független tanácsadó szervezet, a RethinkX nemrég egy 76 oldalas közleményt adott ki „Az állatok és növények második háziasítása, a tehén bomlása és az ipari állattenyésztés összeomlása” címmel, mely átfogó elemzést ad azokról az okokról, amelyek miatt a hús- és tejipar drasztikus hanyatlással néz szembe.

A jelentés kifejti, hogy az élelmiszer-innovációk, a technológia és az új üzleti modellek a tradicionális mezőgazdaság és a gazdálkodási gyakorlatok bukásához vezetnek. A történelem során most először fordul elő ilyen.

Széteső ipar

A jelentés társszerzője, Catherine Tubb kijelenti:

„Az élelmiszer- és mezőgazdasági termelés legmélyebb, leggyorsabb és legsúlyosabb következményt eredményező bonyodalmainak pontján vagyunk, a tízezer évvel ezelőtti első növények és állatok háziasítása óta.

„A precíziós erjesztésnek nevezett technológia és egy új, Food-as-Software néven ismert termelési modell drámai módon csökkenti a költségeket és növeli a gyártott fehérjék minőségét.

„Az ipari állattenyésztés a világ egyik legrégebbi, legnagyobb és leghatékonyabb élelmiszer-előállító rendszere. A modern alapanyagok és az ételek mintegy tízszer eredményesebbek minden területen – a talaj- és vízfelhasználástól, a nyersanyag-fogyasztáson át az energiafelhasználásig.”

Makroorganizmusok vs. mikroorganizmusok

A jelentés kiemeli, hogy az emberek állatok és növények háziasításával sajátították el a makroorganizmusok tenyésztésének módját.

Most azonban a hangsúly a mikroorganizmusok tenyésztésének olyan úttörő technológiákkal történő elsajátítására helyeződött át, mint például a sejtes mezőgazdaság és a precíziós erjedés.

A további fejlesztések hatékonyabbá teszik a talaj, a nyersanyagok, az idő és a víz felhasználásának rendszerezését és kevesebb felesleget fognak előállítani, így az állati eredettől mentes termékek jobbá, olcsóbbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá válnak.

A RethinkX jelentése szerint 2030-ra:

  • Az USA-ban a tehenek száma 50%-kal csökken, a marha- és tejipar bevételei pedig szintén legalább 50%-kal csökkennek
  • A darált marhahús iránti kereslet 70%-kal, a steak-piac 30%-kal, a tejipari piac majdnem 90%-kal csökken
  • Az USA tej- és szarvasmarha-ipara teljesen el fog tűnni

A jelentés kimondja, hogy a marha-, és különösen a tejipar rendkívül vékony jégen táncol, működtetését és pénzügyeit már majdnem csak az állam támogatja.

„Mindkettő jövője bizonytalan, és már egy apró keresletcsökkenés is egyenes úton vezeti őket a csőd felé.”

A jelentés hozzáteszi, hogy 2035-ig az Egyesült Államokban az állatok tenyésztésére jelenleg használt földterület 60%-a szabaddá válik. Ezen a területen más növényeket is tudnak majd termeszteni. Ez körülbelül 485 millió hektár földterülettel egyenlő.

A jelentés arra szintén rámutatott, hogy a tehenészetek munkáiból nyert termékeket, jó minőségű, olcsóbb és modern alternatívák váltják majd fel, amelyek leállítják a mostani magas ár-alacsony kereslet mókuskerekét és visszafordítják a szarvasmarha-tenyésztés egyre növekvő földterület-igényét is.

Ez az ipar még azelőtt össze fog omlani, mielőtt a modern technológia megalkothatná a tökéletes steak-utánzatot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.